brojač poseta

среда, 25. фебруар 2009.

NJUJORK ZA DŽ

Da bi se osetio pravi duh Velike jabuke nije nužno da se potroše silne pare. Kofer otkriva čari koje su potpuno besplatne

MoMA filozofija

Muzej savremene umetnosti (MoMA) u Njujorku jedan je od najuticajnijih muzeja u svetu.

Osnovala ga je Abi Aldrič Rokfeler 1928. godine sa svojim drugaricama Lajli Blis i Meri Kvin Saliven, damama iz visokog društva Njujorka. Muzej od svog otvaranja skuplja najbolja dela savremene umetnosti i poseduje bogate zbirke iz oblasti arhitekture, dizajna, slikarstva, fotografije, vajarstva, filma i digitalnih medija. Petkom uveče se u ovom muzeju organizuju brojni besplatni programi, dok stalne postavke mogu da se vide bez ulaznice petkom popodne od 16 do 20 časova.

Gotika u njujorškom stilu

Katedrala svetog Patrika u Njujorku jedna je od glavnih atrakcija ovog grada. Izgrađena je od američkog mermera u neogotskom stilu početkom 19. veka i može da primi oko 2.200 ljudi.

Pored redovnih duhovnih službi, katedrala ima i veoma živ muzički program.

Dom galebova

Plaža Rokavej u njujorškoj opštini Kvins idealno je mesto za surfovanje, ali i opuštene šetnje. Ova plaža zauzima i značajno mesto u američkoj popularnoj kulturi.

Na njoj je snimljen kultni film Vudija Alena „Radio Days", dok su je „Ramonsi" 1977. opevali u hitu „Rokavej bič".

Najlepši pogled

Bruklinski most je jedan od najstarijih visećih mostova u SAD, a podignut je iznad Ist rivera. Dugačak je 1.825 metara i spaja njujorške opštine Menhetn i Bruklin.

Važi za jedan od zaštitnih znakova ove metropole i omiljena je pešačka zona. Pored traka za automobile nalaze se trotoari, sa kojih posetioci mogu da uživaju u predivnom pogledu na grad.

Alisa u Njujorku

Central park je jedan od najpoznatijih delova Njujorka i vlada SAD ga je 1963. godine proglasila istorijskim obeležjem grada.

Prostire se na 3,4 km2, ima brojne pešačke staze, šumu i raznovrsne atrakcije među kojima se izdvaja skulptura Alise u zemlji čuda. Ovu skulpturu je naručio poznati filantrop Džordž Delakor 1959. godine u čast svoje supruge Margarite.

Riznica istorije

Ostrvo Elis poznato je po Kipu slobode - zaštitnom znaku Njujorka.

Ali na njemu je podignut i Nacionalni spomenik ostrva Elis u okviru koga se nalazi imigracioni centar kroz koji je prošlo više od 25 miliona ljudi u periodu od 1892. do 1924. godine. Svi podaci i dokumenta su do danas sačuvani i izloženi su javnosti.

Romantično utočište

U užurbanoj metropoli poput Njujorka teško je naći mirno i spokojno mesto. Baš takav je Brajant park, prepoznatljiv po romantičnoj i opuštajućoj atmosferi.

Tokom leta tu se često održavaju besplatni koncerti i projekcije starih filmova, ali i zimi ima bogat repertoar.

Uzbudljiva vožnja

Vožnja trajektom deo je svakodnevice mnogih Njujorčana. A najpopularniji trajekt je Steton Ajlend feri koji spaja Menheten i Steton Ajlend.

Prvi trajekt na ovoj relaciji počeo je da saobraća krajem 19. veka, a danas je vožnja besplatna i mnogi turisti se odlučuju da na taj način vide Kip slobode, ostrvo Elis i druge znamenitosti Njujorka.

U susret budućnosti

U srcu Njujorka, između Pete i Medison avenije, nalazi se „Sonijeva" laboratorija tehnoloških čuda.

Tu posetioci mogu da pričaju i da se druže sa robotima najnovije generacije, isprobaju najnovije igrice za konzolu „Soni plejstejšn", ali i da se upoznaju sa drugim tehnološkim dostignućima.

Muzičke večeri

Bruklinska muzička akademija mesto je okupljanja progresivnih i avangardnih muzičara. Prvi nastup u ovoj ustanovi održan je 1861. godine, ali početkom 20. veka originalna zgrada je izgorela.

Ubrzo je obnovljena i od tada je jedno od mesta sa najboljim svirkama. U nekadašnjoj balskoj dvorani Akademije danas se nalazi fensi kafe u kome se svake večeri organizuju spektakularne svirke. Ulaz je slobodan.

Kraj reke

Jedan od najlepših predela na Menhetnu je park Riversajd koji se proteže duž reke Hadson. Mnogi filmovi su snimljeni u njemu, a najpoznatiji su „Ratnici" i „Imate poštu".

Omiljeno je mesto za rekreaciju jer sadrži brojne staze za bicikliste, terene za fudbal, odbojku i tenis. Tu su i spomenici poput statue Jovanke Orleanke i američke replike mauzoleja u Halikarnasu, jednog od sedam svetskih čuda.

Нема коментара: