brojač poseta

уторак, 24. фебруар 2009.

'MARATON' OD POLA MILIONA!

Prepucavanja za govornicom u gradskom parlamentu i odlaganja sednice "zbog snega" do sada napravilo trošak od skoro 500.000 dinara. Odbornici zapostavljaju osnovni posao jer gotovo svakodnevno prisustvuju sednicama

Deveta sednica gradskog parlamenta, kojoj se još ne nazire kraj, dosad je koštala Beograđane skoro 500.000 dinara. Ipak, maratonska prepucavanja za govornicom i odlaganja sednice "zbog snega" prave daleko veću "štetu" od ove novčane, jer brojni gradski funkcioneri danima ne mogu da obavljaju svoj redovan posao pošto prisustvuju sednici.

- Ovoliko odugovlačenje nije korektno. Prekovremeni rad je zaista velik, i svi smo iscrpljeni. Još gore je što gomila predmeta čeka svakog od nas, i ne stižemo da ih završimo na vreme. Građani, tako, moraju čekati da "ugrabimo" dan kad nema zasedanja ne bismo li stigli da im izađemo u susret, što je inače naša obaveza - priča sekretar Skupštine grada Irena Ljubomirović.

Male dnevnice

Gradski parlament funkcioniše drugačije od republičkog i za razliku od narodnih poslanika, odbornici u Skupštini grada naknade za zasedanja ne dobijaju po danu, već po sednici ma koliko ona trajala. Uz mesečnu fiksnu naknadu za vršenje odborničke dužnosti koja je nešto veća od 15.000 dinara, za sve prethodne dane održavanja sednice svako od njih dobiće po 2.209 dinara.

OSMA SEDNICA "KOŠTALA" 337.000 DINARA

Praksa je do nedavno bila da se sednice Skupštine grada održavaju u proseku jednom mesečno i da traju jedan dan. Prethodna, decembarska sednica trajala je tri dana. Prisustvovalo joj je 107 odbornika, pa su troškovi njihovih naknada iznosili 236.363 dinara. Utrošen materijal tada je koštao skoro 16.500 dinara, a troškovi stenografije 84.200 dinara. Ovaj put će, po svemu sudeći, troškovi biti znatno veći i od navedenih.

Prema rečima sekretarke Skupštine, osim odborničkih naknada, veću stavku čine i utrošena hartija, toneri i drugi materijal za potrebe održavanja sednice, što dosad iznosi više od 84.200 dinara. Naknada za dva stenografa na prethodnoj sednici, koja je trajala tri dana, iznosila je skoro 84.000 dinara, a to će ovaj put biti mnogo veća cifra. Svi ostali zaposleni u Skupštini grada rade bez ikakve nadoknade za prekovremene sate. Troškovi plaćanja dodatno utrošenih komunalija su minimalni.

- Skupština grada izdaje potvrde odbornicima da su prisustvovali sednici, ali ostaje pitanje koliko će poslodavci to uzeti u obzir - kaže Ljubomirovićka.

Poslovi mnogih ipak ne mogu da trpe, pa tako jedna odbornica iz SPS-a, lekarka pedijatar, nije mogla da prisustvuje prepodnevnom zasedanju prošle srede jer je obavljala vakcinaciju dece. Na sednicu je mogla da dođe tek posle podne i time obezbedi kvorum.

Šef odborničke grupe LDP-a u Skupštini grada Dejan Ranđić objašnjava za Press da niko nije očekivao ovoliki stepen opstrukcije u Skupštini grada.

Sami sebi oduzimaju vreme

- Naši odbornici nisu profesionalni političari već imamo profesionalna zanimanja. Učestvovanjem u radu sednice sami sebi oduzimamo vreme, naš osnovni posao trpi. Debate jesu dobre, ali kad su konstruktivne, a ovolika javljanja po poslovniku su preterana - priča Ranđić.

Međutim, šef odborničke grupe SRS-a Nemanja Šarović smatra da ništa od poslova van sednice ne čeka odbornike, kao i da nema razloga da se tok sednice "ubrza".

- Regulacioni planovi koji se sad predlažu na čekanju su od 2006. godine, pa je očigledno da njihovo usvajanje nije hitno. Ipak, mogli smo i brže da obavljamo posao da je vladajuća većina bila u stanju da obezbedi kvorum. Takođe, neuporedivo je skuplje kad se odluke donose bez kvalitetne rasprave i kad se u kratkom vremenskom roku više puta raspravlja o istoj stvari, poput izmene cenovnika usluga gradske uprave - tvrdi Šarović, i poručuje da ne očekuje da će sednica uskoro biti završena.

Нема коментара: