brojač poseta

уторак, 24. фебруар 2009.

DRŽAVNU TAJNU ODAO AMERIČKI DIPLOMATA!

Informaciju o pregovorima sa porodicom Štajnhauer i odšteti od milion dolara američke diplomate prenele funkcionerima jedne naše opozicione stranke

Ko se zadnji smeje... Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ambasador SAD Kameron Manter

Ko se zadnji smeje... Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ambasador SAD Kameron Manter

„Državnu tajnu" da je Vlada odvojila milion dolara za isplatu odštete porodici Brajana Štajnhauera, koga je u SAD pretukao Miladin Kovačević, medijima nisu odali ministri, već američke diplomate, otkriva Press!

Naši pouzdani izvori tvrde da je ambasador SAD Kameron Manter, koji je od samog početka bio uključen u milionsko rešenje „slučaja Kovačević", preko svojih saradnika listu „Borba" doturio ovu vest kako bi kompromitovao ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića!

„Krtici" u Vladi 10 godina zatvora

Bivši republički javni tužilac Siniša Simić kaže da članu Vlade Srbije za koga se eventualno utvrdi da je odao državnu tajnu o „slučaju Kovačević" sleduje kazna od jedne do 10 godina zatvora.

- U slučaju da se utvrdi da je ministar odao tajnu, u političkom smislu sankcije su od javne blamaže do smenjivanja, a u pravnom mora biti sudski procesuiran. Ministar može da se pozove na imunitet, ali Vlada može da mu to pravo uskrati. Ako mu Vlada Srbije potvrdi imunitet, on može da izbegava sud dok je na funkciji, ali to nije realno. Ovo delo zastareva za 10 godina - kaže Simić. (B. B.)

Sagovornik Pressa iz samog vrha vlasti, koji je insistirao na anonimnosti, tvrdi da je osnovni cilj akcije odavanja „državne tajne" da se čitav posao u vezi sa „slučajem Kovačević" pokvari, iako je gotovo doveden do kraja.

Novi udar na Jeremića

- Pregovori Ministarstva pravde i Ambasade SAD oko toga kako rešiti „slučaj Kovačević" trajali su više od sedam meseci. Dok su ih vodili državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen i ambasador Kameron Manter, nijedna informacija nije procurela javnost... Međutim, kada je „slučaj Kovačević" prešao u nadležnost Ministarstva spoljnih poslova, koji je trebalo samo da ga finalizuje, vest se pojavila u novinama! I nije ovo prvi put da se Jeremić nađe na udaru SAD, ali i dela naše vladajuće elite - navodi sagovornik Pressa. Prema njegovim rečima, tokom razgovora Homena i ambasadora Mantera dogovoreno je i da se obezbedi novac za obeštećenje porodici pretučenog studenta.

- Ambasada SAD je bila upućena u sve što se dešava u ovom slučaju, oni su znali i da je Vlada na ovaj slučaj stavila oznaku „državna tajna"! I kada se očekivalo da se ovaj problem finalizuje, odnosno da SAD donesu odluku da nam ustupaju dokaze protiv Kovačevića kako bi mu bilo suđeno u Srbiji, ova informacija se pojavila u novinama! Ona je došla do medija ili direktno preko nekog službenika Ambasade SAD, ili su je listu „Borba" preneli političari koji imaju bliske odnose sa Manterom - navodi sagovornik Pressa. On navodi i da postoji mogućnost da su SAD naprasno odustale od rešavanja „slučaja Kovačević".

- Ako znamo da je gotovo sve dogovoreno sa Ambasadom SAD, kako onda shvatiti izjavu predstavnika za štampu Stejt departmenta Karla Dakvorta da oni nastavljaju saradnju sa Srbijom „oko povratka Kovačevića i njegovog suočavanja s pravdom u Njujorku"?! I naročito deo izjave da je sporazum o obeštećenju iz Beograda privatna stvar između Vlade i porodice studenta Štajnhauera - pita se sagovornik Pressa.

U Ambasadi SAD negiraju saznanja Pressa da je ambasador Manter ili neko od njegovih saradnika medijima odao „državnu tajnu" Vlade Srbije.

- Ne! Detalji bilo kakvog poravnanja su isključivo stvar između Vlade Srbije i porodice Štajnhauer - kaže za Press ataše za štampu američke ambasade Rajan Heris, i dodaje da „Ambasada insistira da pravda bude zadovoljena".

Vukadinović: Pola-pola!

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže za Press da je „moguće da je Vladina odluka o isplati milionske odštete dospela u javnost upravo od strane američkih pregovarača".

- Mogućnost da je ova informacija potekla iz Ambasade SAD je 50:50! Ipak, ko god je to pustio, za motiv je imao kompromitaciju ministra Jeremića, na koga s nezadovoljstvom gledaju kako u Vladi, tako i u zapadnim krugovima - objašnjava Vukadinović.

Skidamo tajnu kad rešimo slučaj... Mirko Cvetković

Skidamo tajnu kad rešimo slučaj... Mirko Cvetković

Vlada: Insistiramo da se nađe krivac

Vlada Srbije saopštila je da „insistira da nadležni državni organi utvrde krivičnu odgovornost svakog ko je pod sumnjom da je počinio krivično delo".

„Nadležni organi će nastaviti istragu na utvrđivanju odgovornosti za neovlašćeno davanje podataka o dokumentima sa oznakom poverljivosti. Vlada Srbije će skinuti oznaku poverljivosti sa dokumenata vezanih za slučaj Miladina Kovačević odmah po pronalaženju rešenja prihvatljivog za obe zemlje. Pregovore o ovom slučaju vodi Vlada i objavljivanje dokumenata sa oznakom poverljivosti, dok je u toku pregovarački proces, nije u interesu rešavanja problema... Vlada je na informaciju o slučaju Kovačevića stavila oznaku poverljivosti u interesu uspešnog vođenja pregovaračkog procesa i u interesu svih strana koje učestvuju u pregovorima", navodi Vlada.

Нема коментара: