brojač poseta

петак, 09. јануар 2009.

ZAVEJANA PRESTONICA!

Zbog neočišćenih saobraćajnica Beograd juče bio blokiran sve do 12 sati, kada su radnici „Beograd puta" očistili ulice prvog, a nešto kasnije i ulice drugog prioriteta

s

Lopate u šake... Radnici „Zelenila" uklanjaju sneg i led iz parkova

Prvi veći sneg ove godine u prestonici zatekao je nespremne radnike zimske službe „Beograd puta", i to usred januara! Zbog neočišćenih saobraćajnica prestonica je bila zavejana i blokirana sve do 12 sati, kada su kamioni i kompletna mehanizacija očistili ulice prvog, a zatim i drugog prioriteta.

Svi mostovi su zbog snega juče ujutro bili potpuno paralisani, a velike gužve bile su tokom celog dana. Kolone automobila probijale su se kroz sneg na trgu Slavija, u ulici Kneza Miloša, Takovskoj, Bulevaru vojvode Mišića, Autokomandi, Nemanjinoj, dok su prigradska naselja ostala „odsečena od sveta".

DŽAK SOLI 400 DINARA

JKP „Beograd put" spremio je dovoljne količine industrijske soli za zimsku sezonu, a so je pakovana u džakovima od po 25 i 50 kilograma. Cena džaka soli u pakovanju od 25 kilograma je 368,75 dinara, a od 50 kilograma 737,50 dinara. Građani koji žele da kupe industrijsku so, treba najpre da uplate novac u pošti ili banci na žiro-račun „Beograd puta", a zatim, uz uplatnicu, so preuzimaju u asfaltnoj bazi ovog preduzeća na Vilinim vodama, ispod Pančevačkog mosta. Jedna osoba može kupiti najviše 50 kilograma soli odjednom.

Milorad Pucarević, glavni inženjer zimske službe JKP „Beograd put", međutim, kaže za Press da su radnici već od ranih jutarnjih časova, kada su počele i prve padavine, radili najviše što su mogli.

Bačene 222 tone soli

- Sneg nas nije iznenadio! Na čišćenju ulica u prestonici angažovano je ukupno 82 kamiona i 17 specijalnih vozila. Kada je počeo da pada sneg, ulice je čistilo 44 kamiona i 17 specijalnih vozila, a posute su 222 tone soli i 2.600 litara tečnosti koja se koristi na temperaturama nižim od minus pet stepeni. Zbog lošeg vremena saobraćaj je tokom dana bio otežan i usporen samo na usponima i nizbrdicama - objasnio je Pucarević.

Prema njegovim rečima, radnici su prvo počeli sa čišćenjem prioritetnih saobraćajnica, onih pravaca kojima prolaze linije GSP-a, prilaze domovima zdravlja i bolnicama, Hitnoj pomoći, policijskim stanicama i drugim javnim službama, kao i grobljima.

- Postojali su manji problemi sa čišćenjem ulica u naseljima Altina, Ledine, Ostružnica i Moštanica, kao i na Studentskom trgu, što je usporavalo kretanje vozila gradskog prevoza. Do 12 časova sve ulice prvog prioriteta bile su očišćene, a odmah smo krenuli i sa čišćenjem ulica drugog prioriteta - rekao je Pucarević.

KO ŠTA ČISTI

„Gradska čistoća" - pešačke zone, prelaze i pasarele, javna stepeništa, trotoare šire od pet metara, trotoare ispred pešačkih prelaza

„Zelenilo Beograd" - pešačke staze u parkovima i trotoare oko parkova

„Parking servis" - javna parkirališta

„Beogradski vodovod" - slivnike

„Pogrebne usluge" - staze na gradskim grobljima

Direkcija za javni prevoz - organizuje uklanjanje snega i leda sa najprometnijih stajališta javnog prevoza

Investitori i izvođači radova - organizuju čišćenje trotoara i pešačkih staza koje se graniče sa površinama na kojima se gradi

Građani - ispred svojih zgrada, ako su trotoari široki do pet metara

Radnici JKP „Parking servis" su od ranih jutarnjih časova bili na terenu, uklanjali sneg i posipali so po uličnim i posebnim parkiralištima, kao i na prilazima javnim garažama.

fakti

n Na beogradskim ulicama do 14 časova dogodilo se 14 saobraćajnih nesreća, a više građana povređeno je prilikom pada zbog klizavih ulica i trotoara

n U Urgentni centar javilo se pet građana koji su zadobili povrede prilikom pada

n Za preduzeća i pravna lica koja ne očiste sneg i led propisana je kazna od 5.000 do 500.000 dinara

n Za pravna lica i preduzetnike koji ne izvrše tu obavezu kazna je 10.000 dinara, kazna za građane je 2.500 dinara

- Naše preduzeće nabavilo je 70 tona soli i 1.000 litara tečne soli, kako bi vozači mogli nesmetano da koriste parkirališta - rečeno nam je u „Parking servisu".

GSP vozio usporeno

Radovan Stojadinović, dežurni dispečer GSP-a „Beograd", kaže za Press da su zbog snežnih padavina najveći problem imali autobusi na linijama 304, 308 i 91.

- Saobraćaj se odvijao znatno sporije, a tek oko 12.40 časova stanje se popravilo - rekao je ukratko Stojadinović.

Inače, Prema odluci o čišćenju snega i leda, obaveza svih građana, odnosno fizičkih i pravnih lica, jeste da čiste sneg i led ispred svojih zgrada ako su trotoari široki do pet metara, a u slučaju da sneg ne bude uklonjen na vreme, predviđene su visoke kazne.

Нема коментара: