brojač poseta

уторак, 24. фебруар 2009.

"Kovačević": Koliko je obeštećenje

Iako je Vlada objasnila zašto je informaciju o slučaju Miladina Kovačevića označila državnom tajnom, ne zna se da li je informacija o iznosu obeštećenja tačna.

Miladin Kovačević, nakon što je pušten iz Centralnog zatvora u Beogradu (FoNet)
Miladin Kovačević, nakon što je pušten iz Centralnog zatvora u Beogradu (FoNet)
Nisu poznati ni novi detalji oko istrage ko je odao tu informaciju. Da se istraga ipak vodi, potvrdio je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. On je za RTS objasnio i da je odluka o stavljanju oznake državne tajne doneta kako bi slučaj Kovačevića bio rešen na najbolji način.

"U ovom momentu slučaj stoji pod oznakom državne tajne, u intresu uspešnog okončanja procesa. Ali, ako ovaj slučaj bude uspečno okončan, a verujem da hoće, građani Srbije će imati pun uvid u to kako je došlo do rešenja. Vodi se i istraga kako je došlo do odavanja državne tajne, to je teško krivično delo, ali mislim da je to pitanje ličnog morala a ne odnosa među partijama", rekao je Jeremić.

Urednik ekonomske redakcije Politike Miša Brkić navodi za B92 da mu nije jasno zašto je Vlada Srbije nekoliko dana ćutala o slučaju Miladina Kovačevića.

"Ono za šta imam razumevanja to je da država pokušava da reši jedan prilično zamršen diplomatsko-pravno-sudski spor. I može dalje da traga. Ali ono za šta nemam uopšte razumevanja to je da mi kao poreski obveznici plaćamo visoku cenu nesavesnog rada jednog ili dvojice vladinih činovnika koji su bili u konzularnom predstavništvu u Vašingtonu. Ja bih kao poreski obveznik možda potpisao odluku da se taj novac potroši, kada bih video da su ti čslužbenici kažnjeni", kaže Brkić.

Podsetimo, Vlada Srbije je saopštila da je na informaciju o pregovorima o finansijskoj nadoknadi za slučaj Miladina Kovačevića stavila oznaku poverljivosti u interesu uspeha tog procesa. Vlada je navela da će skinuti tu oznaku po pronalaženju rešenja prihvatljivog za obe zemlje.

"SAD i dalje žele izručenje Kovačevića"

Portparol Stejt departmenta Robert Vud izjavio je sinoć da će američke vlasti nastaviti da rade sa vlastima u Srbiji na tome da Miladin Kovačević bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama kako bi mu se tamo sudilo, prenosi Tanjug.

"Srpske vlasti su nam pružile uveravanje da će nastaviti da rade snažno na tom slučaju i mi ćemo nastaviti s njima da radimo kako bismo zatražili da on bude vraćen u SAD da se suoči s pravdom", rekao je Vud na redovnoj konferenciji za novinare u Vašingtonu.

Portparol Stejt departmenta je izjavio da zasad ne može ništa više da kaže o slučaju Kovačevića, ali je dodao da su SAD zabrinute što on još nije izručen i da "žele da se to dogodi".

Нема коментара: