brojač poseta

субота, 21. фебруар 2009.

Građani plaćaju Kovačevićevo nedelo

Građani plaćaju Kovačevićevo nedelo

Građani Srbije platiće svojim novcem moguće odustajanje od tužbe američke porodice Štajnhauer i time osloboditi optužbi Miladina Kovačevića, koga američko pravosuđe tereti za nanošenje teških telesnih povreda njegovom kolegi studentu Brajanu Štajnhaueru. Isplatu od milion dolara Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak prošle nedelje, potvrđeno je „Blicu“ u Vladi Srbije. Kako dodaje naš izvor, na preporuku Ministarstva spoljnih poslova ova odluka je proglašena državnom tajnom.

Prema odluci Vlade, 900.000 dolara je odšteta Štajnhaueru, a sto hiljada dolara je kaucija za Kovačevića, koji je po nanošenju povreda drugom studentu, SAD napustio uz pomoć ljudi iz konzulata Srbije. Međutim, pošto je informacija procurila u javnost, prvo nezvanično objašnjenje je bilo da je to novac koji se uplaćuje „američkoj administraciji“. Prema tim navodima, milion dolara je trošak koji je do sada imala američka administracija pokretanjem postupka. Ataše za štampu američke ambasade u Beogradu Rajan Heris kaže: „Za sve detalje u vezi sa razgovorima srpske vlade i porodice, obratite se srpskoj vladi“.
- SAD će nastaviti da traže rešenje tog slučaja kako bi pravda bila zadovoljena - dodaje Heris.
O ovoj odluci Vlade niko od ministara ne želi zvanično da govori jer bi se s obzirom na to da je proglašena državnom tajnom ogrešili o zakon. Na pitanje zašto bi odluka koju će platiti poreski obveznici Srbije tj. građani i koja nije od nacionalnog interesa, već se isključivo tiče jednog građanina bila državna tajna, odgovoreno je da se „sve međunarodnog karaktera i inače stavlja pod državnu tajnu“.
Na pitanje zašto je Vlada uopšte donela ovakvu odluku, „Blic“ je dobio dva nezvanična pojašnjenja. Prvo da se time pokušava izgladiti diplomatski skandal koji je uticao na srpsko-američke odnose time što je Kovačević napustio SAD uz pomoć srpske diplomatije. I drugo da se pokušava izbeći da ova vlada prekrši Ustav Srbije.Deo članova vlade tvrdio je da su saznali za ovu odluku upravo iz medija.
Ministarka pravde Snežana Malović nije direktno odgovorila na pitanje o vladinoj odluci, ali je istakla da je za te informacije, „o kojima piše štampa, nadležno ministarstvo spoljnih poslova“.
- Ministarstvo pravde čini sve ne bi li postojala mogućnost za suđenje u Srbiji - istakla je ona.

Porodica povređenog bez komentara
Američki mediji navode izjave tužioca i senatora koji ističu da od suđenja u SAD neće odustati. Majka Brajana Štajnhauera Marlen kaže da „za sada nema komentar“.

Нема коментара: