brojač poseta

среда, 04. фебруар 2009.

KUŠNER PRIMIO MITO?!

Novinar Pjer Pean optužio francuskog ministra spoljnih poslova Bernara Kušnera da je od afričkih diktatora dobio 4,6 miliona evra

s

Klima mu se fotelja... Bernar Kušner će, ukoliko se optužbe pokažu kao istinite, ostati bez funkcije

Francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner suočen je sa optužbama da je od afričkih diktatora dobijao ogromne sume novca, što bi moglo da ga košta funkcije. Ministra je u svojoj knjizi optužio novinar Pjer Pean, koji je naveo da je Kušner od Gabona i Konga uzeo ukupno 4,6 miliona evra.

Prema pisanju francuskih medija, knjiga „Svet prema K." (Le monde selon K), koja je danas objavljena, verovatno predstavlja do sada najžešći napad na Kušnera, jednog od najpopularnijih političara u Francuskoj.

slika

Otkrio skandal... Novinar Pjer Pean u svojoj knjizi „Svet prema K." izneo teške optužbe

U svojoj knjizi Pean opisuje Kušnera kao „lakeja američkih neokonzervativaca" i kao „prevaranta", koji je iskoristio politički uticaj da obezbedi unosne ugovore od siromašnih afričkih zemalja. Kušner je na udaru žestokih kritika i zbog političkih stavova u krvavim krizama u Ruandi, na Balkanu, na Bliskom istoku i u Darfuru.

Pare od Gabona i Konga

Glavna optužba izneta u Peanovoj knjizi odnosi se na Kušnerove aktivnosti u periodu između 2002. i 2007, dok još nije bio u vladi i kada je zarađivao kao privatni konsultant za zdravstvenu politiku.

- Dve firme Kušnerovih bliskih saradnika naplatile su Gabonu i Kongu ukupno 4,6 miliona evra za izveštaje koje je napisao bivši ministar zdravlja o reformi njihovog sistema zdravstvene zaštite. Novac je isplaćivan u više navrata, a deo para uplaćen je nakon što je Kušner imenovan za ministra spoljnih poslova 18. maja 2007. godine - navode mediji u Francuskoj.

Ministar negira optužbe

Pean tvrdi da je jedan od Kušnerovih saradnika Erik Danon, menadžer konsultantske kuće „Imedija" i tadašnji francuski ambasador u Monaku, ostao u kontaktu sa Gabonom do septembra 2007. zbog isplate novca.

Izvrtao činjenice o ratu u SFRJ

Novinar Pjer Pean ne krije da njegova knjiga predstavlja napad na Kušnera, inače osnivača „Lekara bez granica" i prvog šefa Misije UN na Kosovu. On ga u svom delu optužuje da je stao na stranu američkih interesa i da je izvrtao činjenice o sukobima u Ruandi, Darfuru i bivšoj Jugoslaviji.

Pean kaže da se zainteresovao za Kušnera upravo zbog njegovog približavanja režimu u Ruandi i zbog nove politike prema toj zemlji otkako je došao na mesto ministra inostranih poslova.

Autor knjige, međutim, nema dokaza da je Kušner, koji se u tom periodu sastao sa gabonskim predsednikom Omarom Bongom kao ministar inostranih poslova, zloupotrebio položaj da bi naplatio privatne dugove.

Francuska štampa juče je objavila optužbe protiv ministra spoljnih poslova, a Kušner je u saopštenju osudio netačne tvrdnje.

- Nije bilo sukoba interesa u mojim odnosima sa Kongom. Povodom iznetih optužbi imam pravo da preduzmem zakonske mere. Ponosim se time što sam uvek vodio borbu u korist javnog zdravlja u Africi - naveo je Kušner u svom saopštenju.

Francuski mediji, međutim, ocenjuju da bi Peanove optužbe mogle da predstavljaju politički problem za ministra.

Нема коментара: