brojač poseta

уторак, 27. јануар 2009.

Stranke preko zakona vraćaju dug tajkunima

Stranke preko zakona vraćaju dug tajkunima
Vlada Srbije će, najavila je ministarka finansija Dijana Dragutinović, Skupštini predložiti izmene Zakona o akcizama, da bi poništila amandman koji je podneo SPS i kojim se favorizuje samo jedan proizvođač, fabrika „Monus” u vlasništvu biznismena Predraga Rankovića Peconija. I mada će, po svemu sudeći, opasnost da budžet Srbije ostane bez planiranih sredstava biti otklonjena, ostaje sumnja da je domaći tajkun preko nekoliko poslanika pokušao da prekroji zakon.

Do sada se niko u državi nije ozbiljno pozabavio srpskim tajkunima i njihovim uticajem na političare. Kao i u slučaju amandmana na Zakon o akcizama, u svim brojnim sumnjivim dosadašnjim zakonskim ili poslovnim potezima koje je vukla vlast, i biznismeni i stranke negirali su te veze. Po pravilu, potezi koji su se rađali iz veza tajkuna i političara donosili su dobit prvima i nanosili štetu građanima. Amandmanom SPS-a ugrožen je planirani priliv novca u budžet, izigran dogovor Vlade sa tri najveće fabrike duvana koje pokrivaju više od 90 odsto tržišta cigareta u Srbiji, a favorizovana fabrika „Monus” čije će cigarete, inače najjeftinije, najmanje i poskupeti i očekivano biti konkurentnije na tržištu. Na stranu to i da velike duvanske kompanije već prete da će zatvoriti fabrike i otpustiti radnike.
- Uticaj tajkuna na političare lako se može videti ako posmatrate da li se nekom odredbom omogućavaju privilegije jednoj grupi ljudi ili nekom biznismenu. Slučaj da stranke koje su u Vladi glasale za taj zakon, amandmanom menjaju taj zakon tako da nekoga privileguje, očigledan je znak da je biznis imao uticaj na političare - kaže za „Blic” Jelisaveta Vasilić, bivši sudija i član Saveta za borbu protiv korupcije.
Direktor „Transparentnosti Srbija” Nemanja Nenadić kaže za „Blic” da je problem što nijedan slučaj za koji je bilo sumnje da su tajkuni uticali na neku odluku vlasti nije ispitan i dokazan. On kaže da je problem Srbije što tek naknadno, na osnovu poteza vlasti ili opozicije, možemo da izvlačimo zaključke da li je izvršen uticaj tajkuna.

Нема коментара: