brojač poseta

петак, 13. фебруар 2009.

Crna Gora ne traži Lauševića

Glumac Žarko Laušević (49), koji se već godinama krije u SAD kako bi izbegao dosluženje zatvorske kazne u Crnoj Gori, zapravo bi slobodno mogao da dođe u Podgoricu jer ne postoji nikakva poternica te zemlje za njim, otkriva “Alo!“! Jedina Interpolova poternica za Lauševićem je ona iza koje stoji Srbija.

”Poslednju presudu o slučaju je doneo Vrhovni sud Crne Gore 2001. godine, kada je Lauševiću odjednom preinačena kazna sa četiri na 13 godina. Laušević je pre toga uredno odslužio prethodno izrečenu kaznu i odselio se u SAD, gde ga je nova sudska odluka i zatekla. Za njim je morala biti raspisana poternica. Međutim iako je Laušević bio crnogorski državljanin, tada to nije bilo bitno, tako da je slučaj na osnovu njegovog tadašnjeg mesta prebivališta, što je bio Beograd, ustupljen beogradskim sudovima”, kaže izvor lista “Alo.”

U to vreme postojala je i državna zajednica Srbije i Crne Gore, a u Podgorici nije ni postojala kancelarija Interpola. Otuda je zapravo jedan od sudova u srpskoj prestonici naložio beogradskom Interpolu raspisivanje međunarodne poternice. U crnogorskoj policiji nam je rečeno da je ceo slučaj ustupljen Srbiji i da oni ”sa tim nemaju više nikakve veze, niti potražuju Lauševića niti ih taj slučaj zanima“.

Da li će Lauševića, koji nije počinio nikakav zločin u Srbiji, sačekati lepši dani i da li će se okončati njegova drama, donekle nastala i raznim peripetijama usled razdvajanje pravosuđa, a posle i samih država, moglo bi da se odluči na nekom novom suđenju.

Naime, novo suđenje je u Beogradu je jedino što bi moglo da mu omogući život ”bolji od bekstva“, odnosno povlačenje Interpolove poternice za njim, a zatim možda i priliku da domaća publika posle deset godina ponovo vidi na ekranu jednog od najboljih glumaca nekadašnje jugoslovenske kinematografije, kako mnogi kažu za ovog rođenog Cetinjanina i najboljeg crnogorskog glumca svih vremena.

”Ponovljeno suđenje pred beogradskim sudom biće teško izvodljivo. Presuda je pravosnažna, tako da bi se to jedino moglo izvesti koristeći vanredni pravni lek, što je jako restriktivno. Iako je teško, činjenica je i da je Žarko svojevremeno prvo odležao četiri godine i sedam meseci po pravosnažnoj presudi, a tri godine kasnije mu je odnekud preinačena kazna na 13 godina, tako da je sve moguće”, objašnjavaju pravni stručnjaci.

Laušević je u noći između 30. i 31. jula 1993. godine u podgoričkom kafiću ”Epl“ usmrtio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (21). Viši sud u Podgorici o slučaju je odlučivao četiri puta, a isto toliko puta je odluke donosio i Vrhovni sud Crne Gore.

Tadašnji Savezni sud u Beogradu ukidao je presude i jednih i drugih.

Zbog zločina koji je počinio iz nužne samoodbrane, 1998. godine pušten je iz zatvora u kojem je odležao četiri godine i sedam meseci i odselio se u Ameriku. Međutim, 2001. godine Vrhovni sud Crne Gore preinačio je presudu i ponovo ga osudio na 13 godina zbog ”prekoračenja nužne samoodbrane“.

Iako se godinama mučio u SAD radeći kao zidar, jer su mu važeća dokumenta istekla, Laušević je nedavno dobio srpski pasoš. Cela porodica mu je tamo, a poternica ne važi van evropskih zemalja, tako da su bar preko okeana za njega došli lepši dani.

Нема коментара: