brojač poseta

понедељак, 02. фебруар 2009.

MOK OPROSTIO FELPSU "DUVKU"

Međunarodni olimpijski komitet neće ni na koji način kazniti osmostrukog osvajača zlata u Pekingu zato što je pušio marihuanu

Duvao sam, pa šta?... Majkl Felps uživa u čarima marihuane

Međunarodni olimpijski komitet oprostio je „duvanje" Majklu Felpsu! MOK je u saopštenju izrazio uverenje da će američki plivač izvući pouke iz neprimerenog ponašanja, nakon što je britanski tabloid „Njuz ov d vorld" objavio fotografiju na kojoj se vidi da višestruki olimpijski šampion puši marihuanu.

- Majkl Felps je veliki olimpijski šampion. Izvinio se zbog svog ponašanja. Nemamo nijedan razlog da sumnjamo u njegovu iskrenost i posvećenost ideji da bude pravi uzor mladim ljudima - navodi se u saopštenju MOK-a.

Felpsovo „duvanje" najverovatnije neće pružiti osnovu za tvrdnje o dopingu, iako se sportisti uhvaćeni sa „travom" suočavaju sa dvogodišnjom zabranom bavljenja sportom. Svetska anti-doping agencija marihuanu tretira drugačije od drugih nedozvoljenih sredstava koja poboljšavaju nastup sportista. Marihuana se smatra supstancom koja ne povećava telesne sposobnosti.

Kažnjavan zbog pijanstva

Majklu Felpsu nije prvi put da se ogreši o pravila. Nakon OI u Atini 2004. godine Felps je osuđen na 18 meseci uslovne kazne zbog vožnje pod dejstvom alkohola. Međutim, nikada nije bio pozitivan na doping-testu, čak je uoči OI učestvovao u anti-doping kampanji, i ponudio da se podvrgne dodatnim testovima.

„Njuz ov d vorld" saopštio je da su kompromitujuće fotografije snimljene u novembru prošle godine, kada je Felps posetio univerzitet Južna Karolina. Žurka na kojoj je Felps snimljen dogodila se tri meseca po završetku OI u Pekingu.

- Kada su mu ponudili, odmah je prihvatio i otišao u jednu zabačenu prostoriju. Videlo se da je i ranije baratao nargilama, znao je šta radi - rekao je neimenovani izvor lista.

Felps, koji je na Olimpijskim igrama u Pekingu osvojio rekordnih osam zlatnih medalja, u dosadašnjoj karijeri nikada nije bio pozitivan na doping-testu. On se izvinio se zbog „eksperimenta sa lakom drogom" i priznao da je njegovo ponašanje bilo nedopustivo.

- Poneo sam se nedopustivo, krajnje neodgovorno... Imam 23 godine i bez obzira na sve uspehe u bazenu poneo sam se detinjasto i na nedoličan način, ne onako kako se od mene očekuje. Zbog toga mi je žao i želim da obećam navijačima i javnosti da se ovo neće ponoviti - rekao je Felps.

Tokom Igara u Pekingu predsednik MOK-a Žak Rog nazvao je Felpsa „ikonom Igara".

Нема коментара: