brojač poseta

петак, 06. фебруар 2009.

MILU OPROSTILI 480.000 EVRA!

Vlada Srbije oprostila Crnoj Gori gotovo pola miliona evra, koliko je trebalo da im naplati zakup za Vilu „Crnogorka" na Dedinju. Srbija za zakup rezidencije i ambasade u Podgorici mesečno plaća 20.000 evra

On ništa ne plaća... Premijer Crne Gore Milo Đukanović

On ništa ne plaća... Premijer Crne Gore Milo Đukanović

Država Srbija oprostila je Crnoj Gori najmanje 480.000 evra, koliko režim Mila Đukanovića nije plaćao zakup za ambasadu u Beogradu u Vili „Crnogorka" na Dedinju, otkriva Press. Vlada Srbije, od otcepljenja Crne Gore u maju 2006, nije zvaničnoj Podgorici naplatila ni jedan jedini dinar za korišćenje ove zgrade, u kojoj boravi njihov ambasador, dok Srbija svakog meseca plaća 20.000 evra Crnoj Gori za rezidenciju i ambasadu u Podgorici.

Stručnjaci za promet nekretnina procenjuju da bi država za zakup Vile „Crnogorka", koja ima oko 500 kvadrata, dvorište od 18 ari sa bazenom i nekoliko pomoćnih objekata na Dedinju, mogla da dobije oko 15.000 mesečno. Ako to pomnožimo sa 32 meseca, koliko je prošlo od otcepljenja Crne Gore, dobijamo sumu od gotovo pola miliona evra!

Dogovor Kontića i Đukanovića

Zamenik direktora Direkcije za imovinu Srbije Srboljub Panić potvrdio je za Press da država do danas nije izdala Vilu „Crnogorka", ali da „postoje razmišljanja da se to uradi".

„Crnogorka" pripada Karađorđevićima?!

Kneginja Jelisaveta Karađorđević zatražila je avgusta 2006. od Vlade Srbije da joj vrati Vilu „Crnogorka", koju su do raspada Državne zajednice SCG koristili crnogorski zvaničnici. Kneginja Jelisaveta je zahtev zasnovala na činjenici da je do nacionalizacije posle Drugog svetskog rata ova vila bila vlasništvo njene majke Olge Karađorđević.

- Crna Gora je koristila ovu vilu na osnovu ugovora Vlade u Podgorici i nekadašnje SRJ, koji je potpisan još 1994. godine. U ugovoru piše da savezna vlada daje na korišćenje Vladi Crne Gore objekat u Užičkoj 1. Nema roka i cene zakupa, jer i nije reč o zakupu, nego o korišćenju, a potpise na ovaj dokument stavili su crnogorski i savezni premijer Milo Đukanović i Radoje Kontić. Posle otcepljenja Crne Gore, Srbija je nasledila i kontinuitet tog ugovora. Ugovor se morao promeniti, ali to nije posao Direkcije, već Ministarstva spoljnih poslova - navodi Panić.

Prema saznanjima Pressa, upravo je i Ministarstvo spoljnih poslova pokrenulo na prošloj sednici Vlade Srbije ovo pitanje i zatražilo da i Crnoj Gori počne po tržišnim uslovima da se naplaćuje zakup za vilu na Dedinju. Međutim, niko nije pokrenuo pitanje odgovornosti, zbog čega je država izgubila gotovo pola miliona evra!

Vilu „Crnogorka" do raspada SCG koristili su crnogorski funkcioneri kao rezidencijalni objekat i u njoj su primali delegacije drugih država. U ovu zgradu u oktobru 2006. uselila se i Anka Vojvodić, ambasador Crne Gore, koja je proterana iz Srbije, pošto je vlast Đukanovića priznala nezavisnost Kosova.

S druge strane, Srbija u Crnoj Gori nije dobila nikakav objekat, tako da su ambasador Srbije Zoran Lutovac i diplomatski personal nekoliko meseci bili smešteni u jednom od podgoričkih hotela. Danas je Srbija za ambasadu uzela u zakup zgrade u Hercegovačkoj ulici u Podgorici.

Funkcioner vladajuće DPS Miodrag Vuković „ne želi da misli" da li je korektno da Crna Gora Srbiji naplaćuje zakup za ambasadu, a da Podgorica za korišćenje „Crnogorke" Beogradu ne daje ni dinar!

Vuković: To je privremeno!

- To o čemu govorite je samo privremeno rešenje. Kao što je boravak ambasadora Lutovca u hotelu bio privremen, tako je privremeno i naša ambasada besplatno u „Crnogorki". Kao što vi plaćate zakup u Podgorici, tako ćemo i mi plaćati zakup u Beogradu. Ne znam kada će se to desiti, jer nemamo ambasadora u Beogradu, jer je on persona non grata - kaže Vuković.

Besplatna rezidencija Podgorice... Vila „Crnogorka" na Dedinju

On dodaje i da ambasador Lutovac nije plaćao smeštaj u hotelu, dok je tragao za zgradom za ambasadu i rezidenciju, pa je tako i crnogorska diplomatska misija bila besplatno u „Crnogorki".

- I naš ambasador u Srbiji imao je odgovarajući period da pronađe adekvatan prostor, za zakup ili da ga kupimo - kaže na kraju Vuković.

Нема коментара: