brojač poseta

четвртак, 12. фебруар 2009.

LEGIONARSKA BOLEST PRETI SRBIJI!

U Srbiji čak 90 osoba pod kontrolom zbog sumnje da je obolelo od opasne legionarske bolesti! Virus u Srbiju iz Hrvatske doneli novinari i navijači koji su bili na Svetskom prvenstvu u rukometu

Svi oboleli dobili su instrukcije da se jave Institutu za tropske i infektivne bolesti ... Ministarstvo zdravlja

Četrnaestoro ljudi u Srbiji obolelo je od legionarske bolesti, opasne vrste upale pluća, saopštilo je juče Ministarstvo zdravlja Srbije. Istovremeno, još 85 naših građana nalazi se pod zdravstvenom kontrolom zbog mogućnosti da su, tokom boravka u hrvatskim hotelima za vreme Svetskog prvenstva u rukometu, zaraženi bakterijom koja izaziva ovu bolest.

Atipična upala pluća

Legionarska bolest je atipična upala pluća, uzrokovana bakterijom legionela, objašnjava za Press Drago Jovanović iz Kliničkog centra Srbije.

- Obično se radi o zapaljenju pluća, ali u slučaju ovog oboljenja može doći do infekcije i drugih organa. Uzročnik je gram negativni aerobni bacil, koji se najčešće nalazi u prirodi u stajaćoj vodi, dok se u civilizovanoj sredini može naći u vodi centralnog grejanja i sistemu za termoregulaciju prostorija. Poznato je da bolest nije prenosna, a karakterišu je povišena telesna temperatura, malaksalost, umor, ukočenost mišića, kašalj i ponekad krvav ispljuvak - naveo je Jovanović.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva zdravlja, od 16. do 23. januara u Poreču je boravilo 99 građana Srbije i većina njih je bila izložena opasnosti da se zarazi legionarskom bolešću, koja se dobija iz zagađene hotelske ventilacije i bazenske vode. Desetak državljana Srbije bilo je smešteno u privatnim apartmanima, a 89 je boravilo u hotelima „Dijamant", „Plava laguna - Molindrio" i „Plava laguna - Parencijum". Legionarska bolest dokazana je upravo kod gostiju ova tri hotela koji su koristili bazen i fitnes centar u hotelu „Dijamant".

Podseća na grip

Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut" započeo je epidemiološko istraživanje prošlog petka, pošto je iz Svetske zdravstvene organizacije stigla informacija o pojavi legioneloze kod državljana Norveške koji su takođe boravili u Hrvatskoj. U Ministarstvu zdravlja navode da je Institut sproveo aktivan epidemiološki nadzor nad svim građanima iz Srbije koji su boravili u Hrvatskoj.

- Dijagnoza legionarske bolesti postavljena je kod 14 muškaraca. Svi oboleli dobili su instrukcije da se jave Institutu za tropske i infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije. Osim jedne osobe, koja je smeštena u bolnicu 11. februara zbog zapaljenja pluća, ostalim obolelim koji imaju blagu kliničku sliku - glavobolju, malaksalost, povišenu telesnu temperaturu, suv kašalj i bolove u mišićima, savetovano je kućno lečenje - kažu u Ministarstvu zdravlja.

Zbog sumnje da su zaražene bakterijom koja izaziva legionarsku bolest, dve od osam osoba iz Niša, koliko ih je bilo u Hrvatskoj, pregledane su na tamošnjoj Infektivnoj klinici, rekao je za Press direktor Đarko Ranković.

- Dvojica muškaraca javila su se s najblažom formom bolesti, koja podseća na grip. Kako postoji jedna varijanta legionarske bolesti koja prolazi za tri do pet dana, verovatno je da su oni oboleli baš od ove forme zaraze. Oni se sada dobro osećaju, prošlo je dovoljno vremena od infekcije, tako da možemo da kažemo da ne postoji opasnost da se bolest vrati u jačoj formi - rekao je Ranković.

Novinari na udaru

Među obolelima je i član Upravnog odbora Rukometnog saveza Srbije Dejan Cakić.

- Imao sam zdravstvene probleme u vidu visoke temperature i problema s disanjem, pa sam se obratio Infektivnoj klinici za pomoć. Konstatovano je da imam lakšu formu bolesti i nakon terapije dobro se osećam - navodi Cakić.

U Hrvatskoj su zbog Svetskog prvenstva u rukometu boravile i ekipe srpskih novinara. Među njima je bio i naš novinar Vladimir Tomković, koji je bio smešten u hotelu „Parencijum".

- Javio sam se Institutu za infektivne i tropske bolesti pošto kašljucam i šmrčem. Temperaturu nisam imao. Ipak, urađena mi je krvna slika i doktorka mi je rekla da sam veoma prehlađen, ali da se ne radi o legionarskoj bolesti - kaže Tomković.

Novinar Dušan Jocić kaže da su neke kolege bile ozbiljno bolesne još tokom Svetskog prvenstva u rukometu.

- Mi smo bili smešteni u hotelu „Parencijum", u kojem je bilo i norveških i danskih navijača, od kojih su se neki razboleli od legionarske bolesti. Meni nije bilo ništa, ali kolega Novo Bojičić iz „Politike" poslednja dva dana nije mogao da stoji na nogama, a loše je bilo i ljudima iz Rukometnog saveza, uključujući i generalnog sekretara Božidara Đurkovića - tvrdi Jocić.

Нема коментара: