brojač poseta

уторак, 24. фебруар 2009.

OTKRIVENA IMENA OVK ZLOČINACA!

Tužilaštvo za ratne zločine identifikovalo osmoricu pripadnika OVK sa fotografija na kojima se vidi da su činili zločine nad Srbima tokom i posle NATO agresije 1999.

Zločinci na delu... Terorista OVK sa nožem u ruci

Tužilaštvo za ratne zločine identifikovalo je do sada osmoricu pripadnika OVK koji su činili zločine nad Srbima na severu Albanije u vreme agresije NATO na SRJ 1999. godine. Članovi OVK su identifikovani sa najnovijih fotografija do kojih je tužilaštvo nedavno došlo, otkriva za Press tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Porodice: U kontaktu sa tužilaštvom

U Udruženju otetih i nestalih sa Kosova kažu da bi ove nove fotografije na kojima su pripadnici OVK i svedočenja Albanaca o logorima i torturama nad Srbima mogli da budu značajni u otkrivanju i počinilaca ovih zločina, ali i Srba koji se i dalje vode kao nestali.

- Porodice nas non-stop zovu, nadaju se da bi na ovaj način mogli da saznaju šta se desilo sa njihovim najbližima. U kontaktu smo sa Tužilaštvom za ratne zločine i od njih ćemo ovih dana dobiti najnovije dokaze do kojih su došli - kaže Gordana Tomanović iz tog udruženja.

- Samo u toku jučerašnjeg dana identifikovano je osam pripadnika OVK, a očekujemo da ovaj broj bude još veći. Čim smo objavili fotografije, na kojima su pored članova OVK i dvojica ubijenih Srba, javio nam se veliki broj građana i članova porodica nestalih iz Srbije i Crne Gore. Neki od njih sumnjaju da su na fotografijama lica koja se još vode kao nestala - kaže za Press tužilac Vukčević.

Vukčević: Znamo ko su

Zbog interesa istrage, Vukčević ne želi da govori o imenima ovih zločinaca, ali kaže da su „neki od identifikovanih poznati odranije po svojim nedelima". On dodaje da tužilaštvo radi i na otkrivanju počinilaca zločina nad Srbima i drugim nealbancima koji su se dogodili u privatnim logorima i zatvorima na teritoriji Albanije tokom 1999. godine.

- Sa novim dokazima i materijalima kompletiraćemo izveštaj koji će biti predat izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju, koji bi do kraja aprila ove godine trebalo da poseti Beograd, Prištinu i Tiranu - dodaje Vukčević.

U Tužilaštvu veruju da su ove fotografije na kojima su pripadnici OVK snimljene u mestu Padeše u maju 1999. godine i da su ih snimili sami teroristi. Na poleđini jedne plavim flomasterom je napisano „Košare, S. Albanija, 22.5.99". Sami članovi OVK snimili su i dve fotografije na kojima se vide žrtve njihovog zločina: na jednoj terorista iznad žrtve drži nož, a na drugoj se vidi da su žrtvi iz blizine pucali u glavu!

- Ove, ali i ostale fotografije, među kojima je i fotografija razrušene karaule Košare, koja je slikana sa albanske strane, ukazuju na to da su pripadnici OVK bili na ovom području u blizini granice sa Srbijom. Tužilaštvo po prvi put ima svedočenja Albanaca koji su bili u logorima i zatvorima na severu Albanije u kojima su mučeni Srbi! Prema njihovom svedočenju, jedan od logora u kojima su ubijani Srbi bio je u kući kraj Dureša, a drugi u selu Kukeš - kažu u Tužilaštvu.

Zločin... OVK i ubijeni Srbin

Portparol tužilaštva Bruno Vekarić izjavio je da će Srbija tražiti dodatne informacije od vlasti u Tirani o trgovini organima kosovskih Srba na tlu Albanije tokom sukoba 1998-99. godine.

- Novi dokazi pokazuju da su se zločini desili na severu Albanije i mi ćemo poslati zvaničan zahtev tužilaštvu u Tirani da nam dostavi dodatne informacije o onome što smo otkrili - rekao je Vekarić za Rojters.

Ko je nabavio fotografije

Rojters navodi i da je srpsko tužilaštvo do fotografija na kojima su zločinci OVK došlo „najverovatnije od nekog međunarodnog zvaničnika, koji je radio na Kosovu". Na njima se mogu videti pripadnici OVK na lokacijama na severu Albanije. Vekarić je izjavio da srpske vlasti veruju da fotografije svedoče o tome da su Srbima uzimani organi na lokacijama u severnoj Albaniji.

Sami sebe fotografisali... Pripadnici OVK negde u Albaniji

- Ovo je samo dodatak na ono što smo već znali da je OVK imao kampove za obučavanje, logističke baze i privremene klinike na albanskom tlu - rekao je Vekarić.

Agencija Rojters je podsetila da je prošlog oktobra albanski tužilac odbacio zahtev Srbije za pokretanje istrage o tvrdnjama koje je iznela Karla del Ponte u svojoj knjizi. Del Ponte je navela da je njen tim istraživao izveštaje da je oko 300 Srba držano u Albaniji i da su im uzimani organi radi trgovine. Albanski tužioci su tada tvrdili da su i lokalne vlasti i jedan istražitelj iz Suda za ratne zločine UN već istraživali te optužbe, ali da nisu pronašli dokaze.

Jedan od dokaza... Terorista napisao na poleđini fotografije: „Košare, N. Albanija 22.5.1999."

Нема коментара: