brojač poseta

петак, 13. фебруар 2009.

NA CENI UČITELJI PREŽIVLJAVANJA

Ukidanje radnih mesta toliko je prestravilo Amerikance da su počeli da traže profesore preživljavanja da bi se pripremili za „kraj sveta"

s

Lekcija broj jedan... Kuvanje hrane u prirodi najbitnije za preživljavanje

Globalna ekonomska kriza, koja je uslovila ukidanje hiljada radnih mesta, naterala je Amerikance da počnu da se pripremaju za „kraj sveta". Prava pomama zavladala je za učiteljima preživljavanja, koji podučavaju kako se pripremiti za najgore.

Internet je, naime, preplavljen stranicama putem kojih fanatici razmenjuju recepte za preživljavanje, od upotrebe luka i strele do recepata za proizvodnju domaćeg sira.

Pojava nije nova, jer je počela nakon terorističkih napada 11. septembra, raširila se nakon katastrofalnog uragana „Katrina" 2005. godine, a doživela vrhunac sa početkom ekonomske krize.

Jedan od učitelja preživljavanja Džejms Rouls, koji ima svoju internet stranicu, kaže da su do sada katastrofičnom scenariju bili skloniji hrišćanski konzervativci, ali da je sa svetskom krizom sve više levičara koji šire teze o apokalipsi.

- Kao dokaz za to mogu da kažem da se u poslednjih devet meseci utrostručio broj korisnika mojih stranica na internetu - navodi Rouls.

On na blogu www.survivalblog.com savetuje Amerikance kako da prežive, ali o sebi ne brine mnogo.

- Živim na ranču u Stenovitim planinama, okruženim šumama i rekama bogatim divljači i ribom. Ne bih ni primetio propast zapadne civilizacije - kaže Rouls.

Radikalnije grupe, međutim, pripremaju se za kraj sveta, Armagedon ili apokalipsu, a druge očekuju rušenje društvenih sistema i anarhiju, poput one prikazane u filmovima „Pobesneli Maks".

Neki „katastrofičari" smatraju da je ljude najvažnije naučiti da postanu nezavisniji, a naročito im poručuju da ne računaju na državnu pomoć.

Siguran posao u zdravstvu

Na američkoj veb stranici „Džobfoks" radna mesta medicinskih sestara i administrativnih službenika u zdravstvu opisana su kao najsigurnija tokom recesije.

Naime, prema zvaničnim podacima, čak i u jeku otpuštanja u SAD, u zdravstvu je prošle godine otvoreno 750.000 novih radnih mesta. Amerikanci stoga veruju da će uvek biti bolesnih ljudi, a da je medicinsko osoblje neophodno da pomogne građanima.

Sama država odbacuje apokaliptične teze, ali poziva ljude da uvek budu spremni. Na veb sajtu www.ready.gov Amerikancima se savetuje da u kući uvek drže rezerve vode i hrane za najmanje tri dana, da razrade plan bega i omoguće pročišćavanje vazduha.

I televizijski kanal „Nešenel džiografik" ima korisne savete o preživljavanju. On prikazuje seriju „Posledice: nula stanovnika" koja govori o tome kakav bi bio svet kad bi nestalo ljudi.

Profesor preživljavanja Ejton Edvards (47) iz Njujorka veruje da je katastrofa neizbežna i da su pretnje svetu raznolike - od terorizma do nuklearnog rata. Edvards je na čelu male kompanije „Klinika preživljavanja" koja organizuje kurseve preživljavanja, i polaznicima poručuje:

- Ne budete li spremni, moći ćete da okrivite samo sebe, a ne druge.

Edvards polaznicima savetuje da kupe potrebnu opremu, u koju spadaju i sićušni nuklearni detektor, pročišćivači za vodu, kuvalo, radio, kecelje za zaštitu od zračenja i slično.

Нема коментара: