brojač poseta

понедељак, 16. фебруар 2009.

LJUBOMORNE U OVULACIJI

Žene su u vreme plodnih dana netrpeljive prema lepim ženama jer ih doživljavaju kao konkurenciju. U menopauzi takmičarski duh jenjava

s

Stvarno nisu krive... Na ponašanje žena utiču hormoni

Nema osobe kojoj se ne dopada lepa žena, osim onih pripadnica lepšeg pola koje se nalaze u periodu najveće plodnosti jer je smatraju direktnom konkurencijom i pretnjom. S druge strane, u periodu ovulacije žene nemaju ništa protiv dama koje su blizu ili su već ušle u period menopauze, pokazala su istraživanja britanskih psihologa.

Benedikt Džouns, psiholog sa Univerziteta Aberdin, ovu tvrdnju je izložio na osnovu anketiranja 97 sredovečnih žena.

Prvo istraživanje

- To vam je kao da za njih uopšte ne postoje atraktivne žene, one ih jednostavno ignorišu ili čak ne skrivaju netrpeljivost. Mnoge studije bavile su se pitanjem šta se plodnoj ženi najviše dopada na licu muškarca, na telu, u glasu, pa čak i znojavoj majici. Međutim, malo psihologa i neurologa bavio se time kako plodnost utiče na nadmetanje među samim ženama - kaže Džouns.

On i saradnici davali su ženama koje su pred menopauzom ili su ušle u nju dorađene fotografije muškaraca i žena na kojima bi oni izgledali muževnije, a one privlačnije. Žene između 40 i 64 godina zatim su se opredeljivale između 40 naglašeno muževnih muškaraca i veoma privlačnih žena. Bez obzira na stanje menopauze, žene su se redom opredeljivale za muževne likove. Ipak, kad je reč o ženama, dame koje su još mogle da rađaju manje su glasale za izrazito lepe žene nego one koje su već ušle u menopauzu.

Podsvest radi

Džouns je zaključio da je reč o podsvesnom međusobnom nadmetanju još uvek plodnih žena:

- Žene dok prolaze kroz menopauzu lagano se udaljavaju od pomisli na seks sa izrazito muževnim kavaljerom i sve više se približavaju tipu muškarca koji bi im garantovao stabilnu porodicu.

Njegov kolega Mark Prokoš smatra da je ovo značajan korak u razumevanju žena u vreme plodnosti, ali i menopauze:

- Ipak, još nisam potpuno uveren da je žensko procenjivanje najbolji način da se objasni seksualno nadmetanje među ženama. Još nema odgovora na pitanje da li je samo procenjivanje crta lica dovoljno da potvrdi apsolutnu privlačnost žena u periodu plodnosti, ali i predmenopauzalnoj i postmenopauzalnoj fazi života.

Нема коментара: