brojač poseta

среда, 04. фебруар 2009.

Eurocom isporučuje prenosive računare sa procesorom Core i7Proizvođač računara Eurocom najavio je početak prodaje prenosivih računara zasnovanih na Intelovom procesoru Core i7, trenutno najbržem na svetu.

Eurocomov prenosivi računar D900F Phantom i7 biće zasnovan na platformi Nehalem koja obuhvata i čipove Core i7, obično namenjene serverima i brzim stonim računarim namenjenim igranju. Početak prodaje planiran je za prvi maj.

Od kako je Intel u novembru lansirao čipove Core i7, stručna javnost hvali njihove performanse. U ponudi su modeli Core i7 920, 940 i 965, čije se brzine kreću od 2,66GHz do 3,2GHz.

Nazvavši ga „prvi prenosivi računar sa i7 procesorom“, Erocom računa na tržište radnih stanica i želi da klasične stone varijante zameni prenosivim. Pored procesora, osnovu sistema činiće Intelov skup čipova X58, a za grafički podsistem zadužena je Nvidia.

Phantom će se isporučivati sa 17-inčnim ekranom, skladišnim prostorom kapaciteta do 1,5TB, sistemskom memorijom kapaciteta 8GB i grafičkom kartom sa integrisanom namenskom memorijom kapaciteta 1GB. Bežično povezivanje biće omogućeno putem standarda 802.11 a/b/g/n, a ugrađena web kamera namenjena je video konferencijama. Ova prenosiva radna stanica isporučivaće se sa preinstaliranim operativnim sistemom Windows Vista ili Linux.

Težina ovog prenosivog računara iznosi zapanjujućih 5,4 kg, ali veći deo nje čini 12-ćelijska baterija. Cena još nije objavljena, ali obzirom na ugrađene komponente očekuje se da će biti pozamašna.

Iako nije namenjena prenosivim računarima, Intel planira da Nehalem platformu prilagodi jeftinijim računarima i prenosnicima. U planu je i integracija grafičkog podsistema u sam Core i7 procesor što će omogućiti štedljivije sisteme.

Intel je najavio čipove Nehalem namenjene prenosnicima za drugu polovinu godine.

Нема коментара: