brojač poseta

недеља, 11. јануар 2009.

SVI SISTEMI NAPREGNUTI!

Iako je ovih dana javnost konstantno ubeđivana da je sve u redu, čak i juče je bilo problema u funkcionisanju sistema, zaključeno na sastanku kriznog štaba Ministarstva energetike

s1

Srbija je uspela da izbegne uvođenje vanrednih mera zbog nestašice gasa, zaključeno je juče na sastanku kriznog štaba u Ministarstvu energetike. S obzirom na to da je ovo bio prvi sastanak kojem su mogli da prisustvuju i mediji, nije se moglo čuti mnogo, osim da su svi energetski sistemi prenapregnuti i da svi rade punom parom kako bismo izbegli potpuni kolaps koji bi se desio da nismo dobili gas od Mađara i Nemaca.

Predrag Marić: Bez vanrednog stanja zbog zastarelog zakona

Zbog gasne krize, Slovačka, Rumunija i Hrvatska su proglasile vanredno stanje, dok bi isto mogla da učini i Bosna i Hercegovina ukoliko do sutra ne bude rešen problem dotoka gasa. Srbija je, zahvaljujući postignutom dogovoru o uvozu gasa iz Nemačke i Mađarske, (za sada) izbegla mogućnost uvođenja vanrednog stanja, ali bi po važećim propisima ona to teško mogla i da učini.

Naime, kako ističe Predrag Marić, načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje Ministarstva unutrašnjih poslova, razlog za to leži u tome što Skupština Srbije još nije usvojila zakon o vanrednim situacijama, po kome bi trenutni problemi s uvozom gasa bili razlog za uvođenje vanrednog stanja.

- Sigurno je procena nadležnih, u ovom slučaju Ministarstva energetike, da energetski sistem nije do te mere ugrožen da bi se poseglo za merom proglašenja vanrednog stanja. Verovatno su računali s pouzdanim podacima da će doći do dogovora koji je postigao predsednik Tadić o uvozu gasa iz Mađarske i Austrije. Ali ni postojeća zakonska regulativa ne dozvoljava proglašenje vanrednog stanja za takvu vrstu situacije - kaže Marić za Press nedelje.

Ministar energetike Petar Škundrić je prvo pohvalio sve energetske kompanije, kao i premijera i predsednika. Iako je ovih dana javnost konstantno ubeđivana da je sve u redu, čak i juče je bilo problema u funkcionisanju sistema.

Član kriznog štaba iz „Srbijagasa" Saša Ilić izjavio je da su sve toplane koje ne mogu da koriste mazut dobile gas, kao i većina individualnih potrošača. Međutim, za industriju nije bilo ovog energenta.

Stalo Smederevo

- Što se tiče industrije, trenutno se gasom snabdevaju samo pekare, mlekare i proizvodnja lekova. Svi ostali industrijski potrošači su isključeni, a uspeli smo da isključimo i veće industrije, kao što je „Ju-Es-Stil", bez većih problema. Ti veliki sistemi trenutno ne mogu da održavaju minimum proizvodnje, ali, nažalost, u ovom trenutku nema dovoljno gasa - rekao je Ilić.

Juče je u Srbiju pristigla i nešto manja količina jer je umesto 2,7 miliona metara kubnih, stiglo oko dva miliona kubika nemačkog gasa. Najveći problem je to što je potrošnja počela da raste zbog hladnog vremena, ali je Ilić rekao da to neće uticati mnogo na dostavu gasa.

- Imali smo pokušaj povećanja domaće proizvodnje, ali je to samo pogoršalo situaciju jer jedino polje koje može više da daje je Srpska Crnja. A počeli su problemi na instalacijama u Zrenjaninu, zbog čega smo morali da vratimo proizvodnju na prethodni nivo. Proizvodnja u Banatskom Dvoru podignuta je sa 400 na 500 miliona kubika - rekao je Ilić. Međutim, ukoliko gas iz Rusije ne počne uskoro da stiže, sigurno je da neće biti proširenja snabdevanja.

s2

Krizni štab... Ministar Škundrić pohvalio predsednika i premijera

Škundrić je nakon Ilićevog objašnjenja konstatovao da do ponedeljka ne bi trebalo da imamo većih problema.

Sarajevo zahvaljuje Tadiću za gas

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac pozdravila je gest dobre volje predsednika Srbije Borisa Tadića na osnovu kojeg je došlo do isporuke određenih količina gasa za BiH i grad Sarajevo. Prema rečima direktora preduzeća „BH gas" Almira Bećarevića, sa „Srbijagasom" je sklopljen ugovor o isporuci 20.000 kubnih metara gasa na sat, koji bi trebalo da bude na snazi dok se ne obnove isporuke iz Rusije. Bećarević je potvrdio kako je do sklapanja ugovora došlo pre svega zahvaljujući razumevanju srpskog predsednika Tadića.

Predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić označio je „veoma dobrim" gest predsednika Tadića ističući da je to „odličan primer kako bi dve države trebalo da sarađuju u teškim vremenima".

- Svesni smo da i Srbija ima problema u obezbeđivanju gasa, ali je ipak izdvojila deo gasa za pomoć građanima Sarajeva - kazao je Tihić.

- Mi praktično do ponedeljka ne bi trebalo da imamo probleme. Računamo da će u naredna dva dana proraditi sve. Imamo informacije da se gasovod s ruske strane puni. To znači da se priprema za puštanje. Sukob je na liniji predsednika Ukrajine sa svojima i ostalima. Ali taj deo ćemo preskočiti - rekao je Škundrić. On je objasnio da je, prema poslednjim informacijama, Ukrajina prihvatila prisustvo ruskih posmatrača u procesu distribucije gasa i da, „ako je to tačno, postoji mogućnost da u narednih 12 sati ili 24 sata pristigne ruski gas".

Na sastanku je konstatovano da mazuta ima dovoljno i da su dnevne potrebe oko 4,500 tona, a proizvodnja nešto viša. Za svaki slučaj, NIS je vanredno naručio dodatne količine nafte koja bi uskoro trebalo da uđe u preradu. Međutim, problem je u tome što se mazut i dalje teško dostavlja do toplana, naročito onih koje ne mogu da ga dobijaju rečnim baržama, već preko cisterni.

Sve na maksimumu

Tako je Petar Vasiljević iz „Beogradskih elektrana" saopštio da elektrane rade punim kapacitetom, ali da imaju i određenih problem s nedostatkom mazuta.

- Imamo rekordnu proizvodnju, ali i potrošnju mazuta. U petak smo potrošili 2.747 tona mazuta, ali već očekujemo da se poveća potrošnja na 3.000 tona dnevno - rekao je Vasiljević.

Vojislav Vuletić: „Naftagas" kriv za Banatski Dvor

Srbija ne bi upala u gasnu krizu da je punjeno skladište gasa u Banatskom Dvoru, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić i istakao da je za ovaj propust odgovorna prošla vlada. Prema njegovim rečima, količine koje su letos unete u skladište ne mogu da pokriju potrebe Srbije i dnevno iz Dvora može da se povuče oko 400.000 kubika gasa, što je nedovoljno. S njegovim stavom u potpunosti se slaže i Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, koji napominje da, iako je pre 25 godina postojao projekat izgradnje podzemnog skladišta Banatski Dvor, ono još nije sagrađeno u planiranom obimu.

- U ovom trenutku maksimum skladišta je do 200 miliona kubika, pod uslovom da počne da se puni u aprilu. Suština je da podzemno skladište nije na vreme počelo da se gradi, a „Naftagas" iz Novog Sada je imao zadatak da to uradi, međutim, mogu slobodno da kažem da to nisu želeli da učine. Mi smo počeli da ga gradimo u isto vreme kada su Hrvati počeli da grade svoje podzemno skladište Okola, koje su završili pre deset godina - kaže Vuletić za Press nedelje.

Na sastanku je rečeno i da je elektroenergetski sistem stabilan iako se beleži rekordna proizvodnja struje, koja traje danima. Ipak, osim sitnijih kvarova na lokalnim mrežama, većih havarija nema, mada su termoelektrane opterećene do maksimuma.

EU I RUSIJA POTPISALE SPORAZUM

Rusija i Evropska unija potpisale su juče protokol o međunarodnoj kontrolnoj komisiji koja će nadgledati protok ruskog gasa preko Ukrajine za potrošače u EU, izjavio je ruski premijer Vladimir Putin posle razgovora s češkim kolegom i predsedavajućim u EU Mirekom Topolanekom.

- Ukrajinska strana će biti informisana o ovom potpisivanju - izjavio je Putin.

Češki premijer je istakao da su i Rusija i Ukrajina prihvatile međunarodnu misiju posmatrača i dodao da se čeka tehnički dogovor o obnovi isporuke.

- Posmatrači će se nalaziti na ulaznim i izlaznim gasnim stanicama na teritoriji Ukrajine, kao što je tražila Rusija. Situacija je otišla tako daleko da je prestalo da bude zanimljivo ko je kriv - kazao je Topolanek.

Prema ranijem saopštenju Evropske komisije, gas iz tehničkih razloga Evropa može da očekuje za oko tri dana pošto je posle puštanja gasovoda u pogon potrebno 30 sati da gas dopre do Ukrajine i još oko 36 sati za tranzit do Evrope.

Slovačka je zbog gasne krize, uprkos protivljenju EU i protestu Austrije, počela juče tehničke pripreme za obnovu rada nuklearne elektrane Jaslovske Bohunjice. U Hrvatskoj su juče, četvrtog dana od prekida isporuke gasa iz Rusije, uvedeni peti i šesti stepen kriznog stanja u zemlji. „Emfes", najveći distributer prirodnog gasa u Mađarskoj, prva je evropska kompanija koja je podnela krivičnu prijavu protiv „Naftogasa Ukrajine".

Koliko koja zemlja uvozi gasa iz Rusije:

AUSTRIJA - Austrija od Rusije dobija oko 60 odsto gasa za domaću upotrebu.
NEMAČKA - Nemačka oko 42 odsto potreba „pokriva" gasom iz Rusije.
TURSKA - Turska od Rusije dobija oko 67 odsto gasa za domaće potrebe.
GRČKA - Grčka iz Rusije uvozi oko 82 odsto gasa za sopstvene potrebe.
ITALIJA - Italija od Rusije uvozi oko 28 odsto gasa.
FRANCUSKA - Francuska iz Rusije uvozi oko 24 odsto gasa.
MAĐARSKA - Mađarska iz Rusije uvozi oko 60 odsto gasa.
MAKEDONIJA - Makedonija sve svoje potrebe podmiruje ruskim gasom.
SLOVAČKA - Slovačka iz Rusije uvozi gotovo 100 odsto gasa.
RUMUNIJA - Rumunija iz Rusije uvozi oko 28 odsto gasa.
SRBIJA - Srbija oko 87 odsto gasa za svoje potrebe dobija iz Rusije.
SLOVENIJA - Slovenija uvozi oko 64 odsto gasa iz Rusije.
POLJSKA - Poljska uvozi iz Rusije oko 47 odsto gasa.
BOSNA I HERCEGOVINA - BiH iz Rusije uvozi gotovo 100 odsto gasa.
HRVATSKA - Hrvatska iz Rusije uvozi oko 37 odsto gasa.
ČEŠKA - Češka namiruje oko 80 odsto potreba za gasom iz Rusije.
BUGARSKA - Bugarska iz Rusije izvozi oko 96 odsto potrebnog gasa i jedna je od najviše pogođenih država.

Нема коментара: