brojač poseta

петак, 27. фебруар 2009.

NOVA GASNA KRIZA 8. MARTA

Ruski „Gasprom" će obustaviti isporuke gasa Ukrajini ukoliko ta zemlja do 7. marta ne plati dug. Skeptici upozoravaju da bi dan kasnije i Evropa mogla opet da ostane bez tog energenta

s1

Evropa u strahu... „Gasprom" čeka mart da zavrne ventile

Nova gasna kriza, poput one početkom januara ove godine, mogla bi da zadesi evropske zemlje već 8. marta. Ruski energetski gigant „Gasprom", naime, upozorio je da će ponovo prekinuti isporuku gasa Ukrajini ukoliko ta država do 7. marta ne plati dug od 400 miliona dolara.

Šef finansija „Gasproma" Andrej Kruglov na sastanku borda direktora kompanije izjavio je da se plaši da Ukrajina ne plati svoj februarski račun.

- Ukoliko ne plati dug od 400 miliona dolara do 7. marta, onda ćemo 8. marta ponovo morati da prekinemo isporuku gasa Ukrajini - bio je oštar Kruglov.

Energetski sektor u minusu

Ruski ministar finansija Aleksej Kudrin kaže da će energetski sektor u zemlji zabeležiti pad ove godine, čak iako bi cena nafte skočila na 55 dolara po barelu.

- Ako cena nafte za barel skoči na više od 41, 44 ili čak 55 dolara, bruto društveni proizvod će ipak pasti. To je posledica globalnog trenda - izjavio je Kudrin.

On je izneo procenu da budžetski prihodi neće značajnije rasti u Rusiji u naredne tri godine. Ruski ministar je ranije izjavio da će budžetski prihodi ove godine pasti za 30 odsto, što će uticati na to da budžetski deficit bude osam odsto ukupnog bruto proizvoda.

Njegovu sumnju u izmirenje obaveza Ukrajine prema „Gaspromu" izazvalo je prošlonedeljno saopštenje ukrajinske državne gasne kompanije „Naftogas", u kome piše da taj gigant možda neće biti u stanju da plati dug Rusima. Kao razlog tome „Naftogas" je u saopštenju naveo da domaći klijenti ne plaćaju svoje račune. Budući da se Ukrajina trenutno bori sa teškom ekonomskom krizom i rizikuje gubitak zajma Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), što je osnovni strani priliv novca toj zemlji za ovu godinu, šef finansija „Gasproma" praktično je ubeđen da od namirenja računa između dve kompanije nema ništa.

„Gasprom" je poručio da će, ukoliko Rusija ponovo obustavi isporuku gasa Ukrajini, i dalje ispunjavati svoje obaveze transporta tog energenta prema Evropi. Zvaničnici ruske kompanije naglasili su da će biti smanjena jedino zapremina gasa koji će stizati Ukrajini.

Poučeni iskustvom s početka ove godine, mnogi analitičari su, međutim, skeptični u vezi s novim nesporazumom Ukrajine i Rusije.

Oni podsećaju da je 31. januara 2008. godine Rusija prekinula isporuku gasa Ukrajini, takođe zbog neplaćenih računa i zbog cene gasa, što je izazvalo najtežu energetsku krizu i u Evropi. Svega nekoliko dana posle prekida isporuka gasa Ukrajini, ta zemlja je obustavila isporuke Evropi. Rusko-ukrajinski spor oko cene gasa ostavio je bez tog energenta desetak zemalja u centralnoj i istočnoj Evropi. Bez gasa za grejanje i proizvodnju struje ostale su Moldavija, Slovačka, Bugarska, Srbija, Hrvatska, Makedonija, a sa nestašicama su se borile i Turska, Grčka, Češka, Poljska, Mađarska i Austrija.

s2

Opet bez grejanja... Ako zima potraje, sledi smrzavanje na Dan žena

Kriza je okončana 19. januara posle pregovora premijera Rusije Vladimira Putina i premijera Ukrajine Julije Timošenko. Tada je dogovoreno da Ukrajina u 2009. plaća ruski gas 20 odsto niže od tržišne vrednosti, a da od 2010. počne da plaća koliko i druge zemlje u Evropi, odnosno 470 dolara za 1.000 kubika. Ukrajina je do tada imala povlašćenu cenu za ruski gas od 179,5 dolara za 1.000 kubnih metara. Novi cenovnik za Ukrajinu dogovoren je na osnovu obećanja da će ta zemlja Rusiji redovno plaćati svoje račune.

Нема коментара: