brojač poseta

петак, 23. јануар 2009.

STOP GRIPU

Da biste što lakše prebrodili epidemiju gripa, izbegavajte zatvorene prostore u kojima se okuplja mnogo ljudi, dodajte ishrani više voća i povrća i koristite prirodne antibiotike kao što su beli luk i propolis

s1

Kapi za nos... Potrebno je vlažiti sluznicu nosa i grla

Sezona gripa je počela, a stručnjaci najavljuju da se prava epidemija očekuje krajem januara i početkom februara. Snabdeli ste se vitaminima i voćem, ali se ipak plašite da vas virus neće zaobići. Ne paničite, već se pridržavajte nekoliko osnovnih saveta zahvaljući čijoj primeni ćete, ukoliko ipak „zakačite" grip, lakše ozdraviti i pre se oporaviti.

Simptomi

Simptomi gripa obično se pojavljuju tri dana posle zaraze virusom. Tada nastupaju iscrpljenost, visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i kostima, kao i kašalj. Sve ovo najčešće traje nedelju dana, a moguće je da kašalj traje još neko vreme do potpunog izlečenja. Ovi simptomi zajednički su za decu i odrasle, a mališani mogu da imaju i bolove u stomaku i proliv.

Kada virus gripa uzme maha i generalno u vreme kada vladaju zaraze disajnih puteva, najbolje bi bilo izbegavati prostore poput šoping centara, bioskopa, pozorišta i slična zatvorena mesta na kojima se okuplja veliki broj ljudi. Poželjno je da vreme provodite na svežem vazduhu, a ovo je posebno značajno za decu. Takođe, neophodno je poboljšati ishranu, a to znači što više voća i povrća. Idealno bi bilo da jednom dnevno popijete čašu limunade. Da biste sprečili prenošenje virusa, ruke bi trebalo da perete češće nego obično.

U sezoni gripa i drugih virusa mnogi „na svoju ruku" uzimaju antibiotike, bez obzira što lekari apeluju da ih ne koriste bez saveta sa njima. Lekari smatraju da su prirodni antibiotici u prednosti nad sintetičkim, jer ih organizam mnogo lakše podnosi, pri čemu se glavni organi detoksikacije jetra i bubrezi ne opterećuju. Kao primer lekari navode lekovito dejstvo belog luka koji snižava povišeni krvni pritisak, ukupni i LDL holesterol i deluje kao diuretik (omogućava izbacivanje viška tečnosti iz organizma). Svež beli luk može da se koristi tri puta dnevno. Jedan čen sitno isecite kao dodatak supama, povrću, umacima ili salatama, u obliku tinkture i čaja, a za one kojima specifičan miris i ukus smeta postoje i kapsule belog luka.

s2

Čaj... Obavezno je i ispijanje velikih količina tečnosti

Propolis je takođe jedan od prirodnih antibiotika jer, osim što deluje na mnoge mikroorganizme, regeneriše tkivo i ublažava bol. Propolis, pored smole, voska, eteričnih ulja i cvetnog praha, sadrži niz aktivnih sastojaka poput bioflavonoida, aminokiselina, vitamina A, B i C i minerala, pa daje posebne rezultate kod oslabljenog imuniteta i respiratornih infekcija.

Moćni saveznik u borbi protiv gripa jesu i probiotici koji sadrže vitamine B, vitamin K, kalcijum, folnu i foličnu kiselinu i enzime.

Šta ako se razbolite

Ukoliko se razbolite, potrudite sa da grip preležite kod kuće. Temperaturu ne bi trebalo snižavati dok ne pređe 38,5 stepeni. Za snižavanje temperature detetu dajte sirup za njegov uzrast i pazite na dozu, a odrasli mogu da koriste paracetamol. Obavezno je i ispijanje velikih količina tečnosti. Pileća supa dobro će doći jer, osim što osnažuje, ona skraćuje vreme zadržavanja virusa na sluznici i podstiče lučenje sluzi.

Potrebno je vlažiti sluznicu nosa i grla i pazite da ne dođe do začepljenja disajnih puteva. U tome će vam pomoći kapi za nos i topao čaj s medom, u koji možete da dodate i vitamin C. Često provetravajte prostoriju u kojoj boravite, a za to vreme sklonite se u drugu sobu.

Нема коментара: