brojač poseta

четвртак, 26. фебруар 2009.

I TERZIĆA I KALINIĆA UHAPSILI, PA PUSTILI!

Crnogorska policija u leto 2006. uhapsila u Baošiću „zemunca" Sretka Kalinića, ali ga posle dva sata dopratila do graničnog prelaza Vilusi i pustila u RS. Isto se dogodilo i sa Zvezdanom Terzićem

Prelaz Vilusi... Ovim putem ispraćeni iz Crne Gore

Prelaz Vilusi... Ovim putem ispraćeni iz Crne Gore

Crnogorska policija je u leto 2006. godine u Baošićima na osnovu dojave MUP-a Srbije i operativaca na terenu uhapsila glavnog ubicu „zemunskog klana" Sretka Kalinića! Međutim, dva sata posle hapšenja policija u Podgorici je odlučila da je „reč o grešci" i da uhapšeni samo „mnogo liči na Kalinića". Policajci su potom dopratili Kalinića do graničnog prelaza Vilusi i pustili ga da odšeta u Republiku Srpsku, otkriva Press!

„Pljevaljska veza" spasla Terzića

Policijska istraga protiv bivšeg predsednika FSS-a Zvezdana Terzića, kao i protiv celokupne „fudbalske mafije", vođena je u najstrožoj tajnosti. Međutim, u policiji sumnjaju da je preko „pljevaljske veze" do Terzića procurela vest da je pod istragom i da se on zato blagovremeno sklonio u Crnu Goru.

Terzić je predlagao jednog policijskog operativca SBPOK-a koji je rodom iz Pljevalja za komesara za bezbednost FSS-a, ali je vrh tadašnjeg MUP-a odbio ovaj zahtev. Isti policijski operativac, za koga se sumnja da je pomogao Terziću da pobegne iz Srbije, pre četiri meseca unapređen je u službi.

Sasvim slično je učinjeno i prošle subote posle hapšenja bivšeg predsednika FSS-a Zvezdana Terzića. Njega je, podsetimo, policija u Budvi najpre uhapsila tokom fudbalske utakmice Mogren - OFK Beograd, ali posle nekoliko sati saopšteno je da je uhapšen pogrešan čovek koji samo liči na Terzića! I on je kasnije preko graničnog prelaza Vilusi prebačen u RS!

Kalinić uhapšen u šortsu i papučama

Inspektor srpske policije koji godinama traga za odbeglim „zemuncima" kaže za Press da je policija u Crnoj Gori posle hapšenja i Kalinića i Terzića „objasnila" da nije privela njih, već ljude koji strašno liče na osobe sa poternice. On otkriva kako je Sretko Kalinić hapšen, pa oslobođen u Crnoj Gori.

- U leto 2006. dobili smo informaciju da trojica odbeglih „zemunaca" Aleksandar i Miloš Simović i Sretko Kalinić letuju u Crnoj Gori, u Baošićima i Dobrim Vodama. Pratili smo njihove supruge koje su otišle da im se pridruže... Jedan naš operativac se tada „odmarao" u Baošićima, kada je ugledao Sretka Kalinića. Odmah je obavestio centralu u Beogradu, koja mu je naredila da ga prati. Naravno, MUP Srbije odmah je obavestio i direktora policije Crne Gore Veselina Veljovića i zatražio da odmah uhapse Kalinića - kaže ovaj policajac, koji je insistirao na anonimnosti. On dodaje da je srpski operativac „ispratio" Kalinića do zgrade u kojoj je iznajmio stan, kada je akcija hapšenja počela.

- Kolege iz Crne Gore brzo su se organizovale, opkolile su zgradu i bez većih problema uhapsile Kalinića. Znam da su ga iz zgrade izveli u šortsu i papučama! MUP Srbije već se pripremao da saopšti da je u zajedničkoj akciji srpske i crnogorske policije uhapšen jedan od najtraženijih kriminalaca, ali... Tada su iz Crne Gore javili da uhapšeni nije Sretko Kalinić, već čovek koji je u Baošićima na letovanju sa porodicom i koji strašno liči na njega! Isto kao i sada u slučaju Terzića, samo što kod Kalinića nikad nisu rekli o kojoj je tačno osobi reč - navodi sagovornik Pressa.

On dodaje da se tada o ovome ćutalo kako bi se locirali preostali „zemunci", ali i kako se ne bi pogoršavali ionako loši odnosi posle referenduma o samostalnosti Crne Gore. Prema njegovim rečima, nekoliko meseci kasnije MUP Srbije saznao je da je Kalinić uz pratnju crnogorske policije dopraćen do graničnog prelaza Vilusi sa Republikom Srpskom, koji se nalazi u blizini Nikšića, odakle je pušten da ode u Srpsku!

Ćutanje u Upravi policije Crne Gore

Press je Upravi policije Crne Gore poslao molbu da prokomentariše naša saznanja, ali zvanični odgovor juče nismo dobili.

Poznavaoci crnogorskih prilika ocenjuju da je hapšenje, pa puštanje Terzića, kao i Sretka Kalinića pre tri godine „pokušaj dogovora vlasti i organizovanog kriminala i definisanje odnosa sa jednim od najmoćnijih ljudi u Crnoj Gori, kontroverznim biznismenom pod inicijalima B. M."

- Zna se da Terzić uživa zaštitu ovog biznismena, koji je u jako dobrim odnosima i sa Jocom Amsterdamom, koji često boravi u Crnoj Gori... - kaže sagovornik Pressa.

- I Kalinić i Terzić su prvo uhapšeni, pa pušteni uz objašnjenje da su u stvari privedene osobe koje samo liče na begunce. Imamo informacije da je i Terzić odmah posle hapšenje prošle subote prebačen u RS preko istog graničnog prelaza Vilusi. I ono što je još zanimljivije jeste da su i za puštanje na slobodu Kalinića i Terzića intervenisali crnogorski moćnici iz poslovnih i mafijaških krugova - kaže ovaj policajac.

Problemi i sa policijom RS

Prema njegovim rečima, posle hapšenja Kalinića i braća Aleksandar i Miloš Simović su razdvojeno napustili Crnu Goru, jer su shvatili da više nisu sigurni. Miloš je otišao u RS, a Aleksandar u Srbiju, gde je i uhapšen 25. novembra 2006. Sagovornik Pressa dodaje i da su i sa RS imali problema.

- Krajem 2006. u Srpskoj smo locirali Miloša Simovića. On je 17. decembra viđen u restoranu „Jezero" kod Banjaluke u društvu dve devojke i tri muškarca. Međutim, čim smo dojavili kolegama, Simoviću se izgubio svaki trag - kaže na kraju naš sagovornik.

Нема коментара: