brojač poseta

уторак, 10. фебруар 2009.

Kako zaštititi decu na internetu

U Srbiji je 2009. proglašena za godinu zaštite dece na internetu, a nadležni kažu da roditelji treba više da razgovaraju sa decom o upotrebi interneta.

Internet i dobar i loš za decu (Beta, arhiva)
Internet i dobar i loš za decu (Beta, arhiva)
Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić je rekla da u Srbiji nema istraživanja koliko deca koriste internet, ali da iskustva Evropske unije pokazuju da tamo njih 90 odsto to čini svakodnevno, od kojih jedna trećina doživi neku vrstu internet zlostavljanja.

Matićeva kao glavni problem navodi što deca često ostavljaju na internetu lične podatke ili fotografije koji mogu biti zloupotrebljeni i da roditelji "moraju imati kontrolu gde njihova deca provode vreme i kome ostavljaju podatke".

"Nekad su roditelji deci pričali da se paze čike u parku koji nudi slatkiše, a danas čika moze doći preko interneta", kaže ona.

"Internet deci dovodi ceo svet u sobu, ali i neke stvari koje nisu dobre, od kojih ih moramo zašititi. Cilj ove godine je informisanje roditelja o novoj tehnologiji, jer često znaju o internetu manje od svoje dece", istakla je Matićeva.

U tom cilju ministarstvo u saradnjom sa kompanijom Majkrosoft planira brojne edukativne akcije čiji je glavni cilj edukacija roditelja i nastavnika o opasnostima koje prete deci sa interneta.


Konferencija za novinare povodom zajedničke akcije (Beta)
Konferencija za novinare povodom zajedničke akcije (Beta)
Ambasadorka Češke Hana Hubačkova istakla je da njena zemlja podržava kampanju srpskog ministarstva jer je tokom njihovog predsedavanje EU jedan od prioriteta zaštita dece na internetu.

"Ovaj fenomen ne sme biti podcenjen. Internet nudi mnogo informacija do kojih možete doći sasvim slobodno, ali nedostaje dosta pravila", kaže ona.

"Potrebno je stoga da decu koja sve više vremena provode na internetu efikasno zašititimo, a veliku ulogu imaju obrazovne institucije i roditelji", rekla je Hubačkova.

Direktor za odnose sa javnim sektorom Majkrosofta Miloš Trkulja je istakao da je njegova kompanija u svoj softverske pakete uključuje takozvanu "roditeljsku kontrolu" (parental control), odnosno opciju da roditelj određuje koliko vremenski njegovo dete može da pristupi internetu i kojim sadržajima.

Promoter kampanje, muzičar Momčilo Bajagić Bajaga rekao je da se kao roditelj dvoje dece koja veliki deo slobodnog vremena provode na internetu sa zadovoljstvom priključio kampanji.

"Tokom rada na projektu i pre toga postao sam svestan opasnosti koje internet može da pruži i pored dobri stvari. Ne puštajte svakog u svoju kuću i ne puštajte baš svakog na internet", rekao je Bajagić.


Sporazum protiv internet-siledžija

Evropska unija je potpisala sporazum sa 17 internet mreža za druženje, uključujući Fejsbuk, Majspejs i Gugl, za poboljšanje zaštite tinejdžera od siledžijskog ponašanja na internetu.

Portparol EU Martin Selmajr rekao je da internet stranice za društveno povezivanje sada koristi oko 42 miliona ljudi u EU i da mlade korisnike treba zaštititi od nasilničkog ponašanja.

Sporazum, koji je danas objavljen, obavezuje vlasnike internet mreža da "ograniče rizik" od zloupotrebe omogućavajući "taster" za prijavu zlostavljanja.

To će omogućiti korisnicima da prijave "neprikladne kontakte ili ponašanje" drugih korisnika.

Internet operateri takođe moraju da osiguraju da internet profili i kontakt liste maloletnih korisnika budu postavljeni uz najveću zaštitu privatnosti.

Нема коментара: