brojač poseta

уторак, 13. јануар 2009.

Ukrajina opet blokirala protok gasa

Beograd -- Samo nekoliko sati nakon što je Rusija pustila gas, Ukrajina je ponovo blokirala tranzit gasa prema EU, rekao je potpredsednik Gasproma Aleksandar Medvedev.

Gasovod u Ukrajini (Beta)
Gasovod u Ukrajini (Beta)
Medvedev je rekao da je o tome obavestio i predstavnike Evropske komisije. Kako navode iz ruskog Gasproma, Kijev nije otvorio magistralu za tranzit jutros obnovljenih isporuke gasa u Evropu. Ukrajinske vlasti priznale su da su blokirale protok ruskog gasa ka Evropi i kažu da su razlog "neprihvatljivi uslovi za tranzit" koje je postavio ruski Gasprom.

"To je u suprotnosti sa svim dogovorima koji su juče potpisani. U takvim uslovima mi nemamo fizički mogućnosti da ostvarujemo tranzit gasa preko teritorije Ukrajine. Odgovornost za to je u potpunosti na ukrajinskoj strani", rekao je Medvedev.

Podsetimo, jutros oko osam časova po srednjoevropskom vremenu iz Rusije je krenulo 76 miliona kubnih metara gasa, od čega je prioritet imao Balkan. Od te količine, u pravcu Balkana preko ukrajinske merne stanice "Orlovka" jutros je poteklo 62,7 miliona, dok je 13,9 miliona usmereno ka Moldaviji, saopštila je uprava ruskog "Gasproma".

Da se ponovo "odvrnu slavine", nalog na rusku gasnu stanicu "Sudža", na rusko-ukrajinskoj granici, stigao je u 10.30 časova po moskovskom, odnosno 8.30 po srednjoevropskom vremenu, javio je dopisnik ruske državne agencije Itar-tas iz Voronježa.

Kako je za B92 rekao direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, očekivalo se da ruski gas u Srbiju stigne sutra, a do krajnjih potrošača prekosutra.

Da će isporuke gasa Balkanu biti na prioritetnoj osnovi, izjavio je ranije izvršni direktor ruskog Gasproma Aleksej Miler. Gas namenjen potrošačima na zapadnom Balkanu prolazi preko kontrolnog punkta "Orlovka" u Ukrajini.

Sa najnovijim razvojem situacije, međutim, to je ponovo dovedeno u pitanje.

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je ranije da je za Rusiju najvažnije kakva je situacija s posmatračima, koji bi trebalo da prate i kontrolišu transfer ruskog gasa preko teritorije Ukrajine, kao i to gde su oni razmešteni i da li su počeli sa radom.

EU (ne)nadzire

Sporazum o obnovi isporuka gasa podrazumeva međunarodni nadzor.

Evropski stručnjaci zaduženi za proveru tranzita ruskog gasa, međutim, nisu imali puni pristup stanicama u Ukrajini i Rusiji, saopštila je danas Evropska komisija.

"Eksperti nisu imali puni pristup gasnim stanicama, i u Ukrajini kao i u Rusiji", kako bi verifikovali tranzit gasa, izjavio je jedan od portparola Komisije, Feran Taradeljas.

Misija posmatrača je da provere da li Rusija šalje dovoljno gasa koji je kupila Evropska unija i da li taj gas bez problema prelazi preko teritorije Ukrajine.

Taradeljas je kazao i da je počela distribucija "veoma ograničenih" količina gasa ka Ukrajini i to samo preko jednog ulaznog mesta u Rusiji.

Evropski komesar za energiju Andris Pibalgs ranije je upozorio da će posmatračka misija na ukrajinskim i ruskim gasovodima utvrditi ko je krivac, ukoliko ponovo dođe do prekida u isporukama gasa.

"Mi do sada nismo stali ni na čiju stranu, već smo apelovali da se problem reši. Međutim, ukoliko ponovo dođe do prekida u snabdevanju gasa, posmatračka misija na ukrajinskim i ruskim gasovodima i mernim stanicama tačno će moći da utvrdi krivca", rekao je on.

Jedan od zaključaka, ali i preporuka Evropske komisije, je i da je neophodno da se nađu novi izvori i putevi snabdevanja energijom.

"Postoji problem sa snabdevanjem gasom, ako razgovarate sa Rusima, reći će da nisu oni krivi već Ukrajinci, ako razgovarate sa ukrajinskom stranom oni će pokazati prstom na Ruse, ali sa tačke gledišta evropskog potrošača gasa zaključićete da sistem ne funkcioniše kao što bi trebalo", rekao je predednik Evropske komisije Žose Manuel Baroso.

"Upravo zbog toga mi evropskim članicama uporno govorimo da načine širi izbor izvora energije. Nikome ne sudimo, već samo govorimo - najbolji način da budemo manje zavisni od ovakvih situacija je da štedimo energiju, da je efikasnije koristimo i da imamo više različitih izvora snabdevanja“, naveo je on.

Međunarodni stručnjaci i predstavnici Evropske komisije podeljeni su u pet grupa, od kojih su dve raspoređene na graničnim prelazima iz Rusije u Ukrajinu, dve na graničnim prelazima iz Ukrajine u Evropsku Uniju, a jedna u centralnom dispečerskom centru u Kijevu.

Podsetimo, obnovu isporuke gasa evropskim posmatračima omogućio je sastanak, održan juče
u Briselu, na kojem su Rusija, Ukrajina i EU potpisale novi sporazum o međunarodnom nadzoru tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, iz kojeg je izostavljena izjava Kijeva o sporu oko gasa s Moskvom.

Нема коментара: