brojač poseta

субота, 21. фебруар 2009.

MILION DOLARA DOBRA CENA ?!

Javnost ogorčena odlukom Vlade da plati milion dolara odštete porodici Brajana Štajnhauera, koga je pretukao Miladin Kovačević. Ipak, stručnjaci kažu da je, sa stanovišta države, ta odluka ispravna!

Uzeo nam milionče iz džepa... Miladin Kovačević

Uzeo nam milionče iz džepa... Miladin Kovačević

Odluka Vlade Srbije da plati milion dolara odštete porodici američkog studenta Brajana Štajnhauera koga je pretukao Miladin Kovačević izazvala je veliko ogorčenje u javnosti. Većina građana osuđuje ovu odluku i kaže da je nedopustivo da poreski obveznici plaćaju „privatne dugove" Kovačevića. Na drugoj strani, diplomate i stručnjaci kažu da je odluka o milionskoj odšteti ispravna, jer se tako rešava veliki problem u odnosima sa najmoćnijom zemljom na svetu.

Konzul Milošević: Pod stresom sam

Igor Milošević, vicekonzul koji se sumnjiči za krivična dela zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprava izdatih Kovačeviću, kaže da nije čuo da je Vlada odlučila da isplati milionsku odštetu porodici Štajnhauer i, kako kaže, nema nikakav komentar. Na pitanje da li oseća odgovornost što država plaća njegove i propuste njegovog kolege, konzula Slobodana Nenadovića, on nam je samo rekao:

- Vrlo mi je nezgodno da pričam o svemu. U stresu sam i nemam nikakav specijalan komentar...

Advokat Vladimir Beljanski naglašava da je milion dolara „prihvatljiva cena da se spere sramota sa našeg konzulata u Njujorku, koji je omogućilo Kovačeviću da pobegne u Srbiju".

- Jasno je da ova odluka Vlade nema nikakvo utemeljenje u našim propisima i da je ona pokušaj države da reši problem u odnosima sa Vašingtonom. To je političko-diplomatska odluka, iznuđena posle bruke koju su napravile naše diplomate u Njujorku kad su Kovačeviću dale pasoš sa kojim je pobegao. Naša zemlja, prema Ustavu, ne može da ga isporuči američkom sudu, pa je ovaj problem mogao da se reši samo nagodbom - naglašava Beljanski.

Da ne bacimo pare?

Diplomatski analitičar Bratislav Grubačić ocenjuje da je Vlada rešila da isplati odštetu računajući da će SAD odustati od pritisaka da se Kovačević izruči, odnosno da će američki sud odustati od tužbe protiv Kovačevića. On objašnjava da je srpsko ministarstvo spoljnih poslova u nezavidnoj situaciji, jer je naš konzulat izdao putnu ispravu Kovačeviću u trenutku kada je njegov pasoš bio kod američke policije kao garant da neće izaći iz SAD.

- Veliki problem je što državna sekretarka Hilari Klinton insistira na izručenju Kovačevića pošto je ona lično u dobrim odnosima s Štajnhauerima. Vlada se dobro dosetila da plati milion dolara Štajnhaueru, pa će sada Hilari da popusti, a Stejt department će naložiti sudu da odustane od procesa i prosledi dokaze srpskom sudu... - navodi Grubačić. On smatra da je Srbija učinila sve kako bi izgladila spor i da je sada „lopta u američkom dvorištu", ali da Srbija mora biti oprezna kako ne bi „bacila milion dolara".

- Prema američkom zakonu, Kovačeviću mora da se sudi po službenoj dužnosti. Ako damo milion dolara Štajnhauerima, to ne znači da će američki sud automatski prestati da goni Kovačevića. Nije nemoguće da ostanemo i bez milion dolara i bez rešenja. Treba nam garancija SAD da će odustati od gonjenja! - upozorava Grubačić.

LDP traži Skupštinu

Imajući u vidu izjavu ambasadora Kamerona Mantera, koji je juče istakao da pozicija SAD ostaje ista, odnosno da Kovačević treba da izađe pred lice pravde, naši sagovornici smatraju da administracija SAD još nije spremna za „najbezbolnije rešenje".

FAKTI

- Kovačević je uhapšen 4. maja 2008. jer je naneo teške povrede Brajanu Štajnhaueru u baru Univerziteta u Bingamtonu u Njujorku

- Vicekonzul Igor Milošević 6. juna polaže kauciju od 100.000 dolara za izlazak Kovačevića iz pritvora. Kao garant da neće napustiti SAD, Kovačević predaje pasoš

- Privremenim pasošem koji mu je izdao Milošević, Kovačević pet dana kasnije dolazi u Srbiju. To izaziva napetost u odnosu Srbije i SAD, koje izdaju Interpolovu poternicu

- U pratnji poslanika SRS 22. januara pojavio se u Skupštini Srbije

- Protiv bivših konzula i vicekonzula u Njujorku Slobodana Nenadovića i Igora Miloševića vodi se istražni postupak pred Drugim opštinskim sudom

Inače, stručnjaci kažu da potez naše vlade nije neuobičajen. Grubačić podseća da je Bugarska platila slobodu medicinskih sestara koje su u Libiji optužene da su sidom zarazile pacijente. Bugarska je platila i odštetu porodicama Libijaca čiji su članovi umrli ili se razboleli od side iako nije dokazano da su njihove državljanke krive. Takođe, vlada Holandije je isplatila milion dolara otmičarima u Čečeniji kako bi pustili holandskog lekara.

Grubačić kaže da bi država mogla da obaveže porodicu Kovačević da u nekom doglednom roku vrati pare. Advokat Beljanski kaže da je „teoretski moguće da se u odluci Vlade navede da Kovačevići moraju da ceo ili samo deo iznosa vrate u državnu kasu".

Lider LDP-a Čedomir Jovanović osudio je odluku Vlade i rekao da će LDP tražiti da je Skupština stavi van snage.

- Neka se u Skupštini pojavi 126 poslanika koji će podržati ideju po kojoj građani treba da plate milion dolara zbog problema koje je Srbiji napravio jedan probisvet i kriminalac. Ta odluka Vlade ugrožava interese građana jer se svaki budući prekršilac zakona može ponašati kao Kovačević i očekivati da građani Srbije preuzmu odgovornost za privatnu štetu koja je negde u svetu urađena - naveo je Jovanović.

Ministri i članovi vladajuće koalicije ni juče nisu želeli da govore o isplati odštete.

Anketa: Da li država treba da plati 1.000.000 dolara za Miladina Kovačevića?

Petar Brajović, student

Mislim da ne treba država da plaća za njega. Ne želim ni da navodim zbog čega.

Vladimir Pejaković, geometar

Razmišljao sam o tome i, s jedne strane, on lično je pravio gluposti, ali ko zna šta je tamo bilo.

Mile Savković, poštar

Treba država da plati. Zato što više vredi jedan ljudski život nego milion dolara.

Nataša Đorđević, službenik

Naravno da ne treba! Zašto bi država davala toliko novca zato što je on pretukao nekoga tamo?

Vlada Dobrenović, penzioner

Amerikanci ne dozvoljavaju da se njihovi maltretiraju u drugim zemljama, pa ne treba ni mi.

Mehmetin Sefeti, radnik

Mislim da ne bi trebalo ni manje od toga, a kamoli milion dolara.

Нема коментара: