brojač poseta

уторак, 20. јануар 2009.

UHAPŠEN ĐORĐE ŽDRALE!

Đorđe Ždrale, najpoznatiji kriminalac iz RS, uhapšen na aerodromu u Frankfurtu po Interpolovoj poternici koja je za njim raspisana zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Ljubiše Savića Mauzera

zdrale

Prvo ubistvo SA 19 GODINA... Đorđe Ždrale

Đorđe Ždrale (33), jedan od najtraženijih i najpoznatijih begunaca kriminalnog miljea iz Istočnog Sarajeva, uhapšen je juče na teritoriji Nemačke po poternici koju je za njim raspisao Sud BiH, potvrdio je Pressu RS visoki zvaničnik MUP-a RS!

Bio u zatvoru kad je ubijen Mauzer?

Đorđe Ždrale u septembru 1996. godine osuđen je na sedam godina robije zbog ubistva Miloša Batinića u Istočnom Sarajevu, koji ga je pretukao u jednom paljanskom kafiću.
Ždrale je tada imao 19 godina, a u zatvoru je odležao pet godina i tri meseca jer ga je pomilovao tadašnji predsednik RS Mirko Šarović. Iz zatvora je izašao krajem 2001. godine, odnosno godinu dana nakon ubistva Mauzera.
Po raspisivanju poternice Ždrale je u medijima u FBiH demantovao bilo kakvu povezanost sa tim ubistvom, tvrdeći da je u to vreme bio u zatvoru i da je Mauzera video samo na slikama.

Isti izvor navodi da je Ždrala uhapsila nemačka policija na osnovu Interpolove poternice, koja je za njim raspisana u septembru prošle godine, zbog sumnje da je 2000. godine učestvovao u ubistvu Ljubiše Savića Mauzera, nekadašnjeg načelnika Uprave policije RS!
- Ždrale je uhapšen na aerodromu u Frankfurtu. Verujemo da je pokušao da promeni mesto boravka. On je znao da mu preti opasnost od hapšenja i verovatno je zbog toga često menjao lokacije, ali i države u kojima je boravio - tvrdi izvor Pressa RS.
Sagovornik Pressa RS iz MUP RS kaže da oni još ne raspolažu detaljnijim informacijama o ovom hapšenju, jer su dosad primili samo „operativnu informaciju" od Interpola, ali ne i zvaničnu depešu od istražnih organa Nemačke.

Ekstradicija

- Ždrale će biti sproveden u ekstradicioni pritvor, gde će ostati sve dok nemačko ministarstvo pravde ne donese odluku o njegovom izručenju pravosudnim organima BiH - kaže Pressov izvor iz policije.
Đorđe Ždrale, zvani Đoka, važi za jednog od najpoznatijih kriminalaca iz Republike Srpske, a policiji je poznat po učešću u velikom broju pucnjava i raznih incidenata. U 19. godini osuđen je zbog ubistva, a na njega je tri puta pokušan atentat. Dovodio se u vezu sa brojnim likvidacijama na području Istočnog Sarajeva, a pravosnažno je oslobođen optužbe za ubistvo Željka i Mikice Todorović, koje se dogodilo na Palama 2. jula 2004. godine. U žestok sukob sa svojim kumom Darkom Elezom ušao je 2005. godine i policija veruje da je taj sukob doveo do većeg broja mafijaških ubistava na području Istočnog Sarajeva, od kojih većina ni danas nije rasvetljena.
Prema dostupnim informacijama, Ždrale je teritoriju BiH napustio u januaru prošle godine, posle više upozorenja da se pritaji. Policija je tada, naime, raspolagala informacijama da se na njega sprema atentat.

zdrale

POBEGAO IZ BiH POŠTO JE SAZNAO DA SE NA NJEGA SPREMA ATENTAT

Izbegao atentat

S obzirom na to da tada poternica za njim još nije bila podignuta, Ždrale je spakovao stvari i napustio BiH, iako je policija prethodno upozorila tužilaštvo da mu ne izdaje pasoš. Veruje se da je Ždrale tada otišao u Australiju, a neposredno posle njegovog bekstva u eksploziji auto-bombe na Palama ubijen je njegov prijatelj i bliski saradnik Vladimir Mačar, koji je takođe planirao da napusti BiH. U maju prošle godine Ždrale je uhapšen u Splitu u Hrvatskoj i deportovan u Crnu Goru. Hrvati su strahovali da bi zbog njegovog boravka u Hrvatskoj moglo doći do brojnih mafijaških obračuna.
Sud BiH je tek devet meseci nakon što je Ždrale napustio zemlju za njim raspisao međunarodnu poternicu zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Ljubiše Savića Mauzera. Mauzer je ubijen 7. juna 2000. godine u Bijeljini. Ratni komandant dobrovoljačke garde „Panteri" i osnivač Demokratske stranke RS ubijen je rafalima iz automatske puške. Mauzerovo ubistvo povezivano je s njegovom istragom o ubistvu načelnika CJB Srpsko Sarajevo Srđana Kneževića, koji je izrešetan 7. avgusta 1998. godine u Palama. Za to ubistvo osumnjičeno je šest Paljana, među kojima i čuvari bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića, ali su svi pravosnažno oslobođeni optužbe.
Zbog brutalnih i nedozvoljenih metoda u istrazi, Međunarodne policijske snage u BiH Mauzeru su zabranile dalji rad u policiji na teritoriji BiH. Pre nego što je ubijen, na Mauzera je dva puta pokušan atentat, i to 1997. i 1998. godine.

Нема коментара: