brojač poseta

субота, 21. фебруар 2009.

OKS POTROŠIO 315.000 $ ZA "SPECIJALNE AKTIVNOSTI"!

Naš komitet izdvojio milion dolara za program „Olimpijske solidarnosti", od čega je 315.000 dolara otišlo na „specijalne aktivnosti", a 32.000 za „olimpijsko dvorište i sobu"?!

Za sve imamo urednu dokumentaciju... Predrag Manojlović i Ivan Ćurković

Za sve imamo urednu dokumentaciju... Predrag Manojlović i Ivan Ćurković

Olimpijski komitet Srbije potrošio je u pripremi programa „Olimpijske solidarnosti" za Peking nešto više od milion dolara, od čega je čak 315.000 utrošeno na aktivnosti vezane za EOK i stavku „specijalne aktivnosti"! Press je došao u posed pregleda troškova za ovaj projekat, na kojem se vidi i da je za stavku „olimpijska soba i dvorište" u OKS-u utrošeno 32.000 dolara.

Generalni sekretar OKS-a Predrag Manojlović kaže da u tom troškovniku nema ništa sporno i da je nacionalni komitet učinio sve da što bolje finansira programe za naše olimpijce.

- Tačno je da smo finansirali i realizovali sve te programe u prethodnom olimpijskom ciklusu, i to nije nikakva tajna. Mi se čak i ponosimo time da smo transparentni u prikazu naših finansija. Svaki program koji je sproveden ima dokumentaciju koju su potpisali sportisti i savezi koji su ih koristili - kaže Manojlović.

Za program „Olimpijska školarina" potrošeno je čak 201.777 dolara, a Manojlović kaže da se tu radi o stipendijama vrhunskih sportista.

- To je program stipendiranja naših evidentnih olimpijskih kandidata. Stipendiranje počinje dve godine pre Olimpijskih igara i traje dok se one ne završe. U ovaj program ušlo je osam sportista, ali ne znam tačno imena svih. Tu, između ostalih, spadaju Milorad Čavić, Jasna Šekarić, dvojica veslača, atletičari, stonoteniseri... Naveo sam već da tu stipendiju, koja u stvari predstavlja ugovor, mora da potpišu sportisti, treneri i nacionalni savez, tako da svako ima uvid u to i nema nikakvih tajni. Isti program sprovodimo sada i za Zimske olimpijske igre u Vankuveru - kaže Manojlović.

Otišlo milionče... OKS potrošio dosta novca za program „Olimpijska solidarnost“

Otišlo milionče... OKS potrošio dosta novca za program „Olimpijska solidarnost"

Jedan od programa na koji je potrošeno najviše novca, čak 315.000 dolara, jesu aktivnosti EOK-a, ali generalni sekretar ističe da svaki program kontroliše Međunarodni olimpijski komitet.

- Mi u saradnji sa savezima dostavimo programe MOK-u, a oni odobravaju ili ne, a kasnije kontrolišu da li su programi u potpunosti sprovedeni. Što se tiče aktivnosti i programa EOK-a, tu spadaju specijalistički programi, koji su u ovom slučaju predstavljali nabavku psihodijagnostičke opreme i drugih aparata za praćenje i kontrolu sportista. To je jako skupa oprema, a sve je prosleđeno Republičkom zavodu za sport i pokrajinskom sekretarijatu - tvrdi Manojlović.

Na pitanje za šta je potrošen novac u programu „Kultura i obrazovanje", gde je čak otišlo 32.000 dolara, Manojlović je rekao:

- To je program koji spada u promociju olimpijskih vrednosti, a u to ulaze „Olimpijska soba" i „Olimpijsko dvorište", koje MOK finansira za razvoj olimpizma. Takođe, i asocijacija „Sport za sve" spada u taj program, kao program „Žene i sport". MOK daje 75 odsto sredstava odmah, a kada se program realizuje, još 25 odsto. Naravno, oni traže potvrdu i dokumentaciju za sve, a zatim nam šalju kontrolu.

Нема коментара: