brojač poseta

петак, 20. фебруар 2009.

BORBA PROTIV SNEGA ILEDA

Gradska komunalna preduzeća u prethodnih nekoliko dana potrošila gotovo sve zalihe industrijske soli, koja je bacana po ulicama i trotoarima

s

Zasukao rukave... Gradonačelnik Dragan Đilas čisti sneg na Mirijevu

Zalihe industrijske soli koje su gradska komunalna preduzeća pripremila za zimsku sezonu gotovo su potrošene! Ipak, nadležni kažu da će nastaviti borbu sa snegom, i dodaju da su već poručili nove količine soli, te tako nema bojazni da će ulice i trotoari ostati okovani ledom.

Komunalce je juče obišao i gradonačelnik Dragan Đilas. On je posetio nekoliko lokacija u gradu da bi se uverio kako rade komunalne službe.

PREVOZ PO REDU VOŽNJE

Dispečeri GSP „Beograd" rekli su juče za Press da je gradski prevoz funkcionisao po redu vožnje.

- U jutarnjim satima smo morali neke linije da skraćujemo. Međutim, već od 9.30 časova saobraćaj na ulicama grada odvijao se sasvim uobičajeno. Naravno, negde malo sporije, ali nema većih gužvi - rekli su u dispečerskom centru GSP-a.

- Ovo je zima sa verovatno najviše snega u proteklih nekoliko godina i uspeli smo da postignemo da grad normalno funkcioniše. Trenutno se čisti 25 miliona kvadratnih metara, od čega pet miliona kvadrata trotoara - naveo je Đilas, koji je obišao centralne gradske ulice, Trg Slavija, Južni bulevar, delove opštine Vračar i Mirijevo.

Đilas u inspekciji

On je rekao da su glavne ulice u „dobrom stanju" i da će ubrzo početi čišćenje sporednih.

- Naglašavam i da je veoma važno očistiti prostore ispred škola, domova zdravlja, bolnica i stambenih zgrada jer to ne zahteva mnogo vremena. U međuvremenu, gradski inspektori nikoga više neće opominjati, već će tamo gde naiđu na neočišćen prostor naplaćivati mandatne kazne - poručio je gradonačelnik.

Zaposleni u JKP „Beograd-put" kažu da za narednih nekoliko dana imaju dovoljno soli.

- Od početka zimske sezone za gradske ulice potrošili smo 13,5 tona industrijske soli i 105 tona kalcijum-hlorida. Na regionalne puteve na teritoriji Beograda posuli smo 5.000 tona soli i 4,5 tona kamenog agregata - navode u „Beograd-putu".

slika

DA LI STE ZADOVOLJNI TIME KAKO SE KOMUNALCI BORE PROTIV SNEGA?

Kako kažu, u ovom preduzeću spremni su i za nove padavine.

- Poručili smo još 3.000 tona soli, za narednih nekoliko dana. Naravno, ako se ovakve padavine nastave, na vreme ćemo obezbediti još - ističu putari.

Javno-komunalno preduzeće „Gradska čistoća" za nedelju dana potrošilo je oko 180 tona soli na posipanje trotoara, pasarela, pešačkih prelaza, podzemnih prolaza i drugih lokacija po nalogu grada.

- Juče ujutru smo potrošili oko 25 tona natrijum-hlorida. Trenutno nam ponestaje soli, ali smo u postupku nabavke, pa smo naručili još 100 tona. Prema prognozama meteorologa, očekuje nas još padavina od nedelje. Radimo punom parom od 12. februara, od 6 do 18 časova svakog dana - rekao je Milorad Tomov, pomoćnik direktora operative u „Gradskoj čistoći".

Bez zastoja

Inače, sve komunalne službe i juče su radile punim kapacitetom. Zimska služba „Beograd-puta" angažovala je 97 ekipa u gradu, dok je sneg van gradskog područja čistilo 21 vozilo.

- Sve smo učinili da Beograđani mogu da koriste vozila GSP „Beograd", kao i „Lastu". Uložili smo ogromne napore da uprkos jakim snežnim padavinama sve saobraćajnice prvog prioriteta budu osposobljene za normalno odvijanje saobraćaja - rekao je Željko Maravić, rukovodilac Zimske službe.

On je dodao da ni na jednoj od preko 180 gradskih ulica s nagibom većim od dva odsto nije bilo zastoja.

I ekipe JKP „Zelenilo Beograd" neprekidno su dežurale. Na terenu je bilo 437 radnika ovog preduzeća. Obaveza preduzeća je čišćenje snega, te posipanje soli i emulzije, a posao se obavlja sa 58 različitih vozila i mašina.

Нема коментара: