brojač poseta

понедељак, 09. фебруар 2009.

NERVOZNI STOMAK

Nepravilan rad debelog creva najčešće pogađa osetljive osobe i perfekcioniste. Simptomi se javljaju u uslovima pojačane psihičke napetosti i stresa

s1

Svaki peta osoba u Srbiji pati od sindroma nervoznog debelog creva! Ista statistika važi i za razvijene zemlje, a takvi ljudi zbog simptoma koji im negativno utiču na kvalitet života i samopouzdanje često izostaju s posla ili ostaju kod kuće i izbegavaju druženja.

Prema rečima profesora dr Miodraga Krstića, gastroenterologa i direktora Klinike za gastroenterologiju Kliničkog centra Srbije, svaki treći pacijent na vrata gastroenterologa zakuca upravo zbog problema nervoznog debelog creva.

Pacijenti se stide

Veliki problem je što se pacijenti stide ovog problema, nerado odlaze kod lekara po pomoć, pa se zato dijagnostikuje samo 10 do 20 odsto obolelih. Statistika pokazuje da se lekaru dva puta češće obraćaju žene, ali to ne znači da ova bolest češće napada žensku populaciju, već da one otvorenije pričaju o ovom problemu.

- Iritabilni kolon, kako se stručno zove ovaj poremećaj, najčešća je gastroenterološka bolest, jer se između 25 i 50 odsto svih onih koji se obrate gastroenterologu za pomoć jave baš zbog ovog problema. Iritabilni kolon manifestuje se bolom u stomaku, grčevima, nadimanjem, pretakanjem u crevima, ali i zatvorom, prolivom ili kombinacijom ova dva simptoma. Prate ih vrlo često depresija i anksioznost. Svi ovi simptomi dovode do poremećaja kvaliteta života i nerazumevanja okoline. To praktično znači da osobi koja pati od sindroma nervoznog debelog creva može da se desi da mora i do četiri ili pet puta u toku poslovnog sastanka da ide do toaleta da prazni creva, što negativno utiče na samopouzdanje - objašnjava dr Krstić.

Amerikanci su izračunali da su za lečenje nervoznog debelog creva godišnji troškovi veći od 17 milijardi dolara, tako ova bolest ima veliki medicinski, ali i ekonomski i socijalni značaj.

s2

Važna je ishrana... Poželjna je hrana bogata vlaknima, a izbegavajte kafu, mleko i masnu hranu

Gastroenterolozi već dugo tragaju za odgovorom na pitanje zašto neke osobe reaguju na stres i svakodnevne probleme tegobama u stomaku. Sindrom nervoznih creva najčešće pogađa osetljive osobe, često perfekcioniste, kod kojih se simptomi obično javljaju u uslovima pojačane psihičke napetosti, odnosno stresa. Simptomi se obično javljaju između 35. i 50. godine života.

Dijagnoza uz brojne preglede

Simptomi sindroma iritabilnog kolona obično se ispoljavaju ili pogoršavaju za vreme ili posle perioda stresa i emocionalne napetosti. I pored izraženih simptoma, opšte zdravstveno stanje obolele osobe može da bude dobro. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, povezivanjem simptomatskih epizoda sa periodima životnog stresa i emocionalne napetosti i isključivanjem drugih bolesti koje mogu da se ispolje istim ili sličnim simptomima. Rade se kolonoskopija, rektosigmoidoskopija, pregled stolice, mokraće i krvi.

- Za sve je zapravo krivac takozvani enterični crevni sistem, koji je od jednjaka do anusa prožet sa više od 100 miliona nervnih ćelija, struktuiranih na sličan način kao ćelije mozga. Isti nervni transmiteri postoje i u želudačno-crevnom sistemu. Kod nas donedavno nije postojala jedinstvena terapija koja bi rešila sve simptome iritabilnog kolona. Odnedavno je prisutan preparat „flobion", koji se izuzetno uspešno primenjuje širom Evrope i Amerike kao prirodan, siguran i detaljno ispitan preparat koji efikasno ublažava simptome iritabilnog kolona, smanjuje nadutost, eliminiše gasove, otklanja bol u stomaku i reguliše dinamiku pražnjenja creva - kaže dr Krstić, i dodaje:

- Pored preparata, preporučuje se i ishrana bogata vlaknastim supstancama (voće, povrće, žitarice, mekinje). Preispitivanjem načina ishrane mogu da se otkriju i faktori koji pogoršavaju simptome, kao što su, na primer, konzumiranje kafe, mleka ili masne hrane.

Нема коментара: