brojač poseta

субота, 17. јануар 2009.

TADIĆ BIRA: ČEDA ILI TOMA

Istraživanja pokazuju da je bez DS-a gotovo nemoguće formirati vladu, praktično jedina nedoumica je da li će „tadićevci" sa SNS-om ili LDP-om

Bez mene nema vlasti u Srbiji... Tadić slavi pobedu 11. maja 2008.

Bez mene nema vlasti u Srbiji... Tadić slavi pobedu 11. maja 2008.

Kada bi izbori bili održani danas, jedina nedoumica bila bi da li će predsednik DS-a Boris Tadić napraviti vladajuću koaliciju sa SNS-om Tomislava Nikolića ili LDP-om Čede Jovanovića.

Poslednja istraživanja, naime, pokazuju da je u Srbiji skoro nemoguće napraviti vladu bez DS-a, a da je još jedina koliko-toliko moguća opcija pomirenje Tadića i Koštunice.

G17 i SPS: Ma, kakva istraživanja

Član Predsedništva G17 Plus Željko Ivanji kaže da ta stranka nema poverenja u istraživanja.

- G17 ne uzima za ozbiljno istraživanja koja se baziraju na paušalnim anketama. Pred izbore 2007. govorili su da nećemo preći cenzus, a onda smo osvojili sedam odsto. Ubeđen sam da i sada prelazimo cenzus - kaže Ivanji.

Predsednik IO SPS-a Branko Ružić misli da istraživanje nije tačno.

- Ne da bi SPS prešao cenzus, nego bi imao dva-tri odsto iznad cenzusa. Ubeđen sam da bi naša partija sa svojim koalicionim partnerima, PUPS-om i JS-om, popravila rezultat ostvaren na izborima 11. maja - kaže Ružić.

Projekcija osvojenih mandata na osnovu decembarskog istraživanja „Strateškog marketinga" pokazuje da bi koalicija oko demokrata imala 110 mesta u parlamentu, ili osam više nego što je osvojila 11. maja. Drugi bi prema broju poslanika bili novoosnovani Nikolićevi i Vučićevi naprednjaci sa 58 mandata, dok se SRS sa 78 mandata u maju strmoglavio na 31. Pad popularnosti beleži i narodnjačka koalicija (DSS-NS), koja je na poslednjim izborima osvojila 30 mesta u Skupštini, dok bi u decembru izborila samo 23. S druge strane, broj poslanika LDP-a popeo bi se sa 13 na 21. Posebno je interesantno da SPS i G17, ako bi samostalno izašli na izbore, ne bi ušli u parlament!

Iz ovog istraživanja jasno je da aktuelni sastav Skupštine ne odslikava sadašnju volju građana, a pošto je do tektonskih promena došlo raspadom jedne i formiranjem druge stranke, a ne značajnom promenom rejtinga postojećih partija, postavlja se i pitanje legitimiteta sadašnjeg parlamenta.

Politički analitičar CeSID-a Đorđe Vuković kaže da poslednja istraživanja pokazuju da DS ne može sam da formira vladu, niti samo sa manjinama, ali da nema vlasti bez „tadićevaca".

- Ni u kakvoj realnoj kombinaciji opozicija nema dovoljan broj mandata da formira većinu. Zato DS ima na raspolaganju tri mogućnosti. Najrealnija je vlada sa LDP-om i manjinama, dok koalicija sa naprednjacima ima više šansi nego ona na narodnjacima. Možda bi u DS-u više voleli da ponovo sarađuju sa DSS-om, ali je realnije da sa Tadićem ide Tomislav Nikolić nego Vojislav Koštunica - smatra Vuković.

On dodaje da parlament i dalje ima legitimitet, jer se on gubi jedino kada poslanicima istekne mandat ili kada je u Skupštini nemoguće formirati većinu.

- Naša praksa pokazuje da argument „vladajuća koalicija je nelegitimna" najčešće koriste oni koji procene da je za njih dobar trenutak da izađu iz vlade - objašnjava Vuković.

Analitičar Slobodan Antonić kaže da, prema političkoj teoriji, parlament ima i legalitet i legitimitet sve do novih izbora.

- Sastav parlamenta koji je proizišao iz izborne volje građana je legitiman do poslednjeg dana trajanja. Politička moć stranaka meri se na dan izbora, koji se raspisuju svake četvrte godine. Ne mogu se izbori raspisivati svaka tri meseca, zato istraživanja ukazuju na promenu raspoloženja javnosti - kaže Antonić.

Нема коментара: