brojač poseta

среда, 18. фебруар 2009.

BLOKIRANA PRESTONICA

Zbog snega, protesta i blokiranih ulica Beograd juče ceo dan "stajao u mestu". Komunalci ceo dan čistili sneg i led

Sneg koji je juče bez prestanka padao ceo dan, ali i protest radnika Robnih kuća "Beograd" potpuno su blokirali prestonicu. Kolone automobila gotovo da se nisu pomerale ulicama Kneza Miloša, Savskom, Sarajevskom, Karađorđevom ulicom, ali ništa manja gužva nije bila ni na Slaviji, Terazijama, u ulici 29. novembra, na mostovima...

FAKTI

JKP "Beograd put"... Ulice prvog i drugog prioriteta

JKP "Gradska čistoća"... Pešačke zone, pešačko prelazi, pasarele, javna stepeništa, ulični slivnici

JKP "Zelenilo - Beograd"... Pešačke staze u parkovima, trotoari oko parkova

JKP "Parking servis"... Javna parkirališta

JKP "Pogrebne usluge"... Staze na grobljima

Direkcija za javni prevoz ... Autobuska stajališta

Građani ... Trotoari ispred stambenih zgrada, uži od pet metara

Najveći zastoj bio je ispred zgrade Vlade, jer je zbog protesta Nemanjina ulica bila blokirana. Velika gužva izazvala je opšti haos u saobraćaju, a prema rečima dispečera GSP "Beograd" tramvajske linije 9 i 12 i autobuska linija 83 saobraćale su izmenjenom trasom.

Trmavaji okolo

- Tramvaji na tim linijama saobraćaju preko Dorćola, dok autobuska linija 83 koristi okolne ulice u kojima je najmanja gužva. Saobraćaj je dosta usporen, ali vozila na ostalim linijama voze normalno duž čitavih trasa - rekao je juče dežurni dispečer Dejan Vuković.

Pored blokiranih ulica, dodatne probleme sugrađanima je stvarao sneg koji je vejao ceo dan. Ekipe "Beograd-puta" uspele su do ranih popodnevnih sati da očiste ulice prvog prioriteta. Svih 100 ekipa nastavilo je da održava ulice prvog prioriteta, dok će ulice drugog prioriteta čistiti u zavisnosti od raspoloživih ekipa i padavina, kažu u "Beograd putu".

Na čišćenju zavejane prestonice neprekidno rade i ostala javna komunalna preduzeća.

Prema rečima zamenika direktora operative JKP "Gradska čistoća" Milorada Tomova ovo preduzeće čisti sneg i sa javnih stepeništa, podzemnih prolaza, pasarela i trotoara širih od pet metara, kao i trotoara u naseljima, a na sve ove površine baca se i industrijska so.

- Dobro smo pripremljeni za ovakve vremenske uslove, ali apelujemo na građane i vlasnike poslovnih prostora da nam pomognu i da sneg što pre očistimo - rekao je Tomov.

On je dodao da od utorka uveče, sve ekipe ovog preduzeća čiste sneg, a na terenu je juče bilo oko 550 zaposlenih, kao i sedam čistilica, tri velika kamiona i šest specijalnih vozila.

Ledenice skidaju stanari

Nadležni su, kao i prethodnih dana upozoravali sugrađane i na ledenice sa zgrada. Kako su rekli u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, za uklanjanje ledenica sa zgrada zadužene su skupštine stanara.

- Stanari su obavezni da ih sami uklone, dok je u slučaju višespratnica dužnost skupštine stanara da propisno obeleži mesta sa kojih prolaznike vreba opasnost - podsetili su u Sekretarijatu.

Нема коментара: