brojač poseta

уторак, 17. фебруар 2009.

4 MILIONA ZA NEISPORUČENE KONZERVE!!!

Biznismen Dragan Čičić naplatio masnu odštetu od RS za 66 tona konzervi mesnog nareska koje nikada nije isporučio Vojsci Srpske

U DILU SA GENERALIMA... Dragan Čičić

Biznismen Dragan Čičić, uz pomoć visokih vojnih krugova, lažirao je 2000. isporuku 66 tona konzervi bivšoj Vojsci RS, ali to nije sprečilo Pravobranilaštvo RS da se šest godina kasnije nagodi s njim i isplati mu četiri miliona KM na ime odštete, tvrde odlično obavešteni izvori Pressa RS!

Kako saznaje Press RS, nekadašnja Vojna bezbednost je u opsežnoj istrazi još pre nekoliko godina otkrila da VRS Čičiću ne duguje ni prebijenu paru i da se, zapravo, radi o prevari velikih razmera u koju su umešane njegova firma „Bim Galames" i grupa visokorangiranih oficira bivše VRS, među njima i general Radivoje Tomanić, ratni komandant Drugog Krajiškog korpusa i tadašnji načelnik sektora pozadine Generalštaba VRS.

Vojna tajna

Štaviše, general Tomanić je čak pokušao da prikrije tragove prevare, pa je 17. septembra 2001, u dokumentu koji je u posedu Pressa RS, „zamolio" nadležne u VRS da tadašnjem ministru odbrane Milovanu Stankoviću ni slučajno ne prikazuju fakture o lažnoj isporuci konzervi.

- Molimo vas da Ministarstvu odbrane ne prikažete iznos od 590.520,12 KM, koji je sporan, a odnosi se na „Bim Galames" - navodi se u Tomanićevoj molbi-naredbi.

GENERAL TRAŽIO SKRIVANJE FAKTURA... Faksimil Tomanićeve naredbe-molbe
POTVRĐENA PREVARA... Konzerve nikada nisu stigle u magacine VRS

Podsetimo, Čičiću je, upravo na osnovu sporne isporuke konzervi mesnog nareska, 2006, vansudskim poravnanjem isplaćeno četiri miliona KM. Međutim, poverljivi vojni dokumenti otkrivaju da je tadašnji pravobranilac Stefan Todorović morao znati da dug ne postoji, jer mu je krajem 2005. VRS poslala obimnu dokumentaciju koja dokazuje da je celi slučaj velika prevara. Istragu je sprovela nekadašnja Vojna bezbednost, koju je zainteresovala činjenica da je reč o narudžbi nepotrebno velikih količina konzervi koje bi godinama mogle hraniti vojnike.

Radulj: Kriv je Todorović!

Šef Pravobranilaštva RS Slobodan Radulj tvrdi da ne zna da se u njihovoj arhivi nalazi izveštaj VRS koji dokazuje da budžet nije imao nikakve dugove prema „Bim Galamesu". On kaže da je sporazum o poravnanju sa Draganom Čičićem, kojim je obuhvaćen i navodni dug za isporuku konzervi VRS, sklopljen 2006, u vreme kad je Pravobranilaštvo vodio Stefan Todorović.
- U vreme mog mandata sa Čičićem je sklopljen samo sporazum o poravnanju od 11 miliona KM, koji se odnosi na štetu nastalu tokom poreske blokade „Zmijanje plasta", ali ne i na dugove Ministarstva odbrane - tvrdi Radulj

- U tim lažnim fakturama navedeno je da je u veoma kratkom roku, od 23. do 30. aprila 2000. godine Čičićev „Galames" navodno isporučio 600.000 komada, odnosno 66 tona konzervi, iako su magacini Vojske fizički mogli da prime svega 20 tona! Te količine mogle su nahraniti i vojsku Nemačke, ali do VRS nažalost nikada nisu stigle - tvrdi izvor Pressa RS.

Kriminalna grupa

Prevara je u potpunosti dokazana, pošto je i magacioner Slavko Racanović, pritisnut neoborivim dokazima, priznao da konzerve nikada nisu ni stigle u vojno skladište. Upravo zbog toga je VRS u decembru 2005. godine Pravobranilaštvu prosledila zahtev za pokretanje sudskog postupka protiv Racanovića za naknadu štete. Godinu ranije Okružnom tužilaštvu prosleđen je izveštaj protiv „organizovane kriminalne grupe". Kako saznajemo, istragom su osim generala Tomanića i magacionera Racanovića, obuhvaćeni i Dane Zdjelar, tadašnji načelnik intendantske službe Pozadinske baze i Milisav Jovanović, načelnik pozadine VRS.

- Pravobranilaštvo i Vlada, koja je odobrila isplatu, morali su da znaju da postoje dokazi o tome da je isporuka bila lažna, ali su uprkos tome u sporazum sa Čičićem uključili i navodna dugovanja Ministarstva odbrane za fantomske konzerve. Na to ukazuje i činjenica da je tadašnji pomoćnik ministra odbrane RS Radojka Brkić još u novembru 2006. godine, u vreme kad su Čičiću isplaćena prva četiri miliona, obavestila Ministarstvo finansija da VRS nema nikakve dugove prema „Bim Galamesu"-tvrde upućeni izvori bliski Vladi Srpske.

Prema saznanjima Pressa RS, slučaj „Galames" zaveden je u arhivi Pravobranilaštva pod rednim brojem 251/05, a za predmet je zadužen pravobranilac Slobodan Salić. Nije, međutim, poznato šta je do sada urađeno na ovom predmetu. Istovremeno, ni u tužilaštvu nisu mogli da kažu šta je urađeno na obradi krivične prijave za ovu prevaru, koju je tadašnja Uprava bezbednosti Ministarstva odbrane RS prosledila u februaru 2004.

Нема коментара: