brojač poseta

субота, 07. фебруар 2009.

Dačić: MUP završio "belu knjigu"

Ivica Dačić izjavio da se u saradnji sa Evropskom organizacijom za bezbednost i saradnju završava izrada strategije za borbu protiv organizovanog kriminala.

Ministar policije Ivica Dačić (FoNet)
Ministar policije Ivica Dačić (FoNet)
Ministar policije je u petak u Požarevcu naveo da je MUP priveo kraju rad na pisanju "bele knjige" koja predstavlja skup svih operativnih saznanja koja se odnose na organizovani kriminal. Dačić je ocenio da je izrada jedinstvenog sistema u kojem će se slivati sve informacije o delovanjima organizovanih kriminalnih grupa za Srbiju značajan korak napred.

"Srbija to do sada nije imala na jednom mestu. Taj korak napred znači da Srbija u ovom momentu može da definiše kao organizovane kriminalne grupe koje se bave različitim delatnostima, da ih ima prema policijskim procenama između 30 i 40 na čitavoj teritoriji zemlje", rekao je Dačić.

"U tim grupama se nalaze oni koji se bave ilegalnom trgovinom, narkoticima, klasičnim kriminalitetom, finansijskim i ostalim vidovima kriminala. To znači da onaj ko ima ovlašćenja za pristup svemu tome može da u svakom momentu ima tačan pregled i po imenima i po nadimcima, čak i po samo nekoliko brojeva telefona ili po bilo čemu drugom što je prepoznatljivo, pronađe bilo koji podatak koji je važan u tom trenutku", objasnio je Dačić.

Ministar je ponovio da "bela knjiga" nije lista za hapšenje, već da predstavlja operativna saznanja policije o ličnostima koje se u njoj nalaze. On je rekao da bi informacije o organizovanim kriminalnim aktivnostima trebalo da dostave i ostali državni organi.

"Ona (bela knjiga) je što se tiče MUP-a završena, ali smo se dogovorili da i drugi državni organi daju svoje podatke, pa da onda o tome raspravlja Savet za nacionalnu bezbednost. Ne da raspravlja o sadržaju, već da to bude zajednička akcija svih državnih organa", rekao je Dačić.

Ministar je najavio da će za nekoliko sedmica početi primena Zakona o oduzimanju imovine stečene organizovanim kriminalom, što će, kako je naveo, biti "veliki udarac organizovanom kriminalu u Srbiji".

U svojstvu predsednika Socijalističke partije Srbije, Dačić je u Požarevcu predvodio delegaciju SPS-a koja je održala sastanak sa predstavnicima okružnog i opštinskih odbora socijalista.

Нема коментара: