brojač poseta

четвртак, 05. фебруар 2009.

DRŽAVNE MILIONERKE!

Sudija VSS-a Sonja Brkić i ministarka pravde Snežana Malović primajući duple plate verovatno prekršile nekoliko zakona, zajedno u 2008. podigle skoro osam miliona dinara

s

Primajući cele prošle godine po dve plate, sudija Vrhovnog suda Sonja Brkić i ministarka pravde Snežana Malović zajedno su u 2008. „zaradile" skoro 100.000 evra! Brkićeva je, pored godišnje plate u Sudu od 1.970.815 dinara, kao predsednica RIK-a uzela još 2.673.584, ili ukupno 4,64 miliona, dok je Malovićeva u ministarstvu podigla oko 1.110.000 dinara, a u RIK-u još 2.044.844, ili ukupno 3,15 miliona! Sonja Brkić je mesečno primala po 387.033, a Snežana Malović 262.904 dinara.

VSS tvrdi da Sonja Brkić krši zakon!

Predsednica VSS-a Sonja Brkić i ministarka pravde Snežana Malović uporno su juče odbijale pozive Pressa. I dok u ministarstvu nisu želeli da govore o duplim primanjima ministarke, iz VSS-a nam je odgovoreno samo da je Sonja Brkić u 2008. godini primila 1.970.815 dinara neto.

- VSS-u nije bilo poznato kolika je visina naknade koju je Brkićeva primila kao predsednik RIK-a, ali nam je poznato da svi članovi RIK-a primaju naknadu. VSS je blagovremeno upozorio predsednika Skupštine Srbije, predsednika republike i ministra pravde na član 27 Zakona o sudijama - saopštio je VSS.

U članu 27 kaže se da sudija ne može biti na dužnostima u organima koji donose ili izvršavaju propise, biti član političke stranke, baviti se bilo kojim javnim ili privatnim plaćenim poslom, niti pružati pravne usluge ili savete uz naknadu?!

Stručna javnost iznenađena je visinom nadoknada koje primaju članovi Republičke izborne komisije. Sagovornici Pressa ukazuju da je dupliranje zarada nemoralno, ali neki sumnjaju da je sve rađeno po zakonu. Zakon o sudijama, recimo, jasno kaže da se sudija ne može baviti bilo kojim javnim ili privatnim plaćenim poslom, dok u Zakonu o Vladi stoji da član Vlade ne može biti na funkciji u drugom državnom organu!

RIK sam sebi određuje plate

Direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić kaže da u slučaju ministarke pravde nije isključena mogućnost sukoba interesa.

- Član Vlade ne može biti na funkciji u drugom državnom organu. A šta je RIK? To je telo koje ima elemente državnog organa, koje bira parlament. Doduše, RIK ne postoji kao stavka u budžetu, ali s druge strane, oni primaju državni novac, tako da sam ja krajnje sumnjičav da li je ovo sukob interesa - kaže Nenadić, i dodaje da se način sastavljanja i rada RIK-a mora učiniti transparentnijim.

- Sama činjenica da je ovo prvi put da podaci o njihovim primanjima izlaze u javnost i da ste vi kao novinar imali poteškoće da ih dobijete, ukazuje da tu nešto nije u redu. Takođe, potpuno je sporna i odredba Poslovnika o radu RIK-a, koja kaže da RIK sam donosi odluku o visini nadoknada. Oni sami sebi, kao javna preduzeća, propisuju zarade - ukazuje Nenadić na glavni problem.

Predsednik Odbora za sprečavanje sukoba interesa Slobodan Beljanski kaže za Press da od Odbora niko nije tražio da utvrdi da li je ministarka pravde u sukobu interesa.

- Što se tiče Sonje Brkić, Odbor nije nadležan za sudije, a kada se radi o ministarki pravde, mi smo imali slično pitanje o Zoranu Balinovcu. On je kao član RIK-a bio i na funkciji u Sekretarijatu za zakonodavstvo u Vladi i mi nismo našli da je to sukob interesa. Mislim da bi sličan slučaj bio i sa ministarkom pravde. Međutim, po novom zakonu o agenciji za borbu protiv korupcije, ni ministarka, niti bilo ko drugi neće moći da obavlja bilo koju drugu funkciju bez saglasnosti Agencije - kaže Beljanski.

Sindikat: ovo je skandal!

Predsednica Sindikata pravosuđa Slavica Živanović oštro je negodovala zbog saznanja da su ministarka pravde i jedna od sudija Vrhovnog suda primale duple plate.

- Za nas važe pravila štednje i zamrzavanja, dok za njih važi pravilo „kad mi treba i koliko mi treba". Lako je njima da zamrzavaju ionako visoke plate kad na drugom mestu uzmu mnogo više. Oni su dobili skandalozno visoke nadoknade, a mi u sindikatu moramo da objašnjavamo da nema novca ni za šta - poručila je Živanovićeva.

Zbrinjavanje rođaka i prijatelja

Kandidat za člana Agencije za borbu protiv korupcije i profesor FPN-a Zoran Stojiljković kaže da partije svoje kadrove, a funkcioneri svoje rođake, imenuju gde god mogu.

- Partijski miljenici nalaze se u raznim agencijama i odborima, a međusobno se čuvaju jer enormno zarađuju. Tako je i u RIK-u. Stranke preko RIK-a ostvaruju veliku korist i tako što svoje aktiviste šalju u najudaljenije destinacije, npr. kontrolišu glasanje dijaspore u Australiji, i za to dobijaju velike honorare. Da bi se to iskorenilo, RIK više ne sme da bude partijski plen, već je potrebno stvoriti profesionalnu državnu izbornu komisiju. Koliko znam, u Ministarstvu za državnu upravu se već radi na predlogu po kome će RIK imati od sedam do devet članova, isključivo univerzitetskih profesora, koji će se birati na period od pet do sedam godina. Oni će imati pristojne benefite, ali manje od iznosa koje ste vi objavili - kaže Stojiljković.

Interesantno je da je Sonja Brkić pre dva dana ponovo izabrana za predsednicu RIK-a, Malovićeva za članicu tog tela.

Нема коментара: