brojač poseta

понедељак, 26. јануар 2009.

UBICA RADIO ZA FK "BRIŽ"

Belgijski monstrum Kim de Gelder, koji je upao u jaslice i ubio dvoje mališana od devet i šest meseci i vaspitačicu, honorarno je radio za prvoligaški fudbalski klub na održavanju računarske mreže

s1

Nemilosrdan... Kim de Gelder maskiran u Džokera počinio stravičan zločin

Belgijski monstrum, koji je u petak izvršio trostruko ubistvo u jaslicama u gradu Dendermondu, zove se Kim de Gelder (20), a radio je honorarno kao veb administrator za belgijskog prvoligaša, Fudbalski klub „Briž". Protiv njega je podneta optužnica za ubistvo devetomesečnog Leona Garsije, šestomesečne Kornel Verme i vaspitačice Marite Blinderman (54), kao i za ranjavanje još desetoro dece i dve vaspitačice.

slika

Vaspitačica stradala štiteći decu

Najveću ulogu u sprečavanju još većeg pokolja u jaslicama imala je ubijena vaspitačica Marita Blinderman, koja je uključila alarm i pokušala svojim telom da zaštiti bebe od besomučnog napada De Geldera.

Bolničar, koji je došao na mesto zločina, rekao je da je ona uradila sve što je mogla.

- Pala je na zemlju dok je telefonirala policiji. Kad je naša ekipa stigla, na telefonu je bila krv - rekao je bolničar.

Sin stradale vaspitačice Kvinten Blinderman rekao je da je njegova majka živela i umrla za svoju decu, kao i da je u tim jaslicama radila punih 35 godina.

- U životu uzimaš i daješ, ali mama je uvek samo davala, sve do svoje smrti - rekao je Kvinten.

Policija je, posle dva dana, konačno otkrila identitet monstruma ili Džokera, kako ga svetska javnost naziva zbog maske, koja je podsećala na istoimeni lik iz filmova i stripova o Betmenu, a koju je nosio tokom brutalnog zločina. Nadležni su naveli da je ubica rodom iz malog gradića Sent Niklasa, koji se nalazi desetak kilometara od mesta zločina.

Zamenik javnog tužioca Žan Kerkhofs rekao je da De Gelder nije imao stalni posao i da je živeo u stanu na prvom spratu u tihoj uličici u Dendermondu, sam i povučen.

- De Gelder dosad nije imao nijedan prekršaj. Nije bio kažnjavan za bilo kakvo delo, a ujedno nije imao ni psihičkih problema koji bi bili vidljivi iz njegovog lekarskog kartona - izjavio je Kerkhofs.

Policija veruje da je ubica dugo planirao napad, iako De Gelder o tome nije hteo da prozbori ni slovo, već se policajcima na ispitivanju samo smejao u lice.

Nadležni su otkrili da je monstrum u jaslice ušao na retko korištena, otključana vrata sa strane zgrade, koja koriste samo roditelji kad dolaze po svoju decu. To, prema rečima stručnjaka, znači da je Džoker duže vreme posmatrao zgradu i pripremao se za brutalni zločin.

Pre dva dana policajci su upali u stan ubice i tokom pretresa zaplenili njegov računar. Uprkos tome, De Gelder nije hteo da sarađuje sa istražiteljima, već im se samo podsmevao.

- Namerno je izbegavao stariju decu, već je hteo da dođe do beba. On ih je nožem ubadao samo po glavi i vratu - izjavio je stranim i lokalnim medijima jedan od policajaca.

s2

Zločinačko gnezdo... Policija pretresla stan monstruma

Zbog straha od osvetničkih napada, De Gelder je posle hapšenja premešten na sigurnu lokaciju, van Dendermonda. Nadležni sada istražuju da li je monstrum možda imao nameru da napadne i dve obližnje škole, jer je kod njega nađen još jedan nož i cedulja sa adresama tih škola.

BEZBEDNOST NA PROVERI

Flamanski ministar za socijalna pitanja Verle Heren, posle strašnog zločina, najavio je opširno ispitivanje bezbednosnih mera u svim jaslicama u zemlji.

Belgijska državna organizacija „Dete i porodica" takođe je najavila da će započeti kampanju za veću bezbednost u jaslicama, dečjim vrtićima i školama.

- Moramo pod hitno da sprečimo da se ovako nešto ponovi - saopštila je ta organizacija.

s3

U znak sećanja... Roditelji dece iz vrtića odali poštu stradalima

Нема коментара: