brojač poseta

недеља, 22. фебруар 2009.

Austrijska banka „Majnl" pod istragom zbog železnice

Austrijska banka „Majnl", koja je prema podacima do kojih je došla srpska policija trebalo da kreditira poslove oko železničkog prevoza kamiona, u ozbiljnim je problemima, piše hrvatski „Jutarnji list"

s

Kaže da nije kriv... Šarančić

U tom poslu, kao što je već objavljeno, nameravala je da učestvuje i „Hrvatska železnica", ali je tražila i da joj se ujedno podmire dugovanja „Železnica Srbije" od 19 miliona evra. Deo duga i kamata trebalo je da budu otpisano, a kako je otkrila srpska policija, namera je bila da se oko tri miliona evra prebaci na račun ofšor kompanije „Fajnenšel ejndžels LLC" u Delaveru. O tome su, navodno, pregovarali sada već smenjeni čelnici nacionalnih železnica Hrvatske i Srbije, Davorin Kobak i Milanko Šarančić. Kako piše „Jutarnji", dopisnik austrijske televizije ORF za područje Balkana Kristijan Veršic ima saznanja da je u „Majnl" banci i njenoj ćerki firmi „Majnl juropen lend", zbog sumnji u nezakonito poslovanje obavljen pretres.

Veršic tvrdi da je pre nekoliko dana obavljen pretres, a austrijsko tužilaštvo je uvereno da ima solidan materijal za podizanje optužnice.

Kao što je već pisano, poslove oko uslova odobravanja kredita srpskim železnicama, iz čega je trebalo da bude namiren deo duga „Hrvatskih železnica", vodila je beogradska filijala „Majnl kapital advajzors AG", još jedna ćerka firma te banke.

Sve dogovarano u „Grand kazinu"?

„Jutarnji list" ima nezvaničnih saznanja i da su bivši direktori srpske i hrvatske železnice Šarančić i Kobak prevaru dogovarali u bivšem hotelu „Jugoslavija" u Beogradu, tačnije u sadašnjem „Grand kazinu". Kako je već objavio ovaj list, njih dvojica su imali nekoliko sastanaka u 2007, o čemu postoje tonski i video snimci. Mirjana Radulović, portparol „Grand kazina", rekla je juče za Press da nema informacija da su se njih dvojica tu sastajali.

Нема коментара: