brojač poseta

понедељак, 02. фебруар 2009.

KRIZA U SRBIJI BAR TRI GODINE

Ekonomska kriza u Srbiji trajaće najmanje koliko bude trajala i u svetu, prema istraživanju u kome su učestvovali direktori kompanija na Svetskom ekonomskom samitu u Davosu, kriza će trajati tri godine

s

Ekonomisti od njih traže da krenu u prave reforme... Premijer Mirko Cvetković i ministri Mlađan Dinkić i Diana Dragutinović

Posle najava sa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, gde je procenjeno da će svetska ekonomska kriza trajati bar još tri godine, naši ekonomisti smatraju da će kriza u Srbiji trajati bar toliko, ako ne i duže!

Rezultati ispitivanja među 1.124 šefova kompanija u 50 država, koje je sprovedeno pred početak foruma u Davosu, pokazali su da svetske kompanije „tri godine ne očekuju poboljšanje i da je cilj preživljavanje". Manje od četvrtine direktora veruje u rast prihoda u 2010, dok 34 odsto bolje poslovanje vidi tek za tri godine.

Malo duže nego u svetu

Ekonomski stručnjaci nemaju dilemu: kod nas kriza može trajati samo duže nego u svetu. Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže za Press da će Srbija više osetiti ekonomsku krizu nego druge zemlje jer je i „sama imala krizu pre dolaska ove svetske".

- Sve zemlje će se braniti od uvoza, tako da Srbija ne može baš da računa da će izvoziti. Svi se trude da kapital zadrže u svojim zemljama, tako da teško možemo da računamo na neke strane investicije. Uz sve to, sami smo imali krizu koja se ogledala u visokoj inflaciji, najvećoj u Evropi. A naše vlasti se ponašaju kao da nemaju dovoljno razumevanja koliko će biti duboka i teška ekonomska kriza - smatra Kovačević.

Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište kaže za Press da su prognoze o trajanju krize nezahvalne, ali ističe i da će se Srbija sa ekonomskim problemima „verovatno duže nositi nego ostatak sveta".

- Naša kriza je malo veća, a posledica je toga što za osam godina nismo sproveli ozbiljne reforme. Kao što reče guverner Jelašić, Srbiji nije potreban lek, već operacija! I zato su sve ove mere o kojima pričaju naši ministri budalaština, jer će možda to biti pomoć za nekoliko preduzeća. Državi je potreban radikalan rez koji će boleti, koji će morati da podrazumeva smanjenje javne potrošnje, otkaze u državnoj upravi i još mnogo čega. Bez toga se ne može napred - kaže Stevanović.

ANKETA: Koliko će u Srbiji trajati kriza, ako će u svetu trajati tri godine?

Slobodan Milosavljević, ministar trgovine: Kriza će trajati najmanje tri godine, budući da je počela kasnije nego u SAD i Evropi. Ali, program koji je Vlada donela treba da ublaži negativne uticaje i jače prelivanje krize iz sveta u Srbiju. Neće biti lako, ali imamo realnu priliku da nadolazeće opasnosti delom pretvorimo u šanse za srpsku ekonomiju usled realno nižih troškova poslovanja u Srbiji u odnosu na EU. To znaju i strani investitori, ali zbog pomoći svojih vlada kojima se nadaju ne smeju to javno da kažu.

Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka: Ako je na skupu u Davosu jasno rečeno da će svetska kriza trajati tri godine, onda to u Srbiji treba pomnožiti sa tri. Zato procenjujem da će ekonomska kriza u Srbiji trajati devet godina.

Srđan Šaper, marketinški stručnjak, funkcioner DS-a: Mislim da će kriza u Srbiji biti iste dužine, ali neće biti tako duboka i fundamentalna, jer nivo nefunkcionalne potrošnje u Srbiji nije ni blizu onog koji postoji na Zapadu.

Stručnjak Ekonomskog instituta Miladin Kovačević, komentarišući istraživanje iz Davosa i predviđanja da će kriza trajati najmanje tri godine, kaže da kompanije nisu merodavne da procenjuju koliko će kriza trajati, već da je za to najbolji MMF.

- MMF predviđa da će svet već 2010. godine pokazati prve znake oporavka. Ova institucija je u novembru prošle godine predvidela da će privredni rast u svetu u 2009. biti između dva i tri odsto, ali su to revidirali i predvideli rast od samo 0,5 odsto. A za 2010. MMF predviđa rast u svetu do tri odsto. Ali u toj analizi doslovce stoji da su i tajming i visina rasta visoko neizvesni - kaže Kovačević.

On naglašava da je situacija u Srbiji još gora jer nije svetska ekonomska kriza jedino s čime naša država treba da se izbori.

- Srbija mora pod hitno da sprovede brojne reforme bez kojih ništa ne može da uradi. Džaba nama svetski rast i džaba nam ako drugi imaju pare kad neće hteti da investiraju kod nas ako ne sprovedemo reforme koje moraju viti vrlo složene - kaže Kovačević.

Različite procene

Saradnik Privredne komore Srbije Goran Nikolić kaže da je vrlo teško i nezahvalno prognozirati koliko bi ekonomska kriza mogla da se zadrži u Srbiji.

- Srbija apsolutno zavisi od sveta! Razne institucije i stručnjaci daju različite prognoze, koje idu od toga da će svet početi da se oporavlja već krajem ove ili početkom sledeće godine, pa do toga da će kriza trajati dve ili tri godine. Međutim, sada tek vidimo njene prave efekte. Organizacija UN za trgovinu i razvoj prognozira da će strane direktne investicije u svetu ove godine opasti za 30 odsto, a već su 2008. pale za 21 odsto! Samo u decembru 2008. u Srbiji je industrijska proizvodnja pala devet odsto, u padu su i izvoz, i uvoz. Očekivan je dalji pad u 2009, a koliko će to da traje ne zavisi od Srbije, koja samo prati svet - kaže Nikolić.

Нема коментара: