brojač poseta

среда, 11. фебруар 2009.

ČLANOVI RIK ODBIJAJU DA VRATE MILIONE

Za razliku od „afere Krišto", kada je Boris Tadić tražio da bivši direktor Aerodroma podnese ostavku i vrati pare, demokrate u slučaju RIK-a ne pominju vraćanje milionskih nadoknada

tadic
Krištu tražio da vrati pare, Malovićki opraŠta... Boris Tadić

DS nema nameru da zatraži da članovi RIK-a, koji su izabrani na njegov predlog, vrate milionske svote novca koje su primili u 2008. godini, iako je ovaj slučaj veoma sličan „aferi Krišto", kada je predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić javno zatražio od bivšeg direktora Aerodroma da vrati pare i podnese ostavku.

Portparol DS-a Jelena Trivan vešto je izbegla odgovor na pitanje Pressa o vraćanju novca, kazavši da „nadoknade u RIK-u traže sistemski odgovor".

NS izbacio Ljiljanu Berić!

Nova Srbija tvrdi da je već izbacila iz stranke Ljiljanu Berić, koja je ispred te partije bila član RIK-a.

- Mi smo našeg člana i sekretara stranke Ljiljanu Berić smenili i izbacili iz Nove Srbije. Nismo imali pojma da je uzela tolike pare. To je sramota, mi smo s tim završili, a drugi neka vide šta će da rade - kazao je lider NS-a Velimir Ilić.

- Članovi RIK-a koje smo mi predložili podneli su političku odgovornost napuštajući funkcije. Ovde nije pitanje šta će biti sa njihovim platama, već sa naknadama svih članova komisije, ali i spoljnih saradnika. To je pitanje koje traži sistemski odgovor - rekla je Trivanova, i dodala da je DS već zahtevom za ostavkama „pokazao svoj moralni stav i odgovornost prema građanima".

G17: Da se ugledaju na nas

S druge strane, iz G17 poručuju „demokratama" da se, kada je moral u pitanju, ugledaju na njih. Oni podsećaju da je njihov kadar Bojan Krišto, „iako se nije radilo o kršenju zakona", iz moralnih razloga vratio bonuse i podneo ostavku, kao i da je Miodrag Tirkajla, koji je istovremeno primao četiri plate, „snosio političku odgovornost".

snezana

Snežana Malović spremnA da vrati novac

Ministarka pravde Snežana Malović kaže da je spremna da vrati novac, koji je naplatila u RIK-u.

- Poštovaću svaku odluku DS-a, koji me je predložio u RIK, uključujući i povraćaj novca. Takođe, bilo bi uputno da se o tom pitanju izjasne i predstavnici drugih stranaka, a sve u interesu građana - izjavila je ministarka Malović za Press. I sadašnji generalni sekretar Vlade Tamara Stojčević (DS) tvrdi da je spremna da vrati svaki dinar, ali pod jednim uslovom:

- Vratiću pare, ali kada to budu uradili i svi ostali članovi RIK-a. Inače, ne osećam nikakvu političku odgovornost jer sam svaki dinar krvavo zaradila. I stojim iza svake pare koju sam podigla. Dešavalo se da u istom danu imamo i RIK i sednicu Skupštine, da ne spavamo po 10 dana.

- I u slučaju RIK-a opet smo na terenu morala, jer članovi RIK-a imaju pravo na naknade. Samo treba preispitati da li su pare uzeli na osnovu nekog akta ili mimo svih pravila. Ipak, nadoknade su nedopustivo visoke. Mi nećemo da menjamo naše članove kao DS, ali ćemo svakako preispitati njihova primanja. Ovde se otvara i pitanje konflikta interesa... Što se nas tiče, dovoljno je samo da postoji sumnja u sukob interesa i da se odmah podnesu ostavke. Mi smo reagovali u slučaju Krišta i Tirkajle, pa neka se DS sada ugleda na nas - kaže funkcioner G17 Željko Ivanji.

I u DSS-u tvrde da će svoje članove za koje se utvrdi da su uzeli više para nego što je trebalo, ne samo naterati da ih vrate, već će ih i kazniti.

Krasić: Što mene pitate

- Nas interesuje jedino šta kažu pravila RIK-a. Ako ih je prekršio neko iz naših redova, taj će odgovarati pred strankom, vratiti novac i biti smenjen - tvrdi potpredsednik DSS-a Borko Ilić.

Radikal Zoran Krasić, čija je supruga Biljana kao član RIK-a primila više od dva miliona dinara, odbio je da razgovara na ovu temu.
- Zašto ste baš mene zvali?! O čemu pričate, kakvo vraćanje para?! Uostalom, što ne pitate Nikolića ili Vučića da li će njihov naprednjak Dejan Đurđević, koji je uzeo najviše para, da ih vrati - rekao je Krasić.

Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić kaže da se ta stranka zalaže za preispitivanje svakog dinara.
- Mi smo već pokrenuli pitanje primanja u RIK-u, a svako za koga se utvrdi da je uzeo više nego što mu pripada, moraće da vrati pare. A što se Đurđevića tiče, neka niko ne brine, on će se uskoro sam oglasiti - kaže Vučić.

Нема коментара: