brojač poseta

среда, 04. фебруар 2009.

Cane Subotić ostaje bez Havaja

Cane Subotić ostaje bez Havaja

Biznismen Stanko Subotić Cane najverovatnije više neće biti vlasnik ostrva Sveti Nikola kod Budve. Prva banka Crne Gore oglasila je vansudsku prodaju dela ostrva površine 37.073 kvadrata, po početnoj ceni od 28 miliona evra, a razlog je što klijent Subotić nije na vreme vraćao kredit.

Prema informacijama podgoričkih medija, Subotićevi saradnici su obavestili Prvu banku da je njihov klijent saglasan da se ostrvo proda, jer sada nije u mogućnosti da izmiri obaveze. Subotić je deo ostrva Havaji kupio 2007. godine od srpskog biznismena Nenada Đorđevića za više od 20 miliona evra. Postoje spekulacije da je u ovom poslu imao i domaće partnere.

Procedura nalaže da banka, kada prvi put oglasi prodaju zaloga, to bude po procenjenoj ili založenoj vrednosti, ili u ovom slučaju 28 miliona evra. U oglasu nije navedena vrednost Subotićevog kredita.
Prema propisima, ukoliko prva licitacija ne uspe, druga mora biti objavljena po ceni 30 odsto nižoj od procenjene, a treća - koliko ko ponudi. Između sve tri licitacije mora da prođe najmanje 30 dana.
U slučaju da ostrvo bude prodato po ceni većoj od iznosa kredita, razliku bi trebalo da dobije Subotić. Takođe, ukoliko bi Subotić u međuvremenu vratio kredit, ostrvo bi mu ostalo u vlasništvu. Nenad Đorđević je svoj deo ostrva prodao Stanku Subotiću jer, kako je tada objasnio, ni nakon decenije, uprkos stalnim zahtevima, nije dobio građevinsku dozvolu za izgradnju svih sadržaja koje je planirao.
„Nakon kupovine, Stanko Subotić je objavio velike planove za investicije, koji su obuhvatali spajanje kopna i ostrva sa izgradnjom hotela, vila, marine i drugih sadržaja, ali je osujećen nakon što je Srbija raspisala poternicu za njim zbog sumnje da je oštetio državu švercom cigareta. Subotić je potom planirao prodaju ostrva, zbog čega se već godinu spekuliše o potencijalnim kupcima i iznosima koje nude. Kao kupci navodno su figurirali Englezi, Rusi, Belgijanci, Arapi i drugi, a ponude su se kretale između 50 i 100 miliona evra”, piše dnevni list „Vijesti”.
Ove ambiciozne planove, međutim, osujetila je globalna ekonomska kriza.

Prvo nadmetanje 16. februara
Kako piše u oglasu, prvo javno nadmetanje za Havaje biće održano 16. februara u prostorijama Prve banke u Budvi. Zainteresovani za učešće na javnom nadmetanju dužni su, da na ime jemstva, deponuju 10.000 evra na žiro-račun banke. U oglasu se navodi da kupac koji ponudi najbolju cenu treba da naznačeni iznos novca uplati u roku od sedam dana od javnog nadmetanja.


Češće prodaje zaloga
Poslednjih meseci mnoge crnogorske banke, kako pišu crnogorski mediji, nude na prodaju atraktivne nepokretnosti i zemljišne parcele kao zaloge klijenata koji ne mogu da vrate kredite. Javna je tajna da su najproblematičniji biznismeni koji su u poslovima građevinarstva i trgovini akcijama.

Нема коментара: