brojač poseta

недеља, 25. јануар 2009.

Specijalni status rešenje za dvojno državljanstvo

Srbija i Crna Gora trebalo bi da reše pitanje državljanstva tako što će državljani obe zemlje imati specijalni status, izjavio predsednik crnogorske Narodne stranke Predrag Popović. Neizvesno potpisivanje sporazuma, pišu podgorički mediji.

popovic1.jpg
Predrag Popović

Predsednik crnogorske Narodne stranke Predrag Popović smatra da Crna Gora i Srbija treba da reše pitanje dvojnog državljanstva tako što će državljani obe zemlje imati specijalni status.

Glavni problem, kada je u pitanju Crna Gora, jeste da se pitanje biračkog prava vezuje za pitanje državljanstva.

Popović je ocenio da treba biti rigorozan kada je u pitanju biračko pravo i sticanje tog prava, dakle rezidencijalni uslov, jer se time otklanja glavna smetnja zbog koje se vlast u Crnoj Gori u odnosu na to pitanje ponaša tako restriktivno.

Popović smatra da pitanje državljanstva između Srbije i Crne Gore treba tretirati drugačije nego sa ostalim državama bivše Jugoslavije.

Pregovori o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i Srbije su u ćorsokaku, stavovi obe strane su promenjeni i neizvesno je da li će dve države potpisati sporazum, pišu podgorički mediji.

Rok za odgovor Srbije na najnoviji predlog Crne Gore je poslednji dan januara, a od poslednjeg sastanka dve delegacije u novembru prošle godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije se zvanično obraćalo crnogorskim kolegama.

Нема коментара: