brojač poseta

недеља, 22. фебруар 2009.

Hitne službe na 112 do 2011. godine

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Predrag Marić kaže da bi sve hitne službe mogle da se nađu na zajedničkom broju 112 do 2011. godine.

Sve hitne službe na jednom broju (Fonet)
Sve hitne službe na jednom broju (Fonet)
"Nadam se da ćemo do kraja godine da zatvorimo finansijsku konstrukciju, jer je tehnički deo jako skup, pa da onda probamo do 2011. da taj posao završimo", rekao je Marić. Građani u Sjedinjenim Američkim Državama u vanrednim situacijama pozivaju broj 911, dok Evropljanima za istu namenu služi broj 112.

Marić, koji je i načelnik Sektora MUP za zaštitu i spasavanje objasnio je da će služba 112 objediniti službe hitne pomoći, vatrogasne brigade i policije.

On je naveo da to ne znači da će brojevi 92, 93 i 94 automatski biti ukinuti, već će za prvo vreme i oni funkcionisati uz broj 112. "U svakom slučaju, od samog broja važnije je da će građani dobiti jednu bržu, efikasniju zaštitu i to je suština ove priče", kaže on.

"Nova služba moći će da pruži pomoć i stranim državljanima koji se nalaze na teritoriji Srbije, a u nekoj su od nepredvidivih životnih situacija", kazao je Marić.

Dodao je da je jedan od uslova za prijem Srbije u Evropsku uniju ispunjavanje određenih bezbednosnih zahteva, a to znači i uvođenje jedinstvenog sistema 112.

Prema njegovim rečima, svi gradovi će biti umreženi, a centar sistema 112 biće u Beogradu.

"Ideja je da se kroz formiranje jedinstvene službe za zaštitu građana u vanrednim situacijama definiše i jedinstveni broj za vanredne situacije", kaže on.

"Brzina realizacije tog projekta zavisiće najviše od para, ali sam siguran da će država to uspešno rešiti", rekao je Marić.

Нема коментара: