brojač poseta

петак, 13. фебруар 2009.

Današnji petak 13. i nije tako baksuzan

Danas je petak, 13. dan u mesecu - za sujeverne istinski izazov, stalno su u panici, jer se plaše da im se nešto loše ne dogodi, a ponajviše se boje putovanja.

Današnji petak 13, prvi je "fatalni" datum u ovoj godini, koji, prema kalendaru, pada najmanje jednom, a najviše tri puta godišnje.

Petak-13.jpg

Ali, zvezde za danas ne predviđaju ozbiljne kataklizme, predskazali su ruski astrolozi.

Prema rečima predsednika Ruske škole za astrologiju, Aleksandra Zaraeva, danas se ne očekuju nikakve anomalije.

"Mesec će biti u zodijačkom znaku Vage i dan će biti povoljan da se udaljimo od prošlosti, posebno od loših navika. Sa astrološke tačke gledišta, dan će biti povoljan za korisne stvari, za sport ili dijetu", pojasnio je Zaraev.

Naučni naziv straha od broja 13 je "triskaidekafobija", a strah od petka, 13-og, nazvan je "paraskevidekatriafobija" (kovanica od grčkih reči: petak, 13 i strah).

U hrišćanskoj kulturi, kada 13. padne u petak narod smatra nesrećnim datumom. Broj 13, koji dolazi iza broja 12, simbolizuje poremećaj ravnoteže sadržane u 12.

Petak,-13.jpg

Prema drugim istraživanjima, početak sujeverja da je ovaj datum nesrećan ako padne u petak, potiče od 13. oktobra, u petak, 1307. godine, kada je francuski kralj Filip IV naredio da bude uništen red templara, kojima su pripisivani svakojaki grehovi, uključujući i magiju.

Petak, 13. dan u mesecu, koji se naziva i "crni petak", od davnina do sada nastavlja da izaziva nepoznati osećaj straha. Jedni odbijaju da lete avionom, drugi da putuju uopšte, a treći da kupe stan. Restorani ostaju prazni.

Utvrđeno je da na taj dan samo u SAD biznis gubi između 800 i 900 miliona dolara, budući da veliki broj ljudi jednostavno ne ide na posao.

Strah od broja 13 aktuelan je i danas. Više od 70 odsto stambenih zgrada u svetu je bez 13. sprata, mnogi aerodromi propuštaju 13. pistu.

U "Formuli 1" nema bolida sa brojem 13, pa čak su i ulice u Firenci bez tog broja.

Za razliku od današnjice, neke drevne civilizacije nisu bile istog mišljenja o broju 13. Kinezi su verovali da taj broj donosi sreću. Sličan je bio i stav starih Egipćana.

Нема коментара: