brojač poseta

недеља, 15. фебруар 2009.

"FEJSBUK" JE PLAGIJAT

Društvena mreža „Konekt U" tužila je tvorca „Fejsbuka" Marka Cukerberga za krađu intelektualnog vlasništva, odnosno za krađu izvornog koda najpopularnije društvene mreže na svetu. Sudskom odlukom, on će platiti odštetu od čak 65 miliona dolara!

s

PLAĆA 65 MILIONA DOLARA ODŠTETE... Mark Cukerberg, vlasnik „Fejsbuka"

S obzirom na to da se prava vrednost „Fejsbuka" procenjuje na vrtoglavih 15 milijardi dolara, cena koju za krađu ideje Cukerberg mora da plati prava je sitnica.

Ceo slučaj je otkriven zbog administratorske greške, kada je transkript sa suđenja dospeo u ruke novinske agencije Asošiejted pres. Iz transkripata se vidi da je „Konekt U", čiji su tvorci bivše Cukerbergove kolege, tvorca „Fejsbuka" tužila još 2004. godine. Cukerberg je slučaj rešio nagodbom još u februaru 2008. godine, a sve se odvijalo daleko od očiju javnosti, koja nije imala pojma da je Cukerberg tužen zbog plagijata.

Naime, Cukerberg nije jedini došao na ideju „Fejsbuka", niti ju je sam razvio. Četvorica kolega s fakulteta provodili su noći ispred kompjutera, možda čak i više od njega, i kad je mreža proradila, našli su se u nebranom grožđu, jer je slavu i firmu dobio Mark. Zbog toga su njegovi bivši prijatelji i cimeri osnovali „Konekt U" i tužili bivšeg cimera za krađu izvornog koda, tražeći isplatu. Proces se vukao na sudu četiri godine. Pre godinu dana dobili su presudu, ali nisu bili zadovoljni dodeljenom odštetom, pa su uložili žalbu, koja je sada dovela do konačne sudske odluke - 65 miliona dolara naknade za izvorni kod.

Cukerberg je 20 miliona dolara nagodbe platio u kešu, dok će ostalih 45 miliona isplatiti sa 1.253.326 deonica. Zanimljivo je da je 2007. „Fejsbuk" „Majkrosoftu" prodao 1,6 odsto deonica za 240 miliona dolara, odnosno za 35,9 dolara po deonici, dok je prema sudskom transkriptu „Fejsbuk" naveo da je cena jedne njihove akcije 8,88 dolara.

Нема коментара: