brojač poseta

уторак, 17. фебруар 2009.

Ispovest stražara: LEGIJA ZA PIŠTOLJ PLATIO 45.000 €

Stražar Goran M., koji je pronašao plastični pištolj u Ulemekovom krevetu, kaže da su za njegovo unošenje, po 20.000 evra, dobili visoki službenici u CZ , a službenica odeljenja za pakete 5.000 evra!

Pod strogim nadzorom... Milorad Ulemek Legija u posebno obezbeđenom delu Centralnog zatvora

Milorad Ulemek Legija dobio je plastični pištolj sa paketom koji mu je prosleđen posredstvom stražara Centralnog zatvora po unapred sklopljenom dogovoru! Za isporuku te pošiljke isplaćena je suma od 45.000 evra! Od ovog iznosa po 20.000 evra dobili su visoki službenici u CZ., dok je službenica odeljenja za pakete primila 5.000 evra!

Ovo u ekskluzivnoj ispovesti za Press tvrdi stražar Goran N., koji je u noći između 8. i 9. februara vodio Legiju kod lekara kada se ovaj požalio na visok pritisak. Ovaj stražar je, kako kaže, pronašao lažni pištolj u Ulemekom krevetu!

Goran N. otkrio je sve detalje od trenutka kada se Legija požalio na jaku glavobolju do pretresa ćelije i pronalaska plastičnog pištolja.

Šarenog Čuvaju klinci!

Naš sagovornik upozorava da u posebnom odeljenju Centralnog zatvora, koje zatvorenici zbog komfora nazivaju „Hajat", rade mladi i neiskusni stražari.

- Iskusnim stražarima je neobjašnjivo zašto na bloku 1-1 gde je smešten Legija radi, između ostalih, nekoliko čuvara koji nisu dorasli tako rizičnom poslu. Među njima je jedan koji ima svega dve godine iskustva. Mladić je visok „metar i žilet" i Legija bi mogao da ga savlada jednom čvrgom i pobegne! Osim njega radi i nekolicina korumpiranih stražara, koji su zbog propusta bili suspendovani, ali su ponovo vraćeni na posao. Svi čuvari znaju ko je uzeo pare za najčuvenije bekstvo iz CZ-a, kada je pritvorenik Zoran Rašković išetao iz zatvora tokom redovne posete advokata...

- Legijino bekstvo bilo je isplanirano! Propalo je kada je otkriveno da blefira da ga boli glava! U poslednjem trenutku sprečeno je njegovo prebacivanje na VMA i tako minirano spektakularno bekstvo! Ova drama odigrala se u noći između 8. i 9. februara. Legija je lupao na vrata i vikao: „Meni je loše! Vodite me kod lekara!" Tražio je da ga odvedemo na pregled u specijalnu zatvorsku bolnicu. Tamo je insistirao da mu lekari daju uput za VMA. Doktori su hteli da napišu uput, ali smo kolega i ja bili protiv toga, upozoravajući ih da je suviše rizično da ga noću prevozimo u bolnicu. Imam 15 godina iskustva kao stražar i mogu da predvidim kada situacija može da se iskomplikuje... - priča Goran N.

Kipteo od besa

On navodi da je dežurni lekar posle njegove intervencije odlučio da Legiju vrati u ćeliju i prati njegovo zdravstveno stanje.
- Rekao je da će ga poslati na VMA samo ukoliko se njegovo stanje pogorša. Šareni, kako mi zovemo Legiju, bukvalno je poludeo! Bio je besan što ga odmah nisu uputili u bolnicu. Pola sata kasnije počeo je da drami, hvatao se za glavu i vikao: „Jao, jao, boli me glava! Vodite me na VMA, zatvorski lekari nisu stručni!" U međuvremenu, lekari su se konsultovali sa nekim od čelnih ljudi CZ-a koji su hteli da Šarenog šalju na VMA, što je nama odmah bilo sumnjivo. Igrom slučaja, neko je to dojavio i upravniku Miroslavu Miciću. „Gazda", kako zovemo Micića, hitno je došao u Specijalnu zatvorsku bolnicu i bukvalno u poslednjem trenutku sprečio njegovo izvođenje iz zatvora - nastavlja priču naš sagovornik.

On kaže da su konačnu dijagnozu utvrdila dva lekara sa VMA, koji su po nalogu „gazde" dovedeni u pratnji Interventne jedinice MUP-a.

- Posle pregleda konstatovano je da Legija blefira i upravnik je naredio da ga vratimo u ćeliju. Istovremeno je naređeno da pretresemo njegovu ćeliju. Kolega i ja smo obavili pretres, dok su dvojica kolega za to vreme bila ispred. Pištolj nije bio sakriven među knjigama, kako je objavljeno, već je stajao ispod čaršava, na njegovom krevetu. Lično sam ga pronašao. Kada smo ga pitali odakle mu pištolj, rekao je: „Neću da pričam na tu temu", ali je kipteo od besa. Napisali smo izveštaj o tome. Istine radi, ističem da se ćelija uopšte ne snima, već da je hodnik pod video-nadzorom 24 sata - navodi Goran N.

Bez znanja upravnika

Ovaj stražar tvrdi da izveštaj o incidentu nije odmah prosleđen Miciću i da je neko pokušao sve da prikrije.
- Interesantno je da je „gazda" saznao za pištolj tek kada mu je moj kolega to rekao! - ogorčeno kaže naš sagovornik, dodajući da mu je „muka od korumpiranih kolega".

Naš sagovornik tvrdi da je internom istragom vrlo brzo utvrđeno ko je bio umešan u ovaj incident sa pištoljem.

- Ima indicija da je sve rađeno mimo znanja Micića i da su zapravo Legijinim bekstvom hteli da mu napakuju smenu sa mesta upravnika zatvora. Odgovorno tvrdim da posle ovog incidenta niko od stražara nije smenjen, niti su mere bezbednosti u „Hajatu", gde je smešten Legija, dodatno podignute - zaključuje Goran N.

Нема коментара: