brojač poseta

петак, 20. фебруар 2009.

Direktori železnica planirali utaju

Bivši šefovi hrvatske i srpske železnice Davorin Kobak i Milanko Šarančić planirali su utaju tri miliona evra, objavio je hrvatski Jutarnji list.

Današnji Jutarnji list
Današnji Jutarnji list
Davorin Kobak, bivši predsednik Uprave Hrvatskih željeznica, planirao je s takođe smenjenim direktorom Železnica Srbije Milankom Šarančićem utaju tri miliona evra u složenoj operaciji vraćanja duga Srpskih železnica Hrvatskoj železnici, tvrdi novinar hrvatskog Jutarnjeg lista Drago Hedl, koji se ovom temom bavio u saradnji sa B92.

Kobak i Šarančić o tome su razgovarali u više navrata, a u planiranju operacije učestvovalo je i nekoliko posrednika, piše list Jutarnji list.

Prema navodima Jutarnjeg lista, priča je počela maja 2007, kada je u Zagrebu, na inicijativu Turskih železnica, održan sastanak o vozovima za prevoz kamiona između terminala u Turskoj i Austriji.

Železnice Srbije su bile zainteresovane za taj posao, ali je hrvatska strana postavila uslov da se reši i pitanje duga srpske kompanije.

Uz saglasnost Kobaka i Šarančića, trebalo je pronaći model kako da se iz kredita i vraćanja duga Hrvatskim željeznicama ostvari "profit" od tri miliona evra i prebaci u of šor kompaniju Fajnenšel ejndžels u američkoj državi Delaver.

Policije Srbije i Hrvatske imaju o tome mnoštvo podataka. Detalji su, prema saznanjima policije dvaju država, čini se, precizirani na sastanku u Minhenu krajem 2007. godine.

Operacija je propala jer se hrvatska vlada nije saglasila s načinom na koji je menadžment Hrvatskih željeznica nameravao da zatvori dug Železnica Srbije.

Direktor Železnica Srbije Milanko Šarančić smenjen je tri meseca pre Davorina Kobaka, a iza Šarančića ostale su brojne afere, podseća Jutarnji list.

Prema pisanju Jutarnjeg, policije Srbije i Hrvatske raspolažu dosijeima o tome kako je akcija planirana, ko su njeni glavni akteri i gde su se sastajali.

Zanimljivo je da su Kobak i Šarančić izgleda postali "kolateralne žrtve" policijske akcije kodnog naziva "Memfis", u kojoj je sredinom 2007. na beogradskom aerodromu Surčin uhapšen Anton Stanaj, vlasnik firme "Rokšped", koga mnogi smatraju vođom grupe švercera cigareta.

Nenadić: Potrebna ozbiljna istraga

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije kaže da zbog ovih navoda mora da bude sprovedena ozbiljna istraga.

"Šta će biti danas videćemo. Šanse da državni organi reaguju rastu kada neki direktor i njegova stranka odu sa vlasti i može se reći – bolje ikad nego nikad", kaže on.

"Ali, sasvim sigurno da nećemo biti ozbiljna država dok se takve istrage ne sprovode i protiv ljudi koji su na državnim funkcijama", smatra Nenadić.

Uloga posrednika

Prema navodima Jutarnjeg lista, kredit za ovaj posao ponudila je austrijska Majnl bank AG, sa sedišem u Beču, a trebalo je da posreduje i beogradska filijala te firme.

Kao posrednik se pominje i izvesni 45-godišnji Slobodan Resimić, poznat kao “Sloba Talijan”. Inače, prema nekim navodima, Resimić je imao veze i sa Zemunskim klanom, a u javnosti je bio naročito eksponiran kao ključni svedok na suđenju za ubistvo generala srpske policije Boška Buhe, koji je ubijen u junu 2002 na parkingu beogradskog Hotela Jugoslavija.

Dopisnik austrijske televizije iz Beograda Kristijan Versić za B92 kaže da je kompanija Majnl bila respektabilno ime u Austriji do pre nekoliko decenija.

Ipak, posle propasti svog poslovanja nastavila je da radi samo Majndl banka, koja je i osnovala firmu Majndl juropijan lend, umešanu u skandal sa železnicama.

On navodi da je ta firma je za svoje poslovanje koristila i reputaciju bivšeg austrijskog ministra finansija Karla Hajnca Grasera, a kaže da je ta banka i trenutno umešana u jedan sknadal u Austriji.

"Jedna kompanija u okviru Majnl grupe, koja se zvala Majnl juropijan lend, je izdala veliki broj deonica i obećala, sa nekretninama u Jugoistočnoj Evropi, Austrijancima puno para i dobiti", objašnjava on.

"Ta kompanija je skoro propala, Majnl juropijan lend, i deonice su izgubile drastično vrednost", kaže on.

"I taj skandal još uvek nije gotov i pre nekoliko dana u okviru ovog skandala austrijska policija je napravila pretres u Majnl banci ili u organizaciji Majnl juropijan lend", objašnjava Versić.

Нема коментара: