brojač poseta

понедељак, 16. фебруар 2009.

PLJAČKA U EVROPSKOM PARLAMENTU

Lopov je u četvrtak u toku dana ušao u zgradu Evropskog parlamenta i iz ekspoziture jedne banke uz pretnju pištoljem odneo oko 50.500 evra, a obezbeđenje ga nije ni primetilo

s

Filmska pljačka... Razbojništvo se dogodilo na nekoliko metara od obezbeđenja zgrade

Ekspozitura KBC banke u zgradi Evropskog parlamenta (EP) u Briselu opljačkana je u četvrtak usred dana. Uprkos jakom obezbeđenju i metal-detektorima, nepoznata osoba ušetala je u zgradu i odnela 50.500 evra, a policija i dalje traga za razbojnikom.

Prema rečima očevidaca, pljačka je izgledala kao scena u nekom filmu. Osoba je ušla u banku i tražila novac s predmetom u ruci koji je izgledao kao pištolj. Zaposleni su mu dali novac, a razbojnik je nestao bez traga.

Otvoreni parlament

Predstavnik EP-a Žo-Diš Gijo rekao je da tokom pljačke niko nije povređen.

- U zgradu EP-a dnevno uđe oko 15.000 ljudi, što otežava dobro obezbeđenje u svakom trenutku. Evropski parlament je veoma otvoren i draže bi nam bilo da tako i ostane - naveo je Gijo.

Međutim, stručnjaci u oblasti bezbednosti i radnici u samoj zgradi ne slažu se da bi zdanje EP-a trebalo da bude baš toliko otvoreno.

Pljačka se, kako upućeni to ocenjuju, dogodila zbog teških propusta u obezbeđenju Evropskog parlamenta, jer u suprotnom ne bi mogao da se dogodi oružani napad u zdanju u kojem svi posetioci prolaze kroz metal-detektor.

Bez objašnjenja

- Osim zaposlenih, koji imaju propusnicu, odnosno karticu kojom otvaraju ulaz i prolaze, svi ostali prolaze kroz temeljne kontrole. Novinari pre ulaska u Evropski parlament moraju da prođu čak i kontrole prtljaga, dok obični posetioci mogu da uđu samo u ograničen prostor. To znači da obični posetioci ne mogu ni da dođu do banke koja je opljačkana - izjavio je neimenovani stručnjak za bezbednost.

Pored svega, radnike EP-a zaprepastila je vest da čak i nekoliko sati nakon razbojništva nije bilo jasno da li je lopov napustio zgradu. Oni su za sve okrivili obezbeđenje.

Specijalni skeneri van upotrebe

U Evropskom parlamentu nalaze se i takozvani nejkid skeneri, uređaji koji mogu da otkriju metalne predmete čak i ako su skriveni uz telo, ali su van upotrebe.

Za te uređaje potrošeno je na stotine hiljada evra poreznih obveznika, ali se oni ne koriste zbog protivljenja zemalja članica, isto kao i u slučaju korišćenja tih uređaja na aerodromima.

- Čak i ako je razbojnik nosio repliku pištolja, nameće se čitav niz pitanja, pre svega kako je mogao da prođe obezbeđenje. Osim toga, razbojništvo se dogodilo samo na nekoliko metara od velikog broja bezbednosnih radnika - komentarisali su zaposleni u Evropskom parlamentu.

Odgovorni za bezbednost, međutim, nemaju objašnjenje za ono što se dogodilo.

- Istraga je u toku. Sada se kontrolišu svi snimci s brojnih kamera koje su postavljene u zdanju Evropskog parlamenta i oko njega. Policija se nada da će preko video-zapisa otkriti lopova - rekao je radnik obezbeđenja u zgradi EP-a.

Zanimljivo je da se pljačka banke dogodila na dan kada su se u Evropskom parlamentu nalazili bivši ruski predsednik Mihail Gorbačov i bivši predsednik Portugala Mario Soares. Oni su takođe bili zaprepašćeni vešću o razbojništvu.

Нема коментара: