brojač poseta

четвртак, 12. фебруар 2009.

HAG NE ZNA ŠTA ĆE SA ŠEŠELJEM!

Haške sudije preglasavanjem odlučile da prekinu suđenje Vojislavu Šešelju u trenutku kada je Tužilaštvu ostalo samo sedam sati za izvođenje dokaza

Traži slobodu i odštetu od Haga...Vojislav Šešelj smatra da neko spolja pritiska Tribunal

Sudsko veće Haškog tribunala iznenada je juče, na zahtev Tužilaštva, odlučilo da na neodređeno vreme prekine suđenje lideru SRS-a Vojislavu Šešelju!

Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoaneti bio je protiv ove odluke, ali su ga preglasale sudije Frederik Harhof i Flavija Latanci. Suđenje je, inače, prekinuto u trenutku kada je Tužilaštvu ostalo samo sedam sati za izvođenje dokaza protiv Šešelja!

Ovakvu odluku Haškog suda većina stručnjaka ocenjuje kao „očajnički potez Tužilaštva", koje u dosadašnjem suđenju nije uspelo da dokaže navode iz optužnice. Takođe, pravnici podsećaju da je Šešelj već šest godina u pritvoru, i naglašavaju da mu se ovom odlukom krše elementarna ljudska prava.

Fila: Pomahnitalo traženje svedoka

Advokat Toma Fila ocenjuje da je odluka Haškog suda neoborivi dokaz panike Tužilaštva.

- Tužilaštvo ima problem da pronađe dokaze protiv Šešelja, u problemu je kako da završi suđenje. Prekidom suđenja žele da dobiju na vremenu, da nađu bolje svedoke... Formalno će Tužilaštvo taj prekid koristiti za raspravu o Šešeljevom objavljivanju imena zaštićenih svedoka i tvrdnjama da je nekim svedocima pretio. Dok se sud time zamlaćuje, Tužilaštvo će zajedno sa NVO pomahnitalo da traži dokaze protiv Šešelja - komentariše Fila.

Vojislav Šešelj je juče rekao da su sudije ovakvom odlukom zapravo sprečile da proces protiv njega bude okončan oslobađajućom presudom.

„Ubistvo Kenedija"

- Gospodine sudija, vi biste u tom slučaju morali doneti oslobađajući presudu i isplatiti mi odštetu za šest godina provedenih u pritvoru i sve patnje... Ali, jasno mi je da se s tim nikada neće pomiriti NATO, SAD, EU, makar mi pripisali da sam ubio Džona Kenedija i bacio atomsku bombu na Hirošimu - rekao je Šešelj obraćajući se predsedavajućem sudiji Antoanetiju. Šešelj je dodao da su sudije, prihvatajući zahtev tužilaca za prekid suđenja, „pristale da budu instrument sila izvan Tribunala".

Sudija Antoaneti je preporučio Šešelju da uloži žalbu na odluku kako bi apelaciono veće konačno odlučilo da li je ispravno prekidati suđenje u trenutku kada je optuženi „u pritvoru već skoro šest godina", a „Tužilaštvo ima samo sedam sati da okonča izvođenje dokaza". Šešelj nije odgovorio da li će uložiti žalbu.

Podsetimo, sredinom januara ove godine, 18 radnih sati pre isteka roka za izvođenje dokaza optužbe, Tužilaštvo je prvi put zatražilo da proces bude prekinut zbog tvrdnji jednog zaštićenog svedoka da su mu Šešeljevi saradnici pretili. Tome su se usprotivili predsedavajući i sudija Žan-Klod Antoaneti i Šešelj.

Tužilac Deril Mandis juče je ponovio svoj zahtev i obrazložio ga tvrdnjom da je „integritet postupka kompromitovan", a sudije podsetio da su dužne da obezbede pravičan postupak ne samo za optuženog, već i za tužioce.

Pravni skandal

Šef pravnog tima za odbranu Šešelja u Haškom tribunalu Zoran Krasić smatra „pravnim skandalom" odluku o prekidu suđenja.

- Nikada se u istoriji nije desilo da na samom kraju prve faze dokaznog postupka dođe do ovakve odluke. Tužilaštvo nije projektovano da izgubi u postupku, a Haški tribunal nije navikao da u sudnici pobedi istina i zbog toga se pribegava sporednim sredstvima, čime se postupak dovodi u pitanje i urušava - ocenio je Krasić, i dodao da Hag ne može da „istrpi" Šešelja koji „pobeđuje u sudnici".

1 коментар:

Mihailo Strogoff је рекао...

Da je i malo postenja u ovom svetu ( i sa jeden i sa druge granice Srbije) Seselj bi bio na slobodi.ALi sve ima jednom svoj kraj, pa ce se i to mucenje jednom zavrsiti. Ali se boji uven naseg kratkog pamcenja.