brojač poseta

петак, 06. фебруар 2009.

KUŠNER VODIO MEDIJSKI RAT PROTIV SRBA

Novinar Pjer Pean u svojoj knjizi „Svet po K." optužio ministra spoljnih poslova Francuske Bernara Kušnera da je plasirao lažne informacije o Srbima u Bosni i na Kosovu, koje su bile u interesu SAD

kusner bush

Uvek u dobrom društvu... Bernar Kušner sa bivšim predsednicima SAD Džordžom Bušom i Bilom Klintonom (dole)

Aktuelni šef francuske diplomatije Bernar Kušner vodio je „krstaški rat" protiv Srba plasiranjem lažnih informacija o tom narodu u Bosni i na Kosovu, tvrdi novinar Pjer Pean u svojoj knjizi „Svet po K.". Autor knjige navodi da su iza Kušnerove manipulacije stajali interesi SAD i da je zahvaljujući svemu tome ostvario uspon u državnoj administraciji i na međunarodnoj sceni.

Jevreji na strani muslimana

Da bi ilustrovao strategiju žigosanja Srba, Pjer Pean je u knjizi preneo intervju s direktorom američke PR agencije „Ruder Fin" Džejmsom Harfom, koji je objavljen u knjizi francuskog novinara Žaka Merlinoa 1993. U tom intervjuu, direktor agencije, koja je radila na medijskoj kampanji protiv Srba, ističe da je njihov najveći uspeh to što su pridobili Jevreje na stranu bosanskih muslimana.
- Naš posao je da raširimo informaciju, da je što brže rasprostranimo kako bi se prvo čule teze koje idu u prilog našem cilju, jer odlično znamo da se samo prva informacija računa. Demantiji nemaju nikakvog dejstva - objašnjava Harf, dodajući da se njihov posao ne sastoji u proveravanju informacija i da su oni profesionalci koji nisu plaćeni da daju lekcije iz morala.

U svojoj knjizi Pean, pored toga što Kušnera optužuje da je uzimao mito od afričkih diktatora, govori i o tome da je bivši „francuski doktor" vodio rat protiv Srba preko svoje organizacije „Doktori bez granica", a čiji je cilj bio da diskredituje taj narod. Autor se ograđuje da mu nije cilj da Srbe oslobodi odgovornosti za nedela koja su počinjena tokom rata u Bosni, već da pokaže kako se odvijalo njihovo sistematsko žigosanje, iako ni druge dve strane u sukobu, muslimani i, pre svega, Hrvati, nisu bili imuni.
- Cilj Kušnerove kampanje bio je jasan - stvoriti emocionalni šok u javnom mnjenju povezujući srpske nacionaliste s nacistima - piše francuski autor, podsećajući na slučaj manipulacije s koncentracionim logorima, koju je bivši lider bosanskih muslimana Alija Izetbegović lansirao u svetsku javnost preko Kušnera i nekolicine stranih novinara.
Prema rečima autora knjige, Kušner je na spektakularan način, uz izgovor humanitarnog mešanja, ostvario američku formulu novog međunarodnog poretka.
- Kušner je u sukobima na Balkanu video priliku da sprovede u delo svoj humanitarni intervencionizam, na koji je pozivao još od Bijafre. Da li se treba čuditi totalnom poklapanju Kušnerovih postupaka na Balkanu sa američkim? - retorički pita Pean.

kusner clinton

Pean konstatuje da je strategiji medijske manipulacije Kušner dao odlučujući doprinos i na Kosovu, iznošenjem lažnih podataka o 11.000 Kosovara pronađenih u masovnim grobnicama.
- Iako je bio na funkciji koja je zahtevala neutralnost, Kušner nikada nije krio svoju simpatiju prema albanskom narodu. Visoki komesar UN nije učinio bogzna šta da bi zaustavio svakodnevno nasilje nad civilima koje je sprovodila OVK - piše Pean.
Prema njegovim rečima, zahtev bivšeg glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte UNMIK-u, na čijem čelu je tada bio Kušner, da istraži navode o trgovini ljudskim organima Srba, za koju je osumnjičen i aktuelni šef vlade u Prištini Hašim Tači, ostao je bez odgovora. U isto vreme Amerikanci su gradili na Kosovu najveću bazu NATO-a, nazvanu Bondstil, nastavljajući podršku separatističkom pokretu na KiM.

Нема коментара: