brojač poseta

среда, 04. фебруар 2009.

Koji posao odoleva recesiji?

Pošto se zbog ekonomske krize u mnogim sektorima američke ekonomije ukidaju radna mesta, sve veći broj Amerikanaca traži poslove koji mogu da odole recesiji.Izgleda da je zdravstvo jedan od sektora koji pružaju takve mogućnosti. Prema zvaničnim vladinim podacima, čak i u jeku otpuštanja u mnogim industrijama, u zdravstvu je prošle godine otvoreno 750.000 novih radnih mesta.
Na veb stranici "Jobfox" radna mesta medicinskih sestara i administrativnih službenika u zdravstvu opisana su kao najsigurnija tokom recesije.
Nova karijera pruža Lorinu Danu izvesnu sigurnost tako da sa suprugom Keli i njihovim 19-mesečnim blizancima Kemeronom i Noom mogu da uživaju u popodnevima u obližnjem parku.
Dan je nedavno ostavio svoj dotadašnji posao da bi potražio nešto bezbednije u zdravstvu. Napustio je posao prodavca hipoteka u jednom od sektora koji su doveli do nacionalne finansijske krize.
"Bilo je teško napustiti nešto što sam voleo da radim. Sviđao mi se posao u hipotekarnom sektoru ali imam porodicu koju moram da izdržavam a prodaja hipoteka to trenutno ne može da mi obezbedi" - izjavio je Glasu Amerike.
U avgustu prošle godine Dan je počeo da radi u prijemnom odelenju lokalne bolnice. On pomaže pacijentima prilikom dolaska u bolnicu i obračunava njihove uplate. Lorin kaže da voli svoj novi posao i da više ne mora da brine da li će ostati bez radnog mesta.
"Uvek će biti bolesnih ljudi, ljudi sa zdravstvenim problemima, a mi smo tu da im pomognemo. Verujem da je zdravstvo snažan ekonomski sektor bez obzira na to koliko je ekonomija u celini u teškoj situaciji" - zaključuje ovaj finansijski službenik.
I dok je Lorin odabrao zdravstvo, veb sajtovi takođe navode da postoji potreba za nastavnicima, prodavcima i trgovačkim predstavnicima, programerima softvera, bezbednosnim osobljem i računovođama.
Agencije za zapošljavanje na Floridi su prilično zauzete pošto je oko 7 odsto radne snage u toj državi trenutno bez posla. Međutim, eksperti upozoravaju da ni jedna grana ekonomije nije sasvim bezbedna u periodima recesije.
Geri Erl vodi jednu od agencija za zapošljavanje.
"Generalno govoreći, recesija se oseća u svim sektorima ekonomije i teško je reći da je neki sektor bezbedan" - smatra Erl i ukazuje da je njegova agencije prošle godine imala 70 odsto više mušterija nego što je uobičajeno.
U međuvremenu, Lorin Dan ne isključuje mogućnost povratka u hipotekarno bankarstvo - ako se tržište nekretnina oporavi ali tvrdi da je, za sada, zadovoljan svojim novim poslom.

Нема коментара: