brojač poseta

среда, 18. фебруар 2009.

KREDITI OD SLEDEĆE NEDELJE

Petnaest banaka počinje u ponedeljak da odobrava subvencionisane kredite privredi i građanima sa povoljnim kamatnim stopama

Kreditima protiv krize... Državni sekretar Ministarstva ekonomije Vesna Arsić, ministar Mlađan Dinkić, državni sekretar Nebojša Ćirić

Kreditima protiv krize... Državni sekretar Ministarstva ekonomije Vesna Arsić, ministar Mlađan Dinkić, državni sekretar Nebojša Ćirić

Srpske banke počeće u ponedeljak, 23. februara, da primaju zahteve za odobravanje kredita privredi i građanima iz paketa mera za ublažavanje efekata svetske finansijske krize, najavio je juče potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

I „crnogorci" za zamenu

Ministar Mlađan Dinkić izjavio je da bi za mesec dana mogla da počne zamena starih automobila za „punto" iz Kragujevca, uz subvenciju države.

- Država će subvencionisati sa 1.000 evra zamenu automobila sa standardom ispod evro 3 za novi „punto" proizveden u Kragujevcu. Programom subvencija planirano je de se omogući i zamena starih automobila sa crnogorskim tablicama, ukoliko su najmanje godinu dana voženi u Srbiji - rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, do juče je ugovore za realizaciju ovih kredita sa Fondom za razvoj Vlade Republike Srbije potpisalo 15 domaćih banaka, a očekuje se da će se u program uključiti i ostale.

- Imajući u vidu da je Fond za razvoj tek pre dva dana poslao ugovore bankama, i da je do juče pozitivno odgovorilo i potpisalo ugovore 15 banaka u Srbiji, to pokazuje da su se one dobro spremile - objasnio je Dinkić, i dodao da očekuju i potpisivanje ugovora sa 17 lizing kompanija, kojima su takođe poslate ponude za učestvovanje u programu lizinga za kragujevački „punto".

Dinkić je podsetio da je program mera koji je Vlada donela ukupne vrednosti dve milijarde evra i da se sastoji iz dva dela - kreditne podrške privredi i građanima i investiranja u saobraćajnu infrastrukturu. Ideja ovog programa, rekao je on, jeste da Vlada sa minimalnim budžetskim sredstvima, osam milijardi dinara, aktivira relativno uspavani veliki potencijal banaka i plasira ga privredi i građanima.

Zabranjeno otpuštanje

Krediti za privrednike podeljeni su u dve vrste - kratkoročne za likvidnost i dugoročne za investicije. Jedini uslov za privrednike koji žele da koriste ove kredite jeste da očuvaju postojeći nivo zaposlenosti.

Potrošački kredit za „Punto" („Zastava 10") bez učešća:

1. „Zastava 10", osnovni model, cena 6.999 evra (sa PDV-om) - kredit na 7 godina rata 97 evra, kredit na 5 godina rata 130 evra

2. „Zatava 10", „ful" model,cena 9.150 evra (sa PDV-om) - kredit na 7 godina rata 127 evra, kredit na 5 godina rata 170 evra

- Smanjenjem broja zaposlenih smatra se otpuštanje radnika zaposlenih na neodređeno vreme, zatim na određeno vreme duže od jedne godine. Ukoliko neko prekrši ovaj uslov, banci se daje nalog da obračuna i naplati od korisnika tržišnu kamatu, a subvencija se vraća državi - rekao je Dinkić.

Kontrolu o održavanju broja zaposlenih vrši Nacionalna služba za zapošljavanje. Kontrolu namenske upotrebe kredita vršiće Poreska uprava.

Banke koje odobravaju subvencionisane kredite:

Komercijalna banka, Inteza, Sosijete ženeral, Unikredit, Erste, Hipo Alpe Adrija, Rajfajzen, EFG, KBC, OTP, Privredna banka Beograd, Srpska banka, Čačanska, Agro i Univerzal banka

Građanima će se krediti odobravati za kupovinu trajnih potrošnih dobara koji se proizvode u Srbiji - automobile, poljoprivrednu mehanizaciju, nameštaj i podne obloge i kućne aparate.

Stimulisanje kupovine

- Ovim merama Vlada će stimulisati odobravanje ukupno 77 milijardi dinara kredita, sa kamatnim stopama koje su upola niže od tržišnih do 6 odsto na godišnjem nivou. Pored tih 77 milijardi dinara, Vlada će obezbediti dodatnih 45 milijardi dinara iz kreditnih linija iz inostranstva, tako da ukupan finansijski paket čine 122 milijarde dinara kreditne podrške privredi i građanima - naveo je Dinkić.

Нема коментара: