brojač poseta

понедељак, 02. фебруар 2009.

Kako do "bele Šengen liste"?


viza u pasošu
Delegacija EU je ekspertska i prva koja će ustanoviti koliko su ispunjeni uslovi u Srbiji za ulazak na 'beli Šengen'
Za državni vrh Srbije nedelja je počela nizom sastanaka sa inostranim gostima.

U poseti Srbiji boravi predsedavajuća OEBS-a i šefica grčke diplomatije Dora Bakojani, koja je sa predsednikom Tadićem, premijerom Cvetkovićem i ministrom spoljnih poslova Jeremićem razgovarala o ulozi OEBS-a u regionu i evropskim inegracijama Srbije, ali i bilateralnim odnosima.

U Beograd je doputovala i tehnička misija Evropske unije, koja treba da utvrdi koliko je Srbija učinila na ispunjavanju uslova za ukidanje tzv. šengenskih viza.

Delegacija EK baviće se tokom posete, koja traje od 2. do 5. februara, uglavnom napretkom Srbije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Srpski zvaničnici nadaju se pozitivnim ocenama, dok analitičari navode da zemlja ima još mnogo toga što treba da se uradi.

Tehnički složen proces

Tehnička misija Evropske komisije prva je od četiri koje će narednih meseci posetiti Srbiju i procenjivati njen napredak na evropskom putu.

Potpredsednik vlade Božidar Đelić tvrdi da te misije do maja meseca treba da pripreme izveštaj o Srbiji, posle čega bi pitanje ukidanja viza trebalo da bude prebačeno na politički nivo u Evropskoj uniji.

Realnost tog posla (ulaska na belu šengensku listu) je da je on tehnički složen i da on uključuje veliki broj zemalja i samu Evropsku komisiju
Božidar Đelić

"Naravno, pitanje 'belog Šengena' je od prvoklasnog interesa za naše građane i svi mi očekujemo da se momenat dolaska na belu Šengen listu desi što pre. Međutim, realnost tog posla je da je on tehnički složen i da on uključuje veliki broj zemalja i samu Evropsku komisiju. Naša zemlja je pozitivno ocenjena u izveštaju Evropske komisije krajem novembra, ali još mnogo posla je pred nama", objasnio je potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić.

Teme: krupni kriminal, policija, pravosuđe

Prva delegacija Evropske komisije imaće sastanke pre svega sa zvaničnicima u ministartvu pravde i policije.

Stručnjaci komisije ocenjivaće napredak Srbije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i saradnju policije i pravosuđa u krivičnim postupcima.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić navodi da će delegacija imati i brojne posete na terenu.

"Posetiće jednu policijsku upravu kada je reč o izdavanju novih ličnih dokumenata, posetiće jedan granični prelaz i beogradski aerodrom - da se uvere kako funkcionišu kontrola i zaštita državne granice - i naš novi sistem za očitavanje biometrijskih podataka sa ličnih dokumenata".

Dačić dodaje da je srpska strana obavila očekivane pripreme u okviru ovog procesa.

"Mi smo obavili sve i zakonske i podzakonske pripreme za dalji hod Srbije ka Evropskoj Uniji, tako da očekujemo da će biti pozitivan izveštaj ove ekpsertske komisije", rekao je ministar unutrašnjih poslova uoči posete evropskih eksperata Srbiji.

Sud i tužilaštvo 'uska grla'

Profesor prava iz Beograda Bogoljub Milosavljević ocenjuje da napredak jeste napravljen, ali da je Srbija "i dalje daleko od evropskih standarda".

On navodi da je ostvaren vidljiv napredak kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala.

Mislim da je problem u odvijanju saradnje između policije i tužilaštva i suda.
Bogoljub Milosavljević, profesor prava

"Policija je zaista u prošle dve godine odradila dosta slučajeva organizovanog kriminala odnosno, obavila je one radnje koje se od policije očekuju u toj fazi. Međutim, onda je nekako došlo do zastoja u suđenjima i mislim da je tu malo problem, u tom odvijanju saradnje između policije i tužilaštva i suda. Prosto, tužilaštvo i sud deluju kao "uska grla" u obračunu sa organizovanim kriminalom', objašnjava profesor Milosavljević.

Tehnički kapaciteti za kontrolu granica 'niski'

Naš sagovornik navodi da je sledeći problem kontrola granica, i da će sigurno biti potrebno da se uz bolju saradnju carine i policije postigne veća bezbednost.

Treba imati u vidu da je policija relativno skoro preuzela kontrolu granice od vojske i da su tehnički kapaciteti za kontrolu granica Srbije još uvek relativno niski
Bogoljub Milosavljević

"Počevši od problema koje imamo na administrativnoj granici s Kosovom i nedovljne mogućnosti za kontrolu, a pogotovo kada pogledamo ostale delove graničnog područja Srbije, treba imati u vidu da je policija relativno skoro preuzela kontrolu granice od vojske i da su tehnički kapaciteti za kontrolu granica Srbije još uvek relativno niski", ističe profesor Milosavljević.

U Srbiji je prošle godine počela zamena pasoša novim biometrijskim putnim ispravama, što je takodje jedan od uslova za stavljanje na "belu Šengen listu".

Zbog sporosti tog procesa, prvobitni rok za zamenu pasoša je sa kraja prošle godine produžen na 31. decembar 2009.

Нема коментара: