brojač poseta

недеља, 22. фебруар 2009.

Ombudsman: Veoma sporan slučaj

Zaštitnik građana Saša Janković kaže, povodom slučaja Miladina Kovačevića, da bi država morala da prestane da iza oznake tajnosti krije nečiji nezakonit rad.

Zaštitnik građana (arhiva, Fonet)
Zaštitnik građana (arhiva, Fonet)
Marko Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava ističe da izdatak Vlade treba da bude predmet policijske istrage, a ne ko je tu informaciju prosledio medijima. Ombudsman Saša Janković kaže da novinari imaju pravo na zaštitu svog izvora informacija i da je ceo slučaj "Miladin Kovačević" manipulacija pojmom državne tajne.

Pokretanje istrage u redakciji "Borbe" ko je izvor informacije da bi Vlada trebalo da isplati odštetu od milion dolara za slučaj Miladina Kovačevića i poziv na saslušanje vlasnika i glavne urednice tog dnevnika je kršenje osnovnih ljudskih prava i slobode govora, kaže za B92 ombudsman Saša Janković.

Bez obzira na nesporno pravo novinara da u ovakvim slučajevima ne odaju svoj izvor, veliko je pitanje da li informacija o tome da će milionom dolara biti plaćen propust službenika Ministarstva spoljnih poslova uopšte sme biti tajna, pogotovo ako je to novac poreskih obveznika, navodi Janković.

"Mislim da bi država trebalo da se ne interesuje previše kod novinara za svoje sopstvene tajne, već da pruže jasne uveravanja da se iza oznake tajnosti ne krije ništa što bi izazvalo nezadovoljstvo građana, jer oznaka tajnosti ne služi za to već za nešto sasvim drugo" rekao je Janković za B92.

Janković smatra da bi trebalo doneti zakon o klasifikaciji i zaštiti tajnih podataka u kom bi jasno stajalo koji su to kriterijumi na osnovu kojih se nešto zaista može proglasiti državnom tajnom.

Dosadašnji stav predstavnika izvršne vlasti u radnoj grupi za izradu Zakona o zaštiti tajnih podataka daje razlog za zabrinutost i po ovom pitanju, istakao je Janković.

Još jedan razlog za zabrinutost je činjenica da je ministar spoljnih poslova proteklih meseci, uprkos izričitoj zakonskoj obavezi, odbijao da se susretne sa zaštitnikom građana.

On je time odbio da razgovara o propustima ministarstva u slučaju Miladina Kovačevića i načinu na koji su organizovani i obavljaju se konzularni poslovi u našim predstavništvima u inostranstvu, navedeno je u saopštenju zaštitinika građana.

Reakcije medijskih udruženja možete čitati u posebnoj vesti.

"Policija da istraži izdatak Vlade"

Naši propisi, koji se tiču tajnosti informacija, doneti su pre više desetina godina i ne daju jasnu sliku šta se i na osnovu čega zaista može proglasiti državnom tajnom.

Izvršni direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom Milan Antonijević smatra da je u ovom slučaju pritisak javnosti opravdan i da Vlada ne bi trebalo da, pod oznakom tajnosti, skriva kako troši državni novac.

"Ceo ovaj slučaj pokazuje da Srbija sama ne razume pojam državne tajne, tj država sama ne razume taj pojam i da, koristeći ovu šumu propisa koja postoji, vi svaku informaciju možete proglasiti državnom tajnom i pokretati postupke", kaže on.

"Sama Vlada mora da snosi posledice zbog čega je jedno protivpravno ponašanje proglasila tajnom, zbog čega ona smatra da to ruši državne interese bezbednost, na koji način će povezati bezbednost i Miladina Kovačevića, državni interes i Miladina Kovačevića", kaže on.

Pešićeva: Iznajmljeni lobisti u SAD

Predsednica političkog saveta LDP-a Vesna Pešić kaže da LDP ima informacije da je Vlada u SAD iznajmila lobističku grupu koja je pregovarala sa porodicom Brajana Stajnhauera i koja je "izvagala" koliko će biti obeštećenje.

Ta grupa je, prema njenim rečima, za milion dolara trebalo da se nagodi sa porodicom napadnutog mladića, da se tim novcem pokrije odšteta, troškovi lobističke grupe, kao i kaucija za oslobađanje Kovačevića.

Pešićeva je ocenila i da je vlada na odluku o isplati tih sredstava stavila oznaku državne tajne zato što treba da prekši zakon, jer se ne zna iz koje budžetske stavke bi se isplatio taj novac.

Prema njenim rečima, postavlja se i pitanje ko je doveo državu do najniže tačke odnosa sa SAD, koja sada vrši pritisak na Srbiju, ko je odgovoran za haos u ministarstvu spoljnih poslova da naša diplomatska služba i konzul organizuju bekstvo Kovačevića.

Ona je upitala da li smo ikada dobili izveštaj od Vuka Jeremića šta se dogodilo u samom ministarstvu, kako je do toga došlo, da li mi išta znamo o toj istrazi, da li je još neko učestvovao u tome sem konzula Igora Miloševića i ko je sve u to umešan.

Reakcije NS-a i DHSS-a

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski je izjavila da najoštrije osuđuje ulazak policije u prostorije lista Borba.

"Smatramo da se na taj način država bavi posledicom, a ne uzrokom, znamo da svaki novinar i medijska kuća imaju pravo da objave informaciju koja je plasirana", rekla je ona.

A poslanik DHSS-a Vladan Batić zatražio je od premijera Mirka Cvetkovića da odmah zakaže telefonsku sednicu Vlade na kojoj bi bila "poništena odluka o nadoknadi štete žrtvi nasilja Miladina Kovačevića, američkom državljaninu Brajanu Štajnhaueru".

Batić je u pismu Cvetkoviću ocenio da je odluka o nadoknadi štete "protivustavna i protivzakonita, jer je svaki građanin obavezan da nadoknadi štetu koju prouzrokuje, a ne da za njega to čini drzava".

"Nisu novinari 'Borbe' krivi što se jedna nedozvoljena odluka pokušala od javnosti sakriti anahronom oznakom 'državna tajna'", naveo je Batić i dodao da je "proganjanje novinara nedopustivo".

Нема коментара: